Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Prokuratúra obžalovala Matoviča za ohováranie Fica

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava (KP BA) obžaloval poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) z prečinu ohovárania v prípade údajného účtu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v daňovom raji v Belize. Povedal to hovorca KP BA Michal Šúrek.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava podal dňa 14.09.2017 obžalobu na obvineného Mgr. Igora M. na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania,“ povedal Šúrek. Polícia ukončila vyšetrovanie tohto prípadu v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať.

Polícia informácie Igora Matoviča preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

Fico zareagoval

Na obžalobu reagoval aj premiér Robert Fico. „Ja som nikdy nekomentoval rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a ani to nebudem robiť, chcem, aby pracovali absolútne nezávisle.“

Na svojom profile na Facebook reagoval na obvinenie Matoviča aj podpredseda strany SaS Ľubomír Galko. „Premiér Fico bol usvedčený generálnym prokurátorom z ohovárania prezidenta Kisku, o ktorom hovoril, že si vybavoval ovplyvňovanie vyšetrovania jeho daňovej kontroly. Jaromír Čižnár to vyvrátil. Ak máme veriť, že obžalovanie Igora Matoviča je výsledkom konania právneho štátu voči komukoľvek a nie šikana a perzekúcia nepohodlného opozičného politika, očakávam skoré obvinenie a obžalovanie Roberta Fica. Každému rovným metrom alebo padni komu padni.“

Matovič tvrdí, že obžalobu očakával

Premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD) priamo ovládajú políciu aj prokuratúru, takže podanie obžaloby očakával. V reakcii na podanú obžalobu z ohovárania v prípade údajného účtu na Belize povedal Igor Matovič. „Najprv zverili vyšetrovanie svojmu dvornému vyšetrovateľovi na NAKA, ktorý štandardne šikanuje opozičných politikov a kauzy koaličných zametá pod koberec. Po tom, ako uzavrel vyšetrovanie, mu môj dozorujúci prokurátor zmietol jeho snahu obviniť ma zo stola,“ uviedol Matovič.

Potom podľa neho „vstúpil do deja priateľ Roberta Fica“, prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky, ktorý podľa Matoviča „zakázal môjmu dozorujúcemu prokurátorovi vlastný názor a prikázal mu osvojiť si jeho“. Vtedy bolo podľa poslanca zrejmé, že obžaloba bude podaná a skončí na súde.

„Zároveň je veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa Národná kriminálna agentúra (NAKA) ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte,“ doplnil Matovič.

Národnej kriminálnej agentúre podľa neho stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na jeho meno. „To je, samozrejme, blud, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale meno bieleho koňa. Presne takto vyzerá boj proti korupcii v réžii Roberta Fica,“ dodal poslanec.

Ako sa kauza začala? 

Konflikt sa začal v polovici augusta 2015, keď Matovič na svojom profile na Facebooku zverejnil status, podľa ktorého premiér aj s manželkou si mali ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu a dva tajné účty na Belize, kde malo byť 674 miliónov dolárov. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Informácie čerpal z približne 30 rôznych dokumentov z rôznych zdrojov, ktoré podľa neho vykazovali „silné znaky dôveryhodnosti“.

Fico sa následne bránil slovami, že ide o nezmysel. Ohlásil aj tlačovku, na ktorú prišiel spoločne so svojou ženou Svetlanou a po krátkom prejave oznámil, že na Matoviča podávajú trestné oznámenie. „Nie je možné len tak niekoho opľuť, bez dôkazov, bez všetkého a očakávať, že ten, kto je opľutý, si bude utierať svoje sliny sám,“ povedal vtedy šéf Smeru.

Zo strany Matoviča nasledovalo začiatkom septembra poslanie dokumentácie o zmanipulovanom verejnom obstarávaní, z ktorého mal byť napĺňaný účet na Belize, orgánom činným v trestnom konaní. Vyšetrovanie však Matovičove tvrdenia nepreukázalo.

Matovič sa výsledkom nečudoval

Igor Matovič reagoval v auguste 2017, že sa ukončeniu vyšetrovania s takýmto záverom nečuduje. „Vôbec sa nečudujem výkonu vyšetrovateľa Laha, ktorého Kaliňák pravidelne používa na špinavú prácu voči opozičným politikom a ututlanie korupčných káuz vládnych politikov,“ uviedol v stanovisku. 

„Dozorujúci prokurátor prvú snahu vyšetrovateľa Laha ma obviniť zmietol argumentačne zo stola. Následne zasiahol Ficov človek z Generálnej prokuratúry a môjmu dozorujúcemu prokurátorovi zakázal mať vlastný názor a prikázal opätovné účelové obvinenie,“ doplnil.

Viac o téme: Robert FicoIgor MatovičBelize
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu