Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nadácia Zastavme korupciu upozornila na tender: Je dopredu šitý na Bonul, tvrdia

Na snímke riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla
Na snímke riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Tender na bezpečnostné a technické služby, ktorý organizuje Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), je dopredu šitý na súkromnú bezpečnostnú službu Bonul. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu, ktorá podala v tejto veci niekoľko podnetov. Jedným z nich sa podľa nej už zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Za služby by mal v prípade tejto zákazky štát v priebehu štyroch rokov vyplatiť 11,7 milióna eur.

Verejné obstarávanie organizované ústredným orgánom štátnej správy pre štátne hmotné rezervy obsahuje podľa nadácie nezákonné podmienky, vďaka ktorým existuje pravdepodobne jediná firma na Slovensku, ktorá v ňom môže uspieť. Spolupracovník nadácie Miroslav Cák sa nazdáva, že SŠHR sa tak dopustila skrytej diskriminácie.

„Splnenie podmienok účasti viazala na zabezpečenie súkromných certifikátov a preškolenie od osôb – priamych konkurentov, ktorí nemajú záujem poskytnúť súčinnosť, keďže by sa tým pripravili o vlastnú konkurenčnú výhodu v súťaži,” vysvetlil. Splniť všetky požadované podmienky má byť podľa Cáka schopná spoločnosť Bonul. Tá má nielen všetky uvedené certifikáty, školenia a oprávnenia, ale i minimálne 24 zamestnancov strážnej služby preškolených v požadovaných systémoch. Nadácia sa preto obrátila s podnetom na Úrad pre verejné obstarávanie.

Upozornila tiež, že tender neorganizuje SŠHR sama, ale ho zverila externému konzultantovi Martinovi Garajovi s tým, že rovnaká osoba v minulosti organizovala súťaže na bezpečnostné služby pre bratislavský dopravný podnik, ktoré opakovane vyhrala spoločnosť Bonul. S Garajom súvisí aj dotácia vo výške 180.000 eur, ktorú v roku 2016 schválila Pôdohospodárska platobná agentúra spoločnosti Adamas Alliance, kde je spoločníkom práve Martin Garaj s Monikou Garajovou. 

Dotácia mala slúžiť na spolufinancovanie projektu výstavby vidieckeho rekreačného objektu v osade Štále pri Novej Bani. Podľa zmluvy by stavba mala byť určená na rozvoj agroturistiky. Riaditeľ nadácie Pavel Sibyla ale upozornil, že z projektovej dokumentácie vyplýva, že nejde o objekt pre agroturistiku, ale o dvojpodlažnú rodinnú vilu s biobazénom, altánkom a záhradou na pozemku s rozlohou cez 10.000 štvorcových metrov.

V prípade potvrdenia týchto podozrení bude podľa Sibylu existovať dôvodné podozrenie, že peniaze od štátnej agentúry na súkromnú rodinnú vilu boli odmenou za organizáciu tendrov. Nadácia sa so sťažnosťou pre udelenie dotácie obrátila na viaceré inštitúcie. Tento týždeň dostala odpoveď od Generálnej prokuratúry SR, ktorá sťažnosť zaevidovala ako trestné oznámenie a postúpila Národnej kriminálnej agentúre.

"Správa štátnych hmotných rezerv si uvedené vyjadrenia, ktoré boli zverejnené, kompletne preskúma a dôkladne zanalyzuje a v priebehu budúceho týždňa pripraví stanovisko," reagovala na vyjadrenie predstaviteľov nadácie riaditeľka kancelárie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Natália Petríková.

Viac o téme: Zastavme korupciuPavel Sibyla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu