Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V kauze Gorila sa objavili nové dôkazy, tvrdí prokurátor Kováčik

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik tvrdí, že v kauze Gorila sa objavili nové dôkazy, pre ktoré zrejme bude začaté samostatné stíhanie. Oznámil to dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR s tým, že ide o čerstvú 48-hodinovú záležitosť.

"V rámci úkonov, ktoré boli vykonané, zistili sa nové veľmi závažné skutočnosti. S najväčšou pravdepodobnosťou, rovnajúcej sa takmer istote, bude vydané nové uznesenie. Ťažko teraz predpokladať, či dôjde aj k vzneseniu obvinenia, ale po piatich rokoch vyskočili teraz takéto veci," povedal Kováčik.

Špeciálny prokurátor môže podľa svojich slov s čistým svedomím povedať, že nie sú pravdivé tvrdenia, že sa v kauze nič neurobilo. "Sú vedené trestné stíhania voči konkrétnym osobám. Som optimista, verím, že to povedie do zdarného konca. Nič nebrzdím, iba dozerám na zákonnosť," deklaroval.

Kováčik zrekapituloval, že po piatich rokoch vyšetrovania kauzy Gorila sa rozhodol vedúci tímu Marek Gajdoš odísť. "Nepovedal som, že naše vzťahy boli ideálne, ale počúvať, že som nič nevyšetril, je scestné. Ja nevyšetrujem, to robí vyšetrovateľ. Ja vykonávam dozor a som tam na to, aby som vyšetrovanie udržal v medziach zákona. Gajdoš povedal, že aj keby neexistoval Kováčik, tak by po 17 rokoch odišiel z polície. Ale ja som teraz zodpovedný za všetko," odkázal.

Poukázal tiež na slová bývalého šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila, že dokazovanie v tomto prípade je veľmi komplikované a je prakticky nemožné niektoré veci dokázať. "Keby som to povedal ja, bol by som zahrabaný pod čiernu zem," myslí si Kováčik. Na otázku opozičných poslancov, prečo nebol doteraz vypočutý premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý bol podľa údajného spisu SIS Gorila osobne v konšpiračnom byte na Vazovovej, Kováčik odvetil, že je irelevantné zisťovať, či niekto bol v byte. "Sám pán Gajdoš povedal, že tam nie je žiadne podozrenie z trestnej činnosti a treba najskôr riešiť veci s vyššou prioritou," dodal.

Viac o téme: Kauza GorilaDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu