Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bezprecedentné rozhodnutie súdu: Novinár písal o Paškovej chobotnici, dostal 18 mesiacov!

Bývalý šéf parlamentu a bývalý podpredseda vládnej strany SMER-SD Pavol Paška.
Bývalý šéf parlamentu a bývalý podpredseda vládnej strany SMER-SD Pavol Paška. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Pred dvoma rokmi napísali novinár Lukáš Milan článok o bývalom podpredsedovi za stranu Smer Pavlovi Paškovi. Ten naňho podal trestné oznámenie za ohováranie. Sudca sa teraz priklonil na stranu politika. Milan dostal 18 mesiacov väzenia a trojročnú podmienku.

Novinár Lukáš Milan, ktorý v týždenníku Plus 7 dní písal o bývalom predsedovi Národnej rady SR za Smer Pavlovi Paškovi, bol trestným rozkazom sudcu odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou a rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti. Píše o tom týždenník Trend. Milan už v týždenníku nepracuje.

Výpalník Paška?

Pred viac ako dvoma rokmi napísal novinár článok Košická chobotnica s podtitulom "Výpalník Paška?". V článku sa mal opierať o nemenovaného podnikateľa v oblasti dopravy, ktorý chcel ostať v anonymite z obáv o stratu zákaziek a krachu. Paška podal na novinára trestné oznámenie za ohováranie. Milan bol stíhaný políciou a obžalovaný prokurátorom, ktorý v obžalobe uviedol, že článok obsahoval klamlivé skutočnosti.

"Milan o inom oznámil nepravdivý údaj, ktorý značnou mierou ohrozil jeho vážnosť u spoluobčanov," uviedla podľa Trendu obžaloba na margo konkrétnej pasáže v článku. Prokurátor podal žalobu a sudca sa postavil na stranu politika. Okrem podmienečného trestu dostal Lukáš Milan rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti, podľa sudcu uviedol v článku klamlivé skutočnosti. Tie následne viedli k narušeniu Paškových vzťahov pri podnikaní a zároveň mal znížiť jeho spoločenský status, uviedol Trend. 

Ojedinelý prípad

Za nepravdivú označil prokurátor pasáž, v ktorej novinár cituje nemenovaného podnikateľa v oblasti dopravy a ten uvádza, že si od neho mal Paška pýtať provízie za rozvoz krvnej plazmy po zdravotníckych zariadeniach. Novinár podľa Trendu odmietol pred vyšetrovateľom povedať, kto je anonymný zdroj, ktorý mu poskytol informácie. Podľa zákona je totiž povinný chrániť zdroj.

Ak súd trest potvrdí, pôjde podľa Trendu o jeden z mála prípadov odsúdenia redaktora na Slovensku. Je to neobvyklý prípad, na Slovenku sú v súvislosti s článkami skôr žaloby o ochranu dobrého mena na vydateľstvá. 

Milana rozhodnutie súdu prekvapilo

Lukáš Milan usúdil, že aj jeho rozhodnutie prekvapilo. "Rozhodnutie súdu ma nemilo prekvapilo. Nepovažujem za štandardné, aby sa v prípade ohovárania vydával trestný rozkaz bez vypočutia zainteresovaných strán, aby súd bez ich vypočutia rozhodoval," povedal pre Topky Milan. 

"Trestný čin ohovárania je, dalo by sa povedať, veľmi subjektívny. Nie je to ako keď niekoho okradnete, tam je to jasné. Pri ohováraní by musel súd dokázať, že som si niečo vymyslel. Z môjho pohľadu vyšetrovanie nič také nedokázalo. Ja som nič zlé neurobil," uviedol. "Ja by som nemal byť objektom trestného stíhania," povedal Milan. Vtedy mala ešte zodpovednosť redakcia, v ktorej pracoval. Existuje niekoľko vecí, ktoré vtedy nespĺňal. "Ja som zverejnil pravdivú informáciu. Podľa mňa nebola naplnená skutková podstata prečinu ohovárania," dodal pre Topky Milan.

Lukáš Milan v minulosti pracoval okrem Plus 7 dní aj v iných médiách, okrem toho aj na tlačovom oddelení ministerstva obrany. V súčasnosti je riaditeľ Odboru informácií a zahraničných vzťahov Žilinského samosprávneho kraja. Jeho manželka Natália Milanová sa nedávno stala novou poslankyňou za hnutie OĽaNO, ktorá sa bude venovať školstvu.

Viac o téme: Pavol PaškaLukáš Milan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu