Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Kauza údajného sexuálneho zneužitia otriasa Slovenskom: Protest pred ministerstvom!

Protest pred budovou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave Zobraziť galériu (5)
Protest pred budovou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne 150 ľudí sa dnes zišlo na proteste pred budovou ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. Demonštrácia bola reakciou na prípad údajného zneužívania chovankyne resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Demonštrantov, ktorí žiadali účinnejšiu ochranu detí na Slovensku, podporili aj niektorí opoziční politici.

Ako vo svojom prejave uviedla verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, na zabezpečenie účinnej ochrany detí je nutná masívna podpora a tlak verejnosti. Dubovcová pripomenula, že už niekoľko rokov poukazuje vo svojich správach predkladaných do parlamentu na obmedzovanie práv detí, ktoré sú umiestňované do rôznych zariadení pod správou štátu. "K náprave však doposiaľ nedošlo," skonštatovala.

Podľa Ondreja Gala, ktorý sa dlhodobo venuje problematike násilia na deťoch na Slovensku, nefungujú mechanizmy, ktoré majú zneužívaniu detí zabrániť. Zároveň kritizoval prístup detskej ombudsmanky Viery Tomanovej, ktorá mala podľa neho okamžite po zverejnení aféry navštíviť poškodenú a uistiť ju, že je na jej strane a celá vec bude prešetrená. "Že detský ombudsman je nezávislý, sa ukázalo ako úplná ilúzia," skonštatoval. Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play Slovensko zápasí s plazivou kultúrou ľahostajnosti k zlu. "Treba sa spojiť a proti tomu postaviť," povedala. Na začiatku protestu vystúpila kapela Živé kvety s pesničkou Vitajte v pekle, ktorej text rozoberá prípad údajne zneužitej Natálie. 

FOTO Kauza údajného sexuálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Poslankyňa NR SR Natália Blahová zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) najskôr na svojom blogu, a následne v sobotu na brífingu zverejnila prípad znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. Matka údajne znásilnenej dcéry podľa poslankyne Blahovej podala tri trestné oznámenia na generálnej prokuratúre a okresnom riaditeľstve policajného zboru, podala podnet na prešetrenie činnosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v úlohe kolízneho opatrovníka, podala návrh na okresný súd na nariadenie neodkladného opatrenia o zrušení výchovného opatrenia, teda aby jej dieťa okamžite prerušilo pobyt v zariadení. Ďalej matka podala sťažnosť na ministerstvo práce a podnet na prešetrenie situácie v resocializačnom zariadení. Podala podnet i komisárke pre deti a svoj podnet poslala aj do NR SR na výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Resocializačné stredisko v Galante je zamerané na pomoc drogovo závislým mladým ľuďom. 

FOTO Kauza údajného sexuálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Kontrola sa začala v utorok bez prítomnosti klientov a zamestnancov, ktorí sú na pobyte v Chorvátsku. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím.

FOTO Kauza údajného sexuálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, akreditačná komisia po dnešnom zasadnutí odporučila Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR zrušiť akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň, n.o. Galanta. Odvoláva sa pri tom na zákon o sociálnoprávnej ochrane a kuratele.

Odobratie akreditácie pre Čistý deň nestačí

Vítame odporúčanie Akreditačnej komisie, aby zariadenie v Galante prišlo o akreditáciu. Zároveň vyzývame ministra, aby konal. V spoločnom stanovisku to uvádzajú predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová, členka výboru Anna Verešová a Daniel Lipšic z hnutia OĽaNO-NOVA.

Poslanci tiež zdôrazňujú, že ide len o prvý krok a musia nasledovať ďalšie. Odobratie akreditácie podľa nich nestačí a dôkladne vyšetriť musia nielen celý prípad, ale aj fungovanie celého systému. Podľa poslancov tiež musia vyvodiť trestnoprávnu zodpovednosť voči tým, ktorí sú za utrpenie detí zodpovední. "Mimochodom, je zaujímavé, že Akreditačná komisia ministerstva má odrazu vo všetkom jasno hneď v prvý deň kontroly a okamžite koná, kým po minuloročnej niekoľkomesačnej kontrole, kde bolo zistené minimálne jedno veľmi vážne porušenie, nekonala vôbec,“ dodávajú poslanci z OĽaNO-NOVA. 

FOTO Kauza údajného sexuálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ProtestČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu