Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ak sa splnia podmienky, dohodovacie konanie Lipšica sa obnoví, tvrdí Čižnár

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Nie je pravdou, že by Generálna prokuratúra (GP) SR zakazovala uzavrieť dohodu o vine a treste v prípadoch dopravných nehôd, pri ktorých zomrel chodec. Zdôraznil to dnes generálny prokurátor Jaromír Čižnár na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR na margo prípadu obvineného exposlanca Daniela Lipšica, ktorému GP zamietla dohodu o vine a treste.

"Zatiaľ neboli splnené podmienky na dohodu o vine treste, kde sa musí páchateľ priznať. Daniel L. má na takúto dohodu právo. Ak sa to odstráni, môže sa začať nové konanie o vine a treste. Ja som nič nezakázal. Každý mesiac sťahujeme takéto návrhy, ak nie sú splnené podmienky," vysvetlil Čižnár.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) však tvrdil, že bol vydaný pokyn neuzatvárať dohody o vine a treste, ak došlo k dopravnej nehode, pri ktorej bol usmrtený chodec. "Je to starý pokyn. A týkalo sa to prípadov, ak bola nehoda pod vplyvom alkoholu. Množili sa totiž takéto situácie a po uzavretí dohody o vine a treste boli ukladané smiešne nízke tresty," reagoval generálny prokurátor.

Podľa jeho slov ak budú v kauze Daniela Lipšica splnené podmienky, je tam otvorená cesta k dohode. "Žiaden zákaz nie je. Nikdy by som sa neznížil, aby som zakázal práve Danielovi L. uzavrieť dohodu," uistil Čižnár.

Jeho námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky, ktorý stál za zamietnutím spomínanej dohody, potvrdil, že na ňu neboli splnené podmienky. "Ak budú, konanie sa obnoví. Nedošlo totiž k priznaniu sa ku skutku. Takto postupujeme štandardne, nám je jedno, o koho ide. Ak nie sú splnené podmienky, my do toho nepôjdeme," uistil.

TV JOJ a TV Markíza koncom mája informovali, že generálna prokuratúra zamietla obvinenému Danielovi Lipšicovi dohodu o vine a treste. Dôvodom je, že sa nepriznal k spáchaniu skutku a neuznal si vinu, čím nesplnil zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste.

Daniel Lipšic mal nehodu 19. septembra 2016. Vo večerných hodinách na Vajnorskej ulici v Bratislave zrazil 72-ročného muža, ktorý po prevoze do nemocnice zomrel. Policajti ešte v ten večer robili na mieste vyšetrovacie úkony, ako aj rekonštrukciu nehody. Daniel Lipšic sa po nehode vzdal poslaneckého mandátu. Polícia ho v januári tohto roku obvinila.

Viac o téme: Daniel LipšicJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu