Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kiska stratil trpezlivosť, drsný odkaz v kauze Čistý deň: Zneužívanie detí, neprijateľné!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska píše kvôli kauze Čistý deň ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD). Má totiž podozrenia, že v resocializačnom zariadení v Galante dochádza v súvislosti s mediálnymi výstupmi k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv detí.

Hlava štátu poukazuje, že zástupcovia organizácie Čistý deň sa opakovane pokúsili využiť im zverené osoby či informácie o ich údajnom stave v rámci mediálnych vystúpení na svoju obhajobu. A tiež na cielený útok na iné osoby (Boris Kollár, pozn. TASR), k čomu sa sami priznali. "Toto konanie považujem za neprijateľné," píše hlava štátu v otvorenom liste.

Richtera v ňom dôrazne žiada, aby situáciu preskúmal. "Vážený pán minister, dovoľte mi preto Vás dôrazne požiadať, aby ste Vy osobne, Vami riadené ministerstvo a jemu podriadené vecne príslušné organizácie bezodkladne túto situáciu preskúmali. A zabezpečili to, čo Vám zo zákona a pri plnení medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky vyplýva: ochranu pred akýmkoľvek konaním, ktoré by mohlo ohroziť alebo ohrozuje najlepší záujem nedospelých osôb, zverencov v resocializačnom stredisku n. o. Čistý deň," uvádza sa ďalej v liste.

Kiska pripomína, že o dianie v zariadení sa zaujíma od zverejnenia prvých informácií v kauze. "Beriem na vedomie Vaše nedávne rozhodnutie o neodobratí akreditácie resocializačnému stredisku n. o. Čistý deň v Galante – napriek tomu, že Vám príslušná akreditačná komisia odporúčala, aby ste akreditáciu zariadeniu odňali," poznamenáva.

Prezident poukazuje, že od Richterovho posledného rozhodnutia sa udiali už spomínané mediálne výstupy, v ktorých mali byť deti použité na obhajobu zariadenia či na útok na iné osoby. Kiska pripomína, že podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele sú subjekty sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately povinné dbať na to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu alebo porušovaniu práv dieťaťa a zabezpečujú dieťaťu ochranu a starostlivosť, ktorá je nevyhnutná pre jeho blaho a ochranu jeho právom chránených záujmov, pri rešpektovaní jeho práv priznaných Dohovorom o právach dieťaťa.

Viac o téme: Ján RichterAndrej KiskaČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu