Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pád lampy na kreslo Harabina vyšetruje polícia ako pokus o úkladnú vraždu

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Polícia stále vyšetruje prípad pádu lampy na kreslá sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina a jeho právneho zástupcu z mája 2016.

Kauza je vyšetrovaná ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy spáchaný v štádiu pokusu. V konaní nie je nikto obvinený. Uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. Policajný vyšetrovateľ pritom v kauze najprv vydal uznesenie o odmietnutí veci, ktoré mu však prokurátor zrušil. Polícia tak v januári 2017 začala trestné stíhanie vo veci.

"Vzhľadom na to, že vyšetrovateľ naďalej vykonáva úkony v zmysle Trestného poriadku, nie je možné poskytnúť k veci akékoľvek bližšie informácie," povedal Wäldl. V máji 2016 spadla zo stropu v pojednávacej miestnosti sklenená časť svietidla priamo na kreslá Harabina a jeho právneho zástupcu. Tí vtedy nesedeli na svojich miestach. Miestnosť bola v tom čase prázdna a sklený kryt lampy sa po páde rozbil.

Niekoľko dní po udalosti požiadal Harabin predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), aby z postu ministra vnútra odvolal Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Mal tak reagovať na fakt, že mu ministerstvo vnútra odmietlo prideliť policajnú ochranu, o ktorú po udalosti požiadal. Rezort vnútra v minulosti okrem iného uviedol, že sudcovi ochranu neposkytne, lebo jediná osoba, od ktorej mu niečo hrozí, je on sám. "Najväčšou hrozbou pre pána Harabina je pán Harabin sám už dlhodobo," skonštatoval Kaliňák v máji 2016.

Viac o téme: LampaŠtefan Harabin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu