Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kotlebovec Mazurek dostal mastnú pokutu! Vrchol jeho kauzy ešte len príde, on protestuje

Milan Mazurek v diskusnej relácii žilinského rádia
Milan Mazurek v diskusnej relácii žilinského rádia (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Milan Mazurek čelí obvineniam kvôli jeho výrokom v žilinskom rádiu Frontinus. Mazurek dostal pokutu, no prokurátor s týmto rozsudkom nesúhlasí a bude zrejme požadovať viac.

Podľa našich informácií Mazurekovi udelili za jeho výroky pokutu 5-tisíc eur. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry plánuje v zákonnej lehote podať odpor, nakoľko nesúhlasí s výškou trestu v uvedenom trestnom rozkaze," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Sudca sa stotožnil so znením skutku a právnou kvalifikáciou ako ju uviedol v obžalobe prokurátor ÚŠP. Prokurátor podal na ŠTS obžalobu na Mazureka začiatkom decembra pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu.


Čechov uchvátil politik s afroúčesom: Mladých na Slovensku láka Kotlebova strana


Výrokov sa mal dopustiť v októbri 2016 v rámci diskusnej relácie žilinského rádia Frontinus "Debata na telefón". Vystupoval v nej ako poslanec Národnej rady SR a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Mazurek v ňom povedal, že "Cigáni vyciciavajú náš sociálny systém" a ďalšie rasistické a xenofóbne výroky. Zároveň dodal, že pre neho "je prvým a jediným skutočným prezidentom doktor Jozef Tiso". V debate zazenli výroky, ktoré v kontexte celého vystúpenia spĺňajú znaky znevažujúceho prejavu z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu - rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny.

Mazurek sa odvolá, verdikt je absurdný

Ako poslanec NR SR v stredu uviedol, "je to absurdné" a voči verdiktu určite podá odpor. Ten plánuje podať aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), keďže trest sa mu zdá prinízky. Súd v takom prípade musí nariadiť hlavné pojednávanie.

Ako potvrdila hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová, prokurátor podal obžalobu na Milana M. v tejto veci 4. decembra pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

"Sudca ŠTS sa stotožnil so znením skutku a právnou kvalifikáciou, ako ju uviedol v obžalobe prokurátor ÚŠP. Ten plánuje v zákonnej lehote podať odpor, nakoľko nesúhlasí s výškou trestu v trestnom rozkaze," uviedla Predajňová.

"Je to absurdné. Chcú ma odsúdiť len kvôli tomu, že som povedal pravdu o asociáloch, ktorí si ako spôsob obživy zvolili parazitovanie na sociálnom systéme. Celé stíhanie je politicky motivované a má jediný cieľ – zastrašiť nás a odradiť od ďalšej politickej práce a boja za práva všetkých slušných ľudí," reagoval Milan M., ktorý dostal trestný rozkaz. Dodal, že určite podá odpor.

Viac o téme: Milan MazurekFrontinus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu