Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ladislav opäť na pretrase: Osud prvého slovenského teroristu stále neistý

Ladislav K.
Ladislav K. (Zdroj: Foto: TASR)

KOŠICE – Trestný senát Okresného súdu Košice I dnes opätovne prerokovával kauzu Košičana Ladislava K., ktorý bol v roku 2014 uznaný vinným z obzvlášť závažného zločinu terorizmu a odsúdený na 25-ročný trest odňatia slobody. Po vypočutí svedkov súd odročil pojednávanie na september. Ladislav K. bol odsúdený za bombový útok pri košickej prevádzke rýchleho občerstvenia McDonald's v decembri 2011.

Skutok bol kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Súd mu kládol za vinu aj spáchanie ďalších trestných činov vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania. Všetko v mene sprísnenia ochrany zvierat.

Košický okresný súd obnovil konanie na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zrušil pôvodný rozsudok. Súd argumentoval, že bola použitá nesprávna právna kvalifikácia skutku a uložený veľmi prísny trest. Podľa NS SR namiesto zločinu terorizmu by bolo vhodnejšie kvalifikovať skutok ako všeobecné ohrozenie. Na NS SR sa dovolaním obrátila právna zástupkyňa Ladislava K. s tým, že pôvodný rozsudok košických súdov je nezákonný. 

Pred trestným senátom dnes vypovedali traja svedkovia. Najrozsiahlejšiu výpoveď predložila psychiatrička, ktorá spolu s kolegyňou ambulantne vyšetrila Ladislava K. Na základe vyšetrenia a na základe jeho predchádzajúcej zdravotnej dokumentácie, ako aj záznamov o liečbe v ústave pre výkon väzby v Leopoldove konštatovala, že trpí na schyzotypovú poruchu s nedostatkom sebakontroly, ktorá v závažných prípadoch vedie k nepochopiteľnému, nelogickému konaniu. Podľa nej obvinený má nedostatočný kontakt s realitou.

Podľa nej sa táto porucha nedá liečiť, pričom tlmiť možno iba jej prejavy, ako napríklad depresiu. Vyžaduje si dlhodobé systematické medikamentózne a psychoterapeutické vedenie, ktoré vo väzení nie je možné. Druhý svedok, psychiater, ktorý liečil Ladislava K. od roku 2004 do roku 2009, uviedol, že Ladislav K. mal okrem už spomínanej poruchy aj paranoidné stavy. Jeho liečbu ukončil po tom, keď Ladislav stratil v neho dôveru, lebo lekár sa skontaktoval s jeho matkou a pacient sa domnieval, že je pod jej vplyvom. Preto mu odporučil vyhľadať iného lekára. 

Ako tretí svedok vypovedal znalec a expert policajného kriminalistického ústavu. Vo svojej výpovedi uviedol, že trvá na záveroch svojho pôvodného posudku, v ktorom sa zaoberal nástražným výbušným systémom. Na otázku prokurátora, či bol Ladislavom zostrojený nástražný výbušný systém schopný usmrtiť alebo ťažko zraniť ľudí, expert uviedol, že áno. 

Po skončení pojednávania uviedla obhajkyňa Ladislava K., že jej klient "nepatrí do väzenia a musí sa liečiť, čo je vo väzení nerealizovateľné“. Doložila, že na Slovensku chýba detenčný ústav pre takýchto ľudí. Dúfa, že okresný súd Košice sa bude držať právneho názoru NS SR, prekvalifikuje skutok a zmení aj výšku trestu.

Viac o téme: TerorizmusSúd Ladislav K.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu