Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pavla Ruska budú súdiť vo väzení, kde bol proces aj s kyselinármi a známymi gangmi

Pavol Rusko
Pavol Rusko (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Proces s bývalým riaditeľom TV Markíza a exministrom hospodárstva SR Pavlom Ruskom a ďalšími troma osobami, známymi zo slovenského podsvetia, sa neuskutoční koncom mája na Okresnom súde Bratislava II, ale v bratislavskej väznici v komplexe Justičného paláca.

V minulosti, keď ešte existoval bývalý Špeciálny súd v Pezinku (ŠS) a neexistovala v Pezinku veľká pojednávacia miestnosť Justičnej akadémie, tu súdili napríklad známy gang kyselinárov, východoslovenský gang Róberta Okoličányho, ale aj pred senátom Krajského súdu (KS) v Bratislave tu prebiehali hlavné pojednávania s ukrajinsko-slovenským gangom Volodymyra Yegorova v kauze viacerých dokonaných vrážd. Aktuálne tu prebieha už len proces v kauze mediálne známej dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave so zemplínskym bosom Branislavom, Karolom Mellom nachádzajúcim sa v Belize a ďalšími dvoma spoluobžalovanými.

"V trestnej veci obžalovaného Pavla Ruska a spol. pre trestný čin vraždy v štádiu prípravy bolo vytýčené hlavné pojednávanie v dňoch 23. až 24. mája. Hlavné pojednávanie sa bude konať v pojednávacej miestnosti v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava na Chorvátskej ulici č. 5. O možnosť konať hlavné pojednávanie v priestoroch ÚVV Bratislava požiadal senát Okresného súdu Bratislava II (OS). Ide o zákonný postup využitý už aj v minulosti pri obdobných trestných veciach inými súdmi v obvode KS BA (napríklad Okresný súd Bratislava I, Krajský súd Bratislava, ŠS a napokon Špecializovaný trestný súd Pezinok)," uviedol na otázku hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Ako hovorca spresnil, senát OS BA II požiadal o prepožičanie miestnosti v ÚVV Bratislava z dôvodu zaistenia bezpečného priebehu hlavného pojednávania s ohľadom na osoby obžalovaných M. Č. , M. K. a R. L. "Jedná sa o osoby, ktorých samotné eskorty a predvádzanie na súdne úkony sú sprevádzané mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami a to nielen vo vzťahu k ich osobám, ale aj zabezpečeniu miesta (budova súdu), kde majú byť predvedené. Bezpečnostné opatrenia by sa tak týkali a obmedzovali činnosť OS BA II, pričom riadny priebeh HP je možné dosiahnuť v ÚVV Bratislava, kde je vykonávanie takýchto opatrení bežné,“ dodal Adamčiak.

Pavol Rusko je obvinený z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Pokiaľ by sudca Okresného súdu Bratislava II žalobu Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na Pavla Ruska v máji prijal, po prvý raz v histórii Slovenska by pred súdom stál bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach. V prípade prípravy vraždy Volzovej sú obvinené okrem Pavla Ruska aj ďalšie tri známe osoby z prostredia slovenského podsvetia - banskobystrický bos Mikuláš Černák, bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Robert Lališ alias Kýbel a napokon bos Miloš Kaštan. Prví dvaja sú právoplatne odsúdení za iné vraždy na doživotné tresty odňatia slobody.

Pavol Rusko bude aj naďalej stíhaný na slobode. V pondelok 4. februára o tom rozhodol OS Bratislava II, rozhodnutie nie je stále právoplatné. Súd tak vtedy zamietol návrh KP v Bratislave na rozšírenie dôvodov väzby obvineného a vzatie do kolúznej  väzby. "Dôvodom rozhodnutia súdu je, že návrh neobsahuje konkrétne skutočnosti a dôvody, ktoré by svedčili o dôvodnej obave z ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených, prípadne marení skutočností dôležitých pre trestné konanie," povedal vtedy hovorca Adamčiak.

Doplnil, že uznesenie nie je právoplatné, zástupca prokuratúry podal sťažnosť. Po jej doručení bude rozhodovať o veci KS v Bratislave. V utorok ráno, ako Adamčiak informoval, na KS BA ešte neevidovali spomínanú sťažnosť prokurátora ohľadom väzby.

Začiatkom decembra minulého roka navrhol vyšetrovateľ podať obžalobu na Pavla Ruska, ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na KP v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla Ruska. KS v Bratislave Pavlovi Ruskovi na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Viac o téme: Súd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu