Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Právnik Bžán obhajuje rozprávkovú zmluvu s MH Manažmentom: Odmena je férová

Branislav Bačík
Branislav Bačík (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Odmena 64 miliónov eur za vyhratý spor o Gabčíkovo bola podľa advokáta Radomíra Bžána od samého začiatku virtuálna. Po víťazstve v arbitráži dospela jeho firma so štátnym MH manažmentom k dohode, ktorou bola konečná výška odmeny stanovená na 17,6 milióna eur, čo predstavuje podielovú odmenu 2,5 percenta. Bžán to uviedol v rozhovore pre utorkové vydanie Hospodárskych novín (HN).

"Odmena za výhru nie je mojou osobnou odmenou, ale patrí celému nášmu tímu, ktorý tri roky tvrdo pracoval na výhre v tomto spore a zachránil Slovenskej republike 706,2 milióna eur. Je to spravodlivá a férová odmena. Preto som aj súhlasil s takouto dohodou," povedal Bžán.

Pôvodná 11-percentná podielová odmena bola podľa jeho slov výsledkom súťaže a pre prípad arbitráže nie je podstatná. "Pretože rámcová zmluva, ktorá obsahuje klauzulu o 11-percentnej podielovej odmene bola uzatvorená v čase, keď nikto nemohol predpokladať, že naša kancelária sa stane aktívnym účastníkom 700-miliónovej arbitráže," skonštatoval advokát s tým, že odmena bola navrhnutá v súlade s vyhláškou, ktorá pripúšťa strop až 20 percent. Za záväznú považuje dohodnutú odmenu vo výške 2,5 percenta z hodnoty sporu.

MH Manažment si mal vybrať jeho firmu najmä preto, lebo v danom čase mala najlepší prehľad o celej kauze vodného diela Gabčíkovo, a aj predtým poskytovala právne služby, ktoré sa týkali uvedenej problematiky. Výsledok sporu je podľa Bžána potvrdením, že výber jeho firmy bol správny.

"Rámcová zmluva bola výsledkom riadneho procesu verejného obstarávania a uzatvorená v súlade s príslušnou legislatívou. Vzhľadom na to odmietame akékoľvek pochybnosti o jej platnosti. Ako právnik ju teda musím chrániť," uzavrel Bžán pre HN.

Viac o téme: Odmena Radomír BžánMH manažment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu