Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O osude exministrov Miklósa a Izáka bude čoskoro rozhodnuté: Lykožrútová kauza sa blíži ku koncu

László Miklós
László Miklós (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lykožrútová kauza, v ktorej sú obvinení dvaja exministri životného prostredia László Miklós (SMK) a Jaroslav Izák (SNS), sa blíži ku koncu. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová, vec je pred ukončením prípravného konania a v dohľadnom čase bude vo veci meritórne rozhodnuté.

Obidvaja exministri čelia od roku 2012 obvineniu zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia, Izák aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Exministri čelia obvineniu, pretože po veternej kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti požieral lykožrút, ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. Exministrov sa zastal v roku 2012 vtedajší šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý bol presvedčený, že bývalí šéfovia rezortu postupovali v zmysle zákona. To, že sú obvinení, označil za „trochu zvláštne“. 

V tejto trestnej veci vykonáva dozor prokurátor Okresnej prokuratúry v Poprade pod dozorom prokurátora Krajskej prokuratúry v Prešove. Generálna prokuratúra SR si vyhradila súčinnosť pri posúdení meritórneho rozhodnutia, vysvetlila hovorkyňa.

Viac o téme: Jaroslav IzákLászló Miklós
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu