Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prípad expolicajta Tiefenbacha ostáva na súde, opakovane im vyčíta zaujatosť

Ľuboš Tiefenbach
Ľuboš Tiefenbach (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Podľa dnešného verdiktu Najvyššieho súdu SR ostáva medializovaný prípad expolicajta Ľuboša Tiefenbach na Okresnom súde Bratislava V.

"Trestná vec vedená na Okresnom súde Bratislava V sa tomuto súdu neodníma a neodníma sa ani Krajskému súdu v Bratislave," informoval hovorca NS SR Boris Urbančík. O rozhodnutie o odňatí veci spomenutým súdom žiadal samotný Ľuboš Tiefenbach, ktorý opakovane vyčítal súdu zaujatosť.

Na januárovom pojednávaní v tomto prípade obžalovaný vzniesol už druhú námietku zaujatosti voči sudkyni. Prvýkrát námietku vzniesol v júni minulého roku, Krajský súd v Bratislave mu však nedal za pravdu. Sudkyňa OS BA V v januári zároveň sama namietla svoju zaujatosť v prípade, aj keď skonštatovala, že zo strany obžalovaného ide len o snahu naťahovať konanie. Pripustila, že sa v minulosti poznali, keďže pracoval ako policajt a prichádzali tak do styku na pôde súdov. Sudkyňa takisto už pri prvej námietke konštatovala svoju možnú zaujatosť, pričom zdôraznila, že príčinou bolo nepriateľské vystupovanie obžalovaného voči nej.

Ako Ľuboš Tiefenbach povedal v januári po odročení pojednávania novinárom, sudkyňa permanentne odmieta návrhy na doplnenie dokazovania z jeho strany. Tiefenbach aj jeho obhajca argumentujú nezákonnosťou celého procesu, keďže sú podľa nich proti obžalovanému zaujaté všetky bratislavské okresné prokuratúry, pričom sťažnosťou o zaujatosti sa podľa nich súd nezaoberal.

Ľuboš Tiefenbach sa tiež odvoláva na verdikt senátu Najvyššieho súdu SR z roku 2015, ktorý označil inšpekčnú službu ministerstva vnútra za nezákonnú. Iný senát NS SR však následne rozhodol inak a zákonnosť inšpekcie potvrdilo aj zjednocujúce stanovisko Najvyššieho súdu SR. Tiefenbach taktiež vyhlásil, že šancu na spravodlivý a zákonný proces má len pred súdom v inom kraji, keďže v Bratislavskom ho ako bývalého policajta, ktorý predviedol množstvo obvinených, poznajú na každom súde.

Bývalý policajt čelí obžalobe z trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody, ktorých sa podľa prokuratúry dopustil počas zásahu proti vodičke pri cestnej kontrole v októbri 2014. Na internete sa vtedy objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke Marte Bartlovej donucovacie prostriedky, tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané.

Preto teraz už expolicajt čelí obžalobe z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a tiež z obmedzovania osobnej slobody. Dôvodom zákroku podľa obžalovaného bolo, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Prípadom sa v minulosti zaoberal aj parlamentný výbor pre bezpečnosť a obranu.

Viac o téme: Ľuboš Tiefenbach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu