Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výsmech ľuďom: Odhalenie po voľbách v Ružinove, prokurátor Kováčik roky využíva sociálny byt

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Zobraziť galériu (2)
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Dostať sa k nájomnému bytu v takej mestskej časti, akou je bratislavský Ružinov, nie je jednoduché. Pre tých, ktorí nezarábajú práve najlepšie, je to o to komplikovanejšie. To sa rozhodne netýka špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorého meno figuruje v zmluve o nájomnom byte práve v tejto lokalite za skutočne skromný mesačný poplatok. Na túto skutočnosť upozornili poslanci z klubu Team Vallo spolu so stranami SaS a OĽaNO.

Okrem faktu, že mesačný zárobok prokurátora Kováčika sa pohybuje v niekoľkých tisícoch eur v čistom, je dych berúce, že za spomínaný byt mal podľa pôvodnej nájomnej zmluvy platiť iba 174 eur mesačne.

Táto zmluva bola podľa poslanca Kamila Bodnára podpísaná ešte pred viac ako dvanástimi rokmi. "Podpísaná bola ešte v roku 2006 a každý rok bola dodatkovaná," uviedol Bodnár. Argumentáciou prispela aj viceprimátorka Lucia Štasselová, podľa ktorej ide o výrazný cenový rozdiel. "Keď porovnáme nejaké byty s podobnou rozlohou v Ružinove, tie ceny sú neporovnateľne vyššie," skonštatovala Štasselová.

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

Odobrené za éry viacerých starostov

Na predmetnú zmluvu náhodným spôsobom narazili poslanci z klubu Team Vallo počas bežnej kontroly platných zmlúv. Podľa Bodnára jej životnosť sa predlžovala neustálymi dodatkami ešte od čias starostovania Pavla Kuboviča, ktorý disponoval napríklad podporou strany SDKÚ. Posledný, kto túto zmluvu podpísal ďalším dodatkom, bol predchodca súčasného starostu Martina Chrena Dušan Pekár za podpory koalície KDH, OĽaNO a ďalších strán.

Predseda klubu Team Vallo Peter Herceg deklaroval aj ďalšie detaily ohľadom tohto bytu. "Ten byt je veľký 45 metrov štvorcových plus terasa," dodal Herceg s tým, že potvrdil informácie o pôvodnej sume nájmu vo výške 174 eur, no nevie sa, či táto bola určitým spôsobom neskôr navyšovaná alebo znižovaná.

Poslanci sa ďalej zhodli, že tieto byty by nemali slúžiť vysokopostaveným ľuďom. "Sociálna komisia má v prvom rade úlohu poskytovať byty ľudom, ktorí to naozaj potrebujú. Či už sú v zlej sociálnej situácii alebo sú to učiteľky, kuchárky či policajti, teda ľudia, ktorí pre Ružinov znamenajú veľa. Nie poskytovať byt človeku, ktorý má peniaze na to, aby si mohol dovoliť lepšie bývanie," uviedla na brífingu Silvia Pilková, miestna poslankyňa a členka komisie sociálnych služieb.

Ide o výkon funkcie, no stretne sa s Chrenom

"Špeciálny prokurátor má uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu na prenájom jednoizbového bytu, ktorá je viazaná na výkon jeho funkcie," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Na otázku ďalšieho využívania nájomného bytu bude podľa na nej špeciálny prokurátor riešiť na stretnutí so starostom Ružinova, s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra (MV) SR. "Vzhľadom na to, že špeciálny prokurátor je chránenou osobou, nebudeme sa podrobnejšie vyjadrovať k veci," doplnila Tökölyová.

Viac o téme: Nájomný bytRužinovDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu