Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko môže mať na krku ďalšiu žalobu: Musíme dokázať, že zlepšujeme kvalitu ovzdušia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Slovensko pôjde do Bruselu vysvetľovať, aké opatrenia prijalo na zlepšenie kvality ovzdušia. Komisár pre životné prostredie Karmenu Vella si pozval na utorok 30. januára zástupcov Slovenska, Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska, Rumunska, Maďarska, Českej republiky a Veľkej Británie, ktoré dlhodobo nespĺňajú limity EÚ pre oxid dusičnatý a tuhé častice PM10.

Limit na tuhé častice mali členské štáty splniť do roku 2005 a na oxid dusičnatý do roku 2010. Na stretnutí musia tieto krajiny Európskej komisii dokázať, že podnikli dostatočnú snahu na zlepšenie ich znečisteného ovzdušia. "Toto stretnutie som zvolal, aby som dal jasne najavo, že ak tieto krajiny nezlepšia kvalitu ovzdušia, budú nasledovať právne kroky,“ vyhlásil Vella s tým, že tým členským štátom, ktoré kvalitu ovzdušia riešia nedostatočne, hrozí žaloba na Súdnom dvore EÚ.

Ako uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák, Slovenskú republiku bude na stretnutí zastupovať štátny tajomník Norbert Kurilla. „Hovoriť bude o krokoch, ktoré už dnes na Slovensku prispievajú k zlepšeniu kvality ovzdušia. A rovnako o opatreniach, ktoré pripravujeme,“ vyhlásil. Pripomenul, že v decembri začala platiť novela zákona o ochrane ovzdušia, ktorý je jedným z pilierov ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku. Nová legislatíva zlepšuje informovanosť obyvateľov o kvalite ovzdušia.

Zároveň umožňuje obciam zriadiť nízkoemisné zóny a zlepšiť tak kvalitu ovzdušia v mestách a obciach. Zmeny sa dotknú aj stredne veľkých spaľovacích zariadení, pre ktoré budú platiť prísnejšie emisné limity. Efektívnejšie majú byť aj kontroly v týchto prevádzkach. Novela totiž zavádza novú povinnosť pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia vykonávať monitorovací program pre väčšie a stredné spaľovacie zariadenia.

„Tým sa však práca v rezorte nekončí. V súčasnosti napríklad intenzívne pracujeme na Stratégii na zlepšenie kvality ovzdušia. Tá bude ucelenou koncepciou riadenia kvality ovzdušia na Slovensku. Hlavným výstupom tejto stratégie budú programy na zlepšenie kvality ovzdušia šité na mieru pre konkrétne oblasti riadenia kvality ovzdušia,“ uzavrel Ferenčák.

Viac o téme: EmisieŽalobaSlovenskoEurópska úniaKvalita ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu