Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protestujúcich aktivistov spred Bonaparte musela vyviesť polícia, kauza Bašternák sa týka každého!

Protest pred bytovým komplexom Bonaparte. Protest proti zlodejom v politike zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Zobraziť galériu (12)
Protest pred bytovým komplexom Bonaparte. Protest proti zlodejom v politike zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na včerajší protest pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave, v ktorom býva predseda vlády Robert Fico, prišli aj aktivisti z Inštitútu ľudských práv (IĽP). Tí transparentmi a podobizňami opozičných lídrov vyjadrili nesúhlas, že protesty organizujú opozičné strany SaS a OĽaNO.

Míting sa začal približne s 15-minútovým oneskorením. Hneď po jeho začiatku sa pod hlavnú tribúnu postavili aj aktivisti na čele s organizátorkou protestov Gorila Alenou Krempaskou, ktorá je riaditeľkou IĽP. Na míting si priniesli niekoľko transparentov a podobizne viacerých politikov s napoleonskou čiapkou na hlave. Okrem koaličných politikov Roberta Fica a Bélu Bugára mali takto zobrazených aj lídrov opozície Igora Matoviča, Daniela Lipšica a Richarda Sulíka.

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Keď sa aktivisti postavili pod tribúnu, viacerí účastníci protestu začali na nich kričať, aby išli preč a svojimi transparentmi ich udierali po hlavách. Viaceré transparenty či podobizne politikov aktivistom strhli. Po týchto fyzických incidentoch prišli aktivistov ochrániť policajti, ktorí ich po niekoľkých minútach vyviedli pre ich vlastnú bezpečnosť z davu. Popritom dav tlieskal, ale aj skandoval hlasné "fuj". 

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv novinárom povedal, že niekoľko aktivistov sa prišlo pokojne postaviť pod tribúnu, kde ich napadli viacerí ľudia s tým, že jeho zhodili na zem. "My sme pokojne stáli, nič sme nenarúšali, chceli sme sa zúčastniť na verejnom zhromaždení a ich (SaS a OĽaNo) fanúšikovia nás napadli," povedal Weisenbacher s tým, že polícia si opísala ich osobné údaje.

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Neviem, či nás budú riešiť. Dúfam, že budú riešiť toho, čo ma zhodil, všetko je na kamere," zdôraznil. Účasť aktivistov zdôvodnil tým, že súčasná situácia s takouto vládnou koalíciou, ale aj opozíciou nahráva len neonacistovi Marianovi Kotlebovi a bláznovi Borisovi Kollárovi. Aktivisti zvážia, či neprídu na zhromaždenie aj budúci pondelok. "Uvidíme, asi prídeme znovu," dodal. Aktivisti po vyvedení políciou priestor pred Bonaparte opustili a odišli preč. 

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Pred bytovým komplexom Bonaparte sa včera konal desiaty protest, ktorý organizujú opozičné strany SaS a OĽaNO. Prišlo naň približne 400 ľudí. Pred nimi z tribúny vystupujú ochrancovia prírody z celého Slovenska. Uviedol ich Juraj Smatana. 

Kauza Bašternák sa podľa Krempaskej týka každého

Kauza Bašternák sa týka každého, je potrebné sa spojiť bez straníckej nálepky. Myslí si to organizátorka protestov Gorila Alena Krempaská, ktorá sa v pondelok zúčastnila aj na proteste opozície ku kauze Bašternák pred bytovým komplexom Bonaparte v Bratislave.

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Krempaská z Inštitútu ľudských práv (IĽP) sa plne stotožňuje s názorom, že minister vnútra Robert Kaliňák by mal zvážiť odstúpenie zo svojho postu a plne súhlasí s názorom opozičných strán SaS a OĽaNO, ktoré od začiatku leta zorganizovali už desať protestov v hlavnom meste. „Čo bude aj s kauzou Bašternák? Gorila jasne ukázala, že v tom idú všetci. Niektorí o nej vedeli a napriek tomu vstúpili do koalície,“ povedala. 

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Krempaskej sa však kauza Bašternák stala iba témou opozície. Nazdáva sa, že ak na protesty budú chodiť len voliči opozície, Slovensko nič nedosiahne. „Opozícia musí ukázať, že im ide naozaj o výsledok a nielen o prázdninový marketing pre médiá,“ povedala s tým, že aj smerácky volič má toho plné zuby, ale na protest nikdy nepríde, ak ho bude organizovať Igor Matovič (OĽaNO). „Ak sa vyprázdni aj občianska sféra, lebo pre väčšinu ľudí budú protikorupčné protesty spájané iba s pre nich sprofanovanými politickými stranami, kto príde s hlasom proti korupcii?“ pýta sa Krempaská. 

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Ak už politici nevedia priniesť výsledok v parlamente, na uliciach sa im to podľa nej nepodarí. „Mali by sme sa pripraviť na horúcu jeseň, keď budeme sledovať všetkých bez rozdielu. Nech je to Smer, Richard Sulík (SaS), SNS či Igor Matovič,“ vyjadruje svoj názor Krempaská. Kauza Bašternák sa podľa nej dotýka všetkých. 

Protest pred bytovým komplexom
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podľa opozície by mal predseda vlády Robert Fico odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pretože obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo spáchania daňových podvodov. Zároveň od Fica požadujú, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, pretože bol postavený za peniaze z daňových podvodov. Fico má navyše podľa opozície v komplexe zvýhodnené lacné nájomné, čo považujú za úplatok. Opoziční politici tiež odôvodňujú organizovanie demonštrácií tým, že im vládna koalícia zabránila prerokovať tieto záležitosti na pôde parlamentu. Mimoriadne schôdze o vyslovení nedôvery Kaliňákovi aj Ficovi zvolané na začiatku leta totiž presunuli až na koniec riadnej septembrovej schôdze. Opozičné subjekty v tom vidia obmedzovanie možnosti vykonávať mandáty svojich poslancov a tým aj porušenie ústavy.

Viac o téme: ProtestRobert FicoSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu