Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Vražda prominentného právnika Valka je objasnená!

Polícia objasnila vraždu Ernesta Valka Zobraziť galériu (7)
Polícia objasnila vraždu Ernesta Valka (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Po siedmich rokoch sa polícii podarilo objasniť vraždu advokáta Ernesta Valka. Vrahom je podľa polície lupič J. R.

Pre Denník N to potvrdili dva zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. Podľa polície má vraždu na svedomí lupič J. R. NAKA pod dozorom prokuratúry vykonáva úkony smerujúce k tomu, že páchateľa obviní. Lupiča usvedčili jeho spolupáchatelia, ktorí sa proti nemu rozhodli svedčiť a boli na mieste činu. Sú odsúdení pre iné trestné činy.

Čo sa stalo

Prominentného právnika zastrelili v jeho vile v Limbachu v noci z 8. na 9. novembra 2010. Valko mal byť usmrtený jedným výstrelom z pištole, pričom strela bola vypálená z niekoľkých metrov a zasiahla ho do srdca a pľúc. V októbri 2014 našli na dne vypustenej Kučišdorfskej priehrady údajne ďalšiu jeho zbraň. 

Dom, v ktorom zastrelili Ernesta Valka
Zobraziť galériu (7)
Dom, v ktorom zastrelili Ernesta Valka  (Zdroj: TASR)

O motíve vraždy sa špekulovalo dlho, pričom sa najpravdepodobnejšia javila práve lúpež. Ako sa vyjadroval bývalý šéf policajtov Jaroslav Spišiak, v okolitých obciach došlo v danom období k viacerým lúpežiam. Valko sa mal brániť. "Valko mesiac pred smrťou naznačoval, že má obavy," povedal po advokátovej smrti bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Bývalý predseda Ústavného súdu SR bol jedným z najvplyvnejších právnikov a venoval sa viacerým citlivým kauzám. "O tom, že motívom vraždy bola lúpež a páchateľmi lupiči, ktorých Valko prekvapil, hovoril už dávnejšie bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. V okolitých obciach sa totiž udialo viacero lúpeží," dopĺňa ďalej denník s tým, že Spišiak v roku 2012 pre denník Sme uviedol, že vďaka vyšetrovaniu sa podarilo objasniť ďalšie lúpeže. Páchatelia týchto lúpeží sú odvtedy vo väzení. Spišiak sa vtedy nevyjadroval k tomu, či je medzi nimi i Valkov vrah. Spišiak tiež povedal, že Valko sa vo vlastnom dome bránil.

MIMORIADNA SPRÁVA Vražda prominentného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Všetci očakávajú pravdivú odpoveď, kto zavraždil Ernesta Valka

Bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený z vraždy prominentného právnika Ernesta Valka, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je páchateľom. Uviedol to dnes bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti advokát Peter Vačok.

"Nielen rodina, ale aj verejnosť očakávala a má v podstate právo na pravdivú odpoveď, kto a za akých okolností zavraždil Ernesta Valka. Ale isteže, to je zatiaľ len správa a bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je skutočne páchateľom," povedal Vačok.

"Ak sa podaril tento prípad objasniť, som rád, pretože to bol môj dobrý priateľ a zároveň som si istý, že nešlo o nejakú lúpežnú vraždu len tak pre nejaké peniaze, ale podľa mňa za tým treba hľadať nejaké pozadie. To si myslím dodnes, pokiaľ ma nepresvedčia iné dôkazy o opaku," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

MIMORIADNA SPRÁVA Vražda prominentného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Objasnenie vraždy Ernesta Valka hodnotím ako úspech polície, vyhlásil Ivor

Objasniť vraždu advokáta Ernesta Valka po siedmich rokoch bolo skutočne náročné. Uviedol dnes bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. "Ja osobne to hodnotím predovšetkým ako úspech polície, pretože objasniť vraždu po siedmich rokoch je skutočne veľmi náročné, veľmi zložité a domnievam sa, že v tomto prípade polícia nestratila záujem o tento prípad a podrobne rozpracovávala každú informáciu, ktorá sa o prípade vyskytla. Ja som už viackrát prezentoval, že pri trestných činoch vrážd je veľmi dôležitá práca na mieste činu a prvé tri dni takzvaného pátrania po horúcej stope – vyhodnotiť, zabezpečiť, analyzovať a dokázať využiť všetky dôkazy z miesta činu," povedal Ivor.

Podľa jeho slov ak sa to nepodarí, či už z objektívnych, alebo subjektívnych príčin, dôkazná situácia sa potom zo dňa na deň, z mesiaca na mesiac, z roka na rok zhoršuje a je čoraz slabšia. V takom prípade polícia nesmie poľaviť a nesmie akúkoľvek informáciu, ktorú dostane o prípade, podceniť. 

"Ja by som bol veľmi rád, keby toto obvinenie sa preukázalo aj v priebehu vyšetrovania nazhromaždením príslušného množstva dôkazov, aby bolo možné podať obžalobu a páchateľa alebo páchateľov postaviť pred súd," dodal Ivor.

MIMORIADNA SPRÁVA Vražda prominentného
Zobraziť galériu (7)

Spišiak: Ak polícia naozaj objasnila vraždu Valka, tak jej k tomu gratulujem

Je úspechom polície, že aj po časovom odstupe sa podarilo objasniť vraždu prominentného advokáta Ernesta Valka. Uviedol to bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

"Ja sa osobne teším, ak je to naozaj tak, že sa podarilo objasniť vraždu Valka a gratulujem polícii, že to dokázala. Vidieť, že dá sa postupovať aj s časovým odstupom, niekedy v takýchto prípadoch je ten časový odstup možno nevyhnutný kvôli operatívnej situácii, ktorá existuje," povedal Spišiak.

"Samozrejme, ako som už spomenul, niekedy je nevyhnutný časový odstup, pretože páchateľ časom stratí ostražitosť. Myslí si, že už je všetko zabudnuté, niekde sa pochváli, niečo niekde povie, spolupáchatelia, svedkovia začnú hovoriť. Viete, časom sa všetko – buď ihneď, alebo potom s veľkým časovým odstupom – ukáže," dodal bývalý policajný prezident.

Posledné miesto odpočinku Ernesta
Zobraziť galériu (7)

Muž obvinený z vraždy Ernesta Valka si odpykáva trest za prepadnutie banky v Smoleniciach

Podľa viacerých zdrojov televízie JOJ právnika Ernesta Valka zavraždil Jozef R. Ten si už takmer rok odpykáva trest za prepadnutie banky v Smoleniciach, televízii JOJ informáciu potvrdil advokát. Informácia sa nachádza na stránke www.noviny.sk

Od osudnej noci vo vile Ernesta Valka uplynulo bez mesiaca sedem rokov, pripomína televízia na svojom webe s tým, že muž obviňovaný z vraždy je dokonca už niekoľko mesiacov za mrežami. "Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie konkrétnym páchateľom, a teda prípad považujeme v tejto chvíli za objasnený," povedal podľa TV JOJ prezident policajného zboru Tibor Gašpar.

Polícia sa chystá zverejniť podrobnosti na stredajšej oficiálnej tlačovke. "Televízia JOJ má už teraz k dispozícii meno muža, ktorého polícia viní priamo z vraždy Ernesta Valka. Vyšetrovateľom sa podarilo preukázať, že práve on mal strieľať. Podľa viacerých zdrojov televízie JOJ ide o Jozefa R. Toho istého, ktorý si už takmer rok odpykáva trest za známe prepadnutie banky v Smoleniciach v maske Arnolda Schwarzeneggra," informuje ďalej médium. Uznesenie o jeho obvinení mu už bolo doručené, čo potvrdil aj jeho advokát. "Je pravdou, že je jeden z dvojice obvinených z vraždy Ernesta Valka," informuje advokát obvineného Ladislav Kuruc.

V prípade sa podľa televízie dlho špekulovalo o tom, že vražda Ernesta Valka bola vykonaná na objednávku. Podľa aktuálnych informácií z vyšetrovacieho spisu však mali vrahovia prozaickejší motív. "Malo ísť výhradne o lúpež, ako sa hovorilo v minulosti? Áno. Výhradne o lúpež. Zatiaľ tomu vyšetrovanie nasvedčuje. Respektíve tak to vyplýva z uznesenia o vznesení obvinenia," povedal podľa JOJ Kuruc. Druhým obvineným v prípade vraždy Ernesta Valka má byť spoločník Jozefa R., ktorý s ním figuroval aj v prípade prepadu banky maskovanými lupičmi.

"V prípade vyšetrovania Valkovej vraždy sa špekuluje o tom, že dvojicu obvinených majú usvedčovať ich iní bývalí komplici len preto, aby si znížili vlastné tresty, ktoré si odpykávajú," uvádza ďalej televízia. Polícia ale tvrdí, že v rukách má aj nepriestrelné vecné dôkazy. "Ja by som o týchto verziách nešpekulovala. Ja budem naklonená tej verzii, ktorá sa preukáže,"uviedla dcéra Ernesta Valka.

Viac o téme: VraždaErnest Valko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu