Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza utýranej Lucky: V proces s obžalovanou sociálnou pracovníčkou vypovedali svedkovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Výpoveďami ôsmich svedkov pokračoval dnes na Okresnom súde Bratislava II proces so sociálnou pracovníčkou Máriou H., ktorá je obžalovaná zo zanedbania si povinností v prípade utýrania päťročnej Lucky Luknárovej.

Predvolaní boli pracovníci Úradu práce sociálnych vecí a rodiny. Jedna zo svedkýň na margo obžalovanej vypovedala, že bola "svedomitá a nechápe, prečo je obžalovaná". Svedkovia sa vyjadrovali o pomeroch na úrade.

Už na predchádzajúcom hlavnom pojednávaní svedkovia vypovedali, že pri prideľovaní prípadov sociálnym pracovníkom vládol nie celkom jednoznačný systém. Z výpovedí vyplynulo, že postup nebol stanovený žiadnym vnútorným predpisom. Prvoradým kritériom bolo počiatočné písmeno priezviska dieťaťa. Úlohu zohrávalo aj priezvisko najstaršieho súrodenca dieťaťa, ktoré môže byť odlišné. To bol i prípad rodiny Juraja a Alexandry Hrotákovcov s maloletou Luknárovou, ktorým sa v roku 2009 narodila dcéra Alexandra Hrotáková.

Prokurátor opiera obžalobu i o listinné dôkazy, ktoré budú vykonané neskôr. Pomery v rodine sociálni pracovníci preverovali viackrát. Zakaždým prišla do bytovky obžalovaná, vždy s inou kolegyňou, dnu sa však nikdy nedostali. Raz sa im cez "domového vrátnika" podarilo rozprávať s týranou Luckou, ktorá bola sama doma. Susede pritom Hrotákovci tvrdili, že dcéra je na východe u babky. Sociálni pracovníci na základe rozhovoru nič nepodnikli.

Sudca pôvodne odsúdil úradníčku na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Zároveň jej uložil zákaz výkonu povolania na rovnako dlhý čas. Mária H. podala proti trestnému rozkazu odpor, súd preto vytýčil hlavné pojednávanie. Za nedbanlivostný prečin marenia úlohy verejným činiteľom jej hrozí väzenie na jeden až päť rokov.

Juraja a Alexandru Hrotákovcov súd v marci právoplatne odsúdil za to, že na smrť utýrali maloletú Lucku Luknárovú. Juraj Hroták si odsedí za mrežami 18,5 roka, matka Lucky 14 rokov. Okrem trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby súd uznal Hrotáka za vinného aj z prečinu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytového priestoru. Prokuratúra žiadala, aby boli Hrotákovci uznaní za vinných zo spáchania vraždy, čo by ich tresty sprísnilo. Takéto konanie sa pred súdom nepodarilo preukázať.

Viac o téme: Lucka Luknárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu