Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exkukláča Štvrteckého zadržali: Šéfa gangu zo Záhoria posadili do väzby

Miroslav Štvrtecký Zobraziť galériu (2)
Miroslav Štvrtecký (Zdroj: Foto: TASR/Tomáš Halász)

BRATISLAVA – Bývalého kukláča Miroslava Štvrteckého, považovaného za šéfa zločineckej skupiny zo Záhoria, na príkaz Najvyššieho súdu zadržali. Dnes ho zobrali do väzby.

"Obžalovaný Miroslav Š. sa berie do väzby. Väzba obžalovaného sa dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahrádza. Väzba u obžalovaného Miroslava Š. začala plynúť 15. februára a vykoná sa v Ústave na výkon väzby v Leopoldove," uviedol dnes hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Najvyšší súd vydal príkaz na zatknutie

"Najvyšší súd SR vydal príkaz na zatknutie na obžalovaného Miroslava Š. a na základe tohto príkazu sa dnes bude konať jeho výsluch. Výsluch obžalovaného bude formou neverejného zasadnutia, čiže verejnosť je vylúčená," uviedol dnes hovorca NS SR Boris Urbančík.

Štvrteckého odsúdil NS SR v roku 2011 na 24 rokov väzenia, v lete 2015 sa však dostal na slobodu pre procesnú chybu súdov. Nový proces s ním sa mal konať 7. februára tohto roku. Z vtedajších slov predsedu senátu NS SR vyplynulo, že Miroslav Štvrtecký zaslal v pondelok (6.2.) súdu ospravedlnenie s priloženým potvrdením o práceneschopnosti, z ktorého vyplynulo, že jeho zdravotný stav mu neumožnil zúčastniť sa na verejnom zasadnutí.

Exkukláča Štvrteckého zadržali: Šéfa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: TASR)

NS SR žiadal políciu aj o predvedenie obžalovaného, ktoré však nebolo úspešné. Miroslav Štvrtecký sa doma nenachádzal a jeho suseda mala strážcom zákona uviesť, že ho doma už asi týždeň nevidela. Na februárové verejné zasadnutie sa nedostavil ani obhajca obžalovaného, ktorý sa taktiež ospravedlnil pre zdravotné problémy. Súd však jeho ospravedlnenie nepovažoval za dostatočné a uložil mu poriadkovú pokutu 500 eur.

Súd odročil vo februári verejné zasadnutie v tejto veci na neurčito. Podľa obžaloby mal Miroslav Štvrtecký stáť na čele skupiny, ktorá sa mala dopustiť viacerých trestných činov ako napríklad založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku. Miroslav Štvrtecký v minulosti pracoval ako príslušník pohotovostného policajného útvaru. Skupina pod jeho vedením údajne tvrdila, že peniaze vyberá pre gang piťovcov. Finančné prostriedky však podľa zistení polície mali pripadnúť Záhorákom a prepojenie na piťovcov bolo len fiktívne.

Podľa obžaloby Štvrtecký v roku 2001 v Senici postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví. Skupina mala zastrašovať podnikateľov a nútiť ich pravidelne odvádzať finančné prostriedky.

Viac o téme: KukláčZadržanieMiroslav Štvrtecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu