Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Remišová poukazuje na zvláštne konanie polície: Z nekalých prevodov z Belize obviňujú nesprávneho

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V prípade exministra vnútra a bývalého poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a poslanca Gábora Grendela (OĽaNO-NOVA) polícia neobvinila človeka, ktorý realizoval podivný prevod finančných prostriedkov z Belize, ale toho, ktorý na prípad upozornil. Na dnešnom spoločnom brífingu politických strán SaS a OĽaNO-NOVA to uviedla poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA).

"Máme tu časy, keď obviňovaní nie sú tí, čo robia nekalé veci, ale tí, čo na ne upozorňujú. Za všetky prípady zneužitia moci spomeniem len príklad obvinenia Daniela Lipšica a Gábora Grendela," povedala okrem iného Remišová. Ako ďalej uviedla, ľudia čo robia prevody z Belize, si behajú ďalej po slobode.

Považuje za zaujímavé, že nejaká "zvláštna osoba" má k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia, pričom samotným obvineným ešte doručené nebolo. Lipšic podľa jej názoru žiadne informácie zo spisu nevynášal. Europoslanec a predseda SaS Richard Sulík upozornil na podľa jeho názoru stupňujúce sa útoky voči opozícii. "Aj samotní policajti musia vidieť, že sa nevyšetruje to, čo sa má," skonštatoval.

Dotkol sa aj otázky zverejnených SMS a emailov niektorých novinárov s Gáborom Grendelom. "Políciu nezaujíma ako sa Marián Kočner dostal k týmto prepisom," upozornil. Vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol tento mesiac obvinenie voči Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spáchaného formou spolupáchateľstva. Okrem toho exminister vnútra čelí aj obvineniu z ďalšieho trestného činu, a to poškodzovania cudzích práv a ohovárania.

Trestného činu sa podľa názoru vyšetrovateľa mali dopustiť tým, že novinárom poskytli informácie a umožnili im vyhotoviť fotokópie dokumentov, ktoré neoprávnene získali. Daniel Lipšic mal podľa názoru vyšetrovateľa ako poslanec NR SR v novembri 2014 taktiež vystúpiť s prejavom pred médiami v úmysle poškodiť finančnú skupinu Penta a Jaroslava Haščáka tým, že v súvislosti s predajom CT prístroja mal uviesť nepravdivé údaje.

Podľa Lipšica a Grendela je za informáciami o vznesení obvinenia voči nim snaha kriminalizovať opozíciu. Uznesenie o vznesení obvinenia v tomto prípade zverejnil podnikateľ Marián Kočner, nakoľko je podľa jeho vyjadrenia účastníkom konania a vyhotovil si fotokópiu časti spisu.

Viac o téme: Veronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu