Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza Šajgal sa posúva ďalej: Začína sa pojednávanie s kľúčovým svedkom

Igor Šajgal
Igor Šajgal

BANSKÁ BYSTRICA - Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa vo štvrtok 30. júna začne hlavné pojednávanie s Miroslavom R. Ide o svedka z kauzy podnikateľa Igora Šajgala, ktorého právoplatne odsúdili na osem rokov a peňažný trest 35 tisíc eur. Šajgal bol objednávateľom lúpežného útoku na svojho bývalého spoločníka Jána Kubašiaka.

Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006. Ako objednávateľa žaloval prokurátor jeho bývalého spoločníka Igora Šajgala. Zároveň mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. V prvom procese súd uznal vinu iba z vydierania, objednávka vraždy sa nepreukázala. Na odvolanie prokurátora krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania.

Prvostupňový súd predvolal opätovne aj odsúdeného expolicajta Róberta Petluša. Ten oproti prvému procesu zmenil výpoveď a vyhlásil, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol Šajgal. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania. 

Za získanie dokumentov Šajgal sľúbil Petlušovi a jeho dvom kumpánom dva milióny. Sprostredkovateľom medzi Šajgalom a Petlušom bol práve Miroslav R. Ide o bývalého breznianskeho policajta, ktorý pre Šajgala vykonával „nejaké“ činnosti. Stíhajú ho za zločin lúpeže, spáchaný so zbraňou a organizovanou skupinou, za ktorý mu hrozí trest sedem až dvanásť rokov odňatia slobody.

Miroslav R. v procese so Šajgalom vystupoval ako svedok, ale poprel, že by s Petlušom útok na Kubašiaka dojednával a na viaceré skutočnosti sa nepamätal. Proti nemu svedčí vysoký počet telefonických hovorov s Petlušom v období pred útokom na Kubašiaka. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici v októbri minulého roku potvrdil osemročný trest odňatia slobody a peňažný trest 35 tisíc eur pre Igora Šajgala za objednávku útoku na Kubašiaka a za jeho vydieranie. Pretože Šajgal na odvolacie konanie neprišiel, súd vydal príkaz na jeho dodanie do výkonu trestu. 

Viac o téme: SvedokJán KubašiakIgor Šajgal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu