Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Matovič prehovoril o obžalobe z ohovárania Fica: Pôjdem do basy v mafiánskom štáte

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Prokuratúra dnes obžalovala Igora Matoviča v kauze ohovárania premiéra Roberta Fica. Matovič dnes na brífingu uviedol, že je ochotný predstúpiť pred súd a prijať trest. Fico postup prokuratúry komentovať nechce.

Matovič poukázal na to, že v tejto kauze nejde o jeho osobu, ale že je to zdvihnutý prst voči všetkým ľuďom na Slovensku. "Ak si niekto dovolí upozorniť, že niečo nie je v súlade so zákonom, už je nevítaný," povedal Matovič. "Na Slovensku si zrejme vláda myslí, že ak vlastnia políciu alebo prokuratúru tak vlastnia pravdu. Žijeme v štáte, ktorý s začína podobať na diktatúru."

"Nechcem tu nariekať nad tým, že ma obžalovali, dalo sa to čakať. Robert Kaliňák de facto vlastní políciu a Robert Fico prokuratúru," pokračoval. Podľa jeho slov by aj dnes v tomto prípade postupoval rovnako. "Infromáciu som dostal anonymne a považoval som za dôležité ju zverejniť, ak by som informáciu dostal dnes, tiež by som ju zverejnil."

VIDEO Matovič prehovoril o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana)

"V takomto štáte sa ľudia úplne oprávnene pýtajú, kde idú tie provízie. Ak dostanem informácie, že Fico ma na Belize firmu písanú na bieleho koňa, musím to zverejniť," povedal Matovič a zareagoval na obvinenia. "Ak ma tento štát odsúdi, som pripravený podstúpiť tento trest. Bude to trest, za to, že som vždy hľadal pravdu. Nenechám sa zastrašiť. Ak si Fico myslí, že mu napíšem mail, že prepáčte, už vám nebudem robiť zle a odídem do Hainburgu, tak sa mýli."

VIDEO Matovič prehovoril o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana)

Ide o zneužívanie orgánov

"Takéto šikanovanie cez trestné právo presahuje všetky rozumné hranice," myslí si obhajca Igora Matoviča Daniel Lipšic. "Ide o také flagrantné zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj, že ak by sa to dialo v Poľsku alebo Maďarskú, mnohé slovenské médiá by už boli v pohotovosti.”

"Ten istý, ktorý vyšetroval Ficove účty na Belize, vyšetroval aj môj prípad. Keď som sa pýtal vyšetrovateľa, ako došli k tomu, že účty tam nemá, povedal mi, že stačilo Ficove oficiálne stanovisko, potvrdenie o tom, že tam účty nemá. Pýtam sa, či si vyšetrovateľ, NAKA aj generálny prokurátor si myslia, že ľudia na Slovensku žerú seno," povedal Matovič. "Títo páni si myslia, že sú majiteľmi pravdy," uviedol s tým, že vyšetrovanie uzavreli a nesnažili sa ísť po nejakých stopách.

VIDEO Matovič prehovoril o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Čo sa týka statusu, Matovič dodal, že konkrétne meno nepomínal. "Trafená hus zagágala, prečo sa ho vôbec ten status dotkol? Bolo tam napísané premiér, nie konkrétne meno. Ak by bol čistý nenapadlo by ho, že ide o jeho osobu."

“Ten status bol pozvaním na tlačovú konferenciu, kontext je pre posudzovanie skutkovej situácie dôležitý. V tomto prípade je kontextom pozvanie a následne na tlačovej konferencii povedal, že nikoho z ničoho neobviňuje, ale že dostal informáciu a vyzýva orgíány, aby túto situáciu prešetrili. Preto je kontext dôležitý,” povedal Lipšic. Igor Matovič povedal, že informácie o tom, odkiaľ mali pochádzať peniaze Fica na Belize, hovorili, že išlo o peniaze z tendrov. Vraj išlo o predaj štvorkoliek na ministerstve vnútra, ktoré mali byť nakúpené lacno v Amerike a u nás draho predané.

Podľa Matoviča žijeme v štáte, kde si niektorí ľudia myslia, že vlastnia pravdu, pretože vlastnia políciu či prokuratúru. „Žijeme vraj v právnom štáte, ale polícii nedôveruje viac ako polovica ľudí. Na Slovensku ľudia dôverujú polícii menej, ako v Albánsku,“ povedal Matovič. „Robert Fico poveril vedením ministerstva vnútra mafiána Kaliňáka. O tom, ako bude prebiehať vyšetrovanie, rozhoduje človek, ktorý obchoduje s daňovým podvodníkom Bašternákom.“

Igor Matovič sa tiež pozastavil nad priebehom vyšetrovania tejto kauzy. „Tento prípad vyšetrovala NAKA, ktorá má však vyšetrovať len kauzy nad sedem miliónov eur. Policajný šéf však rozhodol, že tento prípad bude vyšetrovať ten istý človek, ktorý „vyšetroval“ a upratal aj Ficove účty na Belize. Pýtam sa prečo kauzu ohovárania rieši NAKA?,“ povedal Matovič. 

„Keď som sa pýtal vyšetrovateľa, ako vyšetril kauzu Ficovych účtov, povedal mi, že mu stačí stanovisko, ktoré si vybavil Fico z Belize, že tam nemá účet. Fico si asi myslí, že ľudia na Slovensku žerú seno. Samozrejme, že tam nemá účet napísaný na svoje meno alebo na meno svojej manželky. Takéto účty bývajú napísané na bieleho koňa.“

Vyjadrenie generálnej prokuratúry

„Dnešné vystúpenie dotyčných politikov nemožno inak chápať ako snahu o ovplyvňovanie činnosti prokuratúry a súdov, ktorí (rozumej politici) s ľahkosťou zneužívajú mediálny priestor, na rozdiel od bežných občanov, ktorí takúto možnosť nemajú. Vzhľadom na to, že sa začalo súdne konanie, ktoré nie je skončené, nebudem sa k trestnej veci vyjadrovať," uviedol námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky v reakcii, ktorú médiám poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičDaniel LipšicBelizeKauza ohovárania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu