Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obžaloba syna v kauze fekálnych útokov ako pomsta generálovi? Prokuratúra to vylúčila

Pavel Macko a jeho syn Martin Macko
Pavel Macko a jeho syn Martin Macko (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Prokuratúra odmieta, že by trestné stíhanie Martina Macka, obžalovaného z piatich fekálnych útokov na ženy v Bratislave mohlo mať v skutočnosti za cieľ jeho otca - prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. V stanovisku Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava to uviedol jej hovorca Oliver Janíček.

„Spôsob a okolnosti zadržania toho času obžalovaného Martina M. neoprávňujú vyvodiť záver, že by cez syna niekto útočil na otca obžalovaného,“ reagoval prokurátor Janíček na slová, ktoré uviedol generálporučík Pavel Macko vo štvrtok (16. 2.) po vynesení prvostupňového oslobodzujúceho rozsudku nad jeho synom.

Vrcholný predstaviteľ slovenskej armády povedal, že stíhanie jeho syna je „dopredu pripravený a organizovaný útok“ na jeho osobu a jeho rodinu. „Neviem, kto za ním je a neviem, či bude pokračovať a akou formou. Mám strach o bezpečnosť svojej rodiny a budem trvať na tom a vyzývam policajného prezidenta, aby začal vyšetrovať nezákonný postup policajtov v tomto prípade,“ povedal Macko.

Hovorca KP Bratislava v reakcii na tieto slová vysvetlil, že polícia pod dozorom prokuratúry konala pri zadržaní Martina M. na základe podnetu jednej z napadnutých žien. „V tom čase podozrivý Martin M. bol v ranných hodinách spozorovaný v električke ako zapácha od výkalov. Počas toho, ako ho policajná hliadka na zastávke MHD kontrolovala, išla okolo jedna z poškodených, v minulosti omočená páchateľom. V osobe Martina M. spoznala páchateľa, ktorý ju mal omočiť. Ihneď to povedala policajtom, ktorí podozrivého zadržali a následne s ním boli vykonané ďalšie úkony,“ opísal Janíček.

Okresný súd Bratislava IV Martina M. vo štvrtok v plnom rozsahu oslobodil spod všetkých piatich bodov obžaloby. Samosudca Ivan Alman pritom konštatoval mnohé nedostatky v práci orgánov činných v trestnom konaní. Prokuratúra nevníma vývoj v kauze ako fiasko orgánov činných v trestnom konaní.

„Súd pri vyhodnocovaní dôkazov aplikoval zásadu „in dubio pro reo“ a väčšiu váhu priznal dôkazom vyznievajúcim v prospech obžalovaného,“ uviedol Janíček. Prokurátor podal voči verdiktu na mieste odvolanie. Podľa hovorcu KP tak učinil preto, že sa prvostupňový súd dôsledne nevyrovnal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie.

Prokuratúra zdôraznila zákonnosť rekognícií, počas ktorých napadnuté ženy označili ako útočníka Martina M. Súd spochybnil iba rekogníciu vykonanú poškodenou, ktorá sama spoznala obžalovaného Martina M. na zastávke MHD. Sudca však počas odôvodnenia rozsudku upozornil, že sú rozpory vo výpovediach napadnutých žien, ktoré popisovali páchateľa rôzne. Pri vykonaných rekogníciách označila Martina M. na 100 percent iba jedna z nich.

„Do konania pribratí znalci nevylúčili, že obžalovaný môže mať v situáciách, keď dochádza k poruchám kontroly, záujem o netradičné minoritné až deviantné formy vstupovania do sexuálnej interakcie,“ priblížil ďalej Janíček. Pre prvostupňového sudcu bolo podstatné, že pribratí znalci nezistili u Martina M. žiadnu sexuálnu deviáciu ani úchylku. Zároveň však skonštatovali, že útokov sa mohol dopustiť len človek, ktorý trpí sexuálnou úchylkou a deviáciou.

Sudca Alman polícii a prokuratúre vytkol aj to, že nečinnosťou znehodnotili jediný priamy usvedčujúci dôkaz z miesta činu – vzorky moču a fekálií. Uspokojili sa s vyjadrením Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ), že nevykonáva vyhodnocovanie DNA z takýchto biologických stôp. Iné ústavy a znalci boli schopné DNA vyhodnotiť. „K znaleckému skúmaniu KEÚ PZ, je potrebné skonštatovať, že pre potreby ďalšieho dokazovania nebolo potrebné túto otázku podrobnejšie objasňovať,“ doplnil stanovisko KP Bratislava Janíček.

Prokurátor žiadal uložiť Martinovi M. trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na spodnej hranici zákonnej sadzby. Zároveň pre neho navrhol ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou. Tomu Okresný súd v Bratislave IV nevyhovel a obžalovaného oslobodil vo všetkých bodoch obžaloby. Prípad bude prejednávať odvolací súd.

Páchateľ útokov, ktoré sa odohrali v Bratislave v roku 2015, pristupoval k ženám zväčša zozadu a natieral ich fekáliami, prípadne na ne močil. Martina M. zadržali 23. novembra 2015 na zastávke električky v bratislavskej Karlovej Vsi. Pri zadržaní bol zašpinený od fekálií a pod vplyvom alkoholu. Prokurátor ho obžaloval z trestného činu pokračujúceho výtržníctva v piatich prípadoch útokov. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Viac o téme: Fekálny fantóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu