Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prokuratúra sa o ilegálne príjmy Bašternáka súdiť nebude: SaS žiada prešetrenie

Bašternákova villa na Slavíne
Bašternákova villa na Slavíne (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prokuratúra nepodá na súd návrh na začatie konania o vyslovenie nadobudnutia majetku z nelegálnych príjmov podnikateľa Ladislava B., ktorý je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Informoval o tom Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry Bratislava.

Okresná prokuratúra Bratislava I skonštatovala, že v predmetnej veci nie sú splnené podmienky na podanie návrhu, informoval Šúrek. „Rozdiel medzi hodnotou majetku a zistenými príjmami a ďalšími finančnými záväzkami neprevyšoval 1500-násobok minimálnej mzdy na rok 2016,“ zdôvodnil. Prokuratúra z tohto dôvodu vrátila spis finančnej polícii.

O preskúmanie pôvodu majetku podnikateľa s väzbami na vládne špičky požiadali ministerstvo vnútra, Prezídium Policajného zboru a Národná kriminálna agentúra (NAKA). Prokuratúra na základe tohto podnetu požiadala Ladislava B., aby predložil v lehote do 30 dní dôkazy o tom, ako nadobudol majetok špecifikovaný vo výzve, ako aj jeho hodnotu. Vysvetlenie, ktoré podnikateľ doručil 19. januára, preskúmala na základe vyzvania prokuratúry finančná polícia.

Ak by podnikateľ nevedel preukázať pôvod nadobudnutého majetku a súd by skonštatoval, že ho nadobudol z nelegálnych príjmov, mohol by prepadnúť v prospech štátu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) je v podnájme v byte, ktorý vlastní Ladislav B. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v minulosti od podnikateľa kúpil podiel vo firme B. A. Haus.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil 17. marca Ladislava B. zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Je podozrivý, že si v minulosti mohol uplatniť neprimeraný odpočet daní vo výške približne dva milióny eur v súvislosti s bytmi v komplexe Five Star Residence. Polícia v tejto veci začala minulý rok trestné stíhanie a vykonala niekoľko prehliadok.

Opozícii sa to nepozdáva

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby preverila postup Okresnej prokuratúry Bratislava I vo veci preukazovania pôvodu majetku podnikateľa Ladislava B. Podľa okresnej prokuratúry totiž na začatie konania nie je splnená podmienka, že majetok Ladislava B. bol najmenej o 1500-násobok minimálnej mzdy vyšší ako preukázateľné príjmy.

„Pri podnikateľovi, ktorý je podozrivý z miliónových daňových podvodov, je to prinajmenšom zarážajúce tvrdenie,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko. Liberáli zároveň žiadajú vedenie polície a Národnej kriminálnej agentúry, aby preskúmali postup finančnej polície.

Kauza Ladislava B. je podľa SaS prvý silne medializovaný prípad, keď sa mohla a mala ukázať sila zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý tak pretláčal do slovenského právneho poriadku predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). "Ukázala sa však bezzubosť tohto zákona, lebo orgány činné v trestnom konaní nie sú schopné napĺňať jeho zámer i vzhľadom na vágnosť jeho formulácií," zdôraznil Galko.

Viac o téme: KauzaProkuratúraBašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu