Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza korupcie Jankovskej zo Smeru naberá na obrátkach! Zatkli ďalšieho muža, ktorý išiel proti nej

Michal Vida Zobraziť galériu (3)
Michal Vida (Zdroj: YouTube / Denník N)

BRATISLAVA - Trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka, ktorý obvinil štátnu tajomníčku za SMER-SD Moniku Jankovskú, zadržali v pondelok ráno policajti a niekoľko hodín ho vypočúvali. Dnes ho na príkaz prokurátora prepustili na slobodu. Dnes NAKA zase zadržala Michala Vidu, ktorý rovnako svedčil proti Jankovskej a svoju výpoveď odvolal.

O jeho prepustustení informoval o tom hovorca krajskej prokuratúry v Trenčíne Marián Sípavý. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne predložil 15. mája na Okresnú prokuratúru v Trenčíne podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného Ondreja J. do väzby. Prokurátor po preskúmaní spisu dospel k záveru, že podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby nie je dôvodné. Prokurátor Okresnej prokuratúry v Trenčíne príkazom z 15. mája prepustil obvineného Ondreja J. zo zadržania na slobodu, pretože nezistil dôvody väzby," uviedol Sipavý. 

Monika Jankovská a Ondrej Janíček
Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská a Ondrej Janíček  (Zdroj: TASR, FB/Ondrej Janíček)

O dôvodoch zadržania Ondreja Janíčka, ani o tom, z čoho je obvinený, polícia neinformovala. Ako v utorok uviedla trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, polícia nebude poskytovať žiadne bližšie informácie o tom, v akom štádiu sa vyšetrovanie nachádza, keďže by to mohlo ohroziť, resp. zmariť alebo podstatne sťažiť dosiahnutie účelu trestného konania.

Zadržali Vidu

NAKA dnes zadržala Michala Vidu, ktorý tiež svedčil v korupčnej kauze štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ale potom svoju odpoveď odvolal. Podľa informácií Denníka N ho obvinili z daňovej trestnej činnosti.

Ondrej Janíček spolu so svojím spoločníkom žiadali o obnovu konania v kauze vydierania, za ktorú ich pred 16 rokmi odsúdila terajšia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, vtedy sudkyňa Monika Jankovská. Odsúdení boli za vydieranie považskobystrického podnikateľa Tibora Jurisu. Tvrdili, že Jurisa podpísal krivú výpoveď.

Janíček so spoločníkom sú vlastníci nehnuteľnosti Fatima pod Trenčianskym hradom. Historické priestory zrekonštruovali v roku 2000. Súčasťou objektu je aj známy, dnes zdevastovaný bar, o ktorý podľa Janíčka mali záujem Čongrádyovci. Tí ho údajne násilím prinútili prepísať na nich. Podľa Janíčka bola v kauze zainteresovaná aj Jankovská. Štátna tajomníčka sa podľa svojich slov k zločincom nevyjadruje. Avizovala, že sa bude brániť právne.

Neprimeraný zásah

Zatknutie podnikateľa Ondreja Janíčka na desať hodín v súvislosti s trestným činom ohovárania kritizujú liberáli ako neprimeraný zásah do občianskych práv. "Je absolútne za čiarou, aby elementy ovládajúce časť polície zatýkali občanov Slovenska v súvislosti s trestným činom ohovárania, ktorého skutková podstata vyžaduje veľmi zložité dokazovanie úmyslu obvineného a súčasne lživosti jeho výrokov," uviedol poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár s tým, že osobitne to platí v prípadoch, keď sa občania vyjadrujú o korupčnom správaní funkcionárov štátu.

Orgány činné v trestnom konaní dnes podľa SaS nevedia s istotou povedať, že podnikateľ  o Jankovskej klame a že štátna tajomníčka nebola ako bývalá sudkyňa spriahnutá s mafiou, ktorá ho dokázateľne obrala o majetok.

Viac o téme: KorupciaPolícia Ondrej Janíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu