Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nekonečná kauza Hedvigy Malinovej: Maďarský súd opäť predĺžil termín vyšetrovania

Hedviga Žáková Malinová
Hedviga Žáková Malinová (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská hlavná prokuratúra Rábsko-mošonsko-šopronskej župy už piatykrát predĺžila termín vyšetrovania kauzy bývalej občianky Slovenskej republiky Hedvigy M. Ž. Hovorkyňa prokuratúry Katalin Gálová v piatok pre agentúru MTI uviedla, že termín vyšetrovania teraz predĺžili do 11. septembra 2018.

O odovzdanie trestného stíhania maďarským orgánom Hedviga M. Ž. požiadala Okresný súd v Nitre vo februári 2016. Súhlas s tým vyslovil vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec 17. marca. Maďarský najvyšší súd rozhodol o prevzatí prípadu 27. decembra 2016 a pridelil ho hlavnej prokuratúre Rábsko-mošonsko-šopronskej župy.

Kauza Hedvigy M. Ž sa ťahá od augusta 2006, keď ohlásila polícii, že ju v Nitre napadli dvaja muži pre to, že hovorila po maďarsky. Policajné vyšetrovanie prípadu bolo o mesiac ukončené s tým, že skutok sa nestal a vtedajšia študentka Univerzity Konštantína Filozofa si celý čin vymyslela. Od mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal na Hedvigu M. Ž. obžalobu 2. apríla 2014. Okresný súd v Nitre ju odmietol pre porušenie práva na obhajobu. Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka. Hedviga M. Ž. na to mala zo zákona právo, pretože od roku 2013 je maďarskou štátnou občiankou.

Prokuratúra to odmietla s vysvetlením, že po podaní obžaloby už "nie je oprávnená vydávať rozhodnutia, nakoľko je iba stranou v konaní". Krajský súd v Nitre dal vo februári 2015 za pravdu prokuratúre a vrátil túto trestnú vec okresnému súdu na ďalšie konanie.

Viac o téme: VyšetrovanieSúd SlovenskoMaďarskoNitraHedviga Malinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu