Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf Váhostavu, ktorého označili za bieleho koňa, stíha aj politiku: FOTO jeho vilky s bazénom!

Marián Moravčík Zobraziť galériu (5)
Marián Moravčík (Zdroj: Foto: Archív, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ostrosledovaná kauza okolo Váhostavu stále neutícha. Poriadne rozvírila hladinu medzi koalíciou a opozíciou. Zdá sa, že generálny riaditeľ spoločnosti je superman. Okrem vedenia Váhostavu, zastupoval schránkovú firmu, ktorá si nárokuje vyplatenie pohľadávok v reštrukturalizácii Váhostavu. V obci Láb pôsobí ako starosta, kde býva v luxusnej vile. Na tlačovke pobavil odpoveďou na otázku, prečo zastupoval schránkovú firmu.

"Každý sa musí niečím živiť," znela jeho odpoveď na položenú otázku. Marián Moravčík sa vie skutočne obracať. Bez problémov odoláva útokom, ktoré ho z časti vinia za otrasnú situáciu, ktorá vznikla okolo Váhostavu.

Okrem šéfovania vo firmách je aj starostom obce Láb. Podľa internetovej stránky obce, starosta sa pravidelne zúčastňuje zastupiteľstiev a obecných aktivít. V dedine býva v krásnej vile s bazénom. Jeho sused nám v čase vyhotovenie fotografií povedal, že momentálne nie je doma. 

Šéf Váhostavu, ktorého označili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Archív, Ján Zemiar)

Šéf Váhostavu, ktorého označili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Archív, Ján Zemiar)

Počas našej návštevy sa pri luxusnom dome pristavilo aj auto s logom Nafta Gbely. Jej majiteľom je bývalý funkcionár HZDS Vladimír Pór. Podľa medializovaných informácií je aj Pór považovaný za sponzora vládnej strany, podobne ako Juraj Široký, ktorý stojí v pozadí Váhostavu. 

Šéf Váhostavu, ktorého označili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Archív, Ján Zemiar)

Opozičného poslanca Daniela Lipšica zaujímalo, prečo doteraz nie je generálny riaditeľ Váhostavu obvinený, keď Aliancia Fair-play priniesla informácie, že je prepojený na schránkové firmy. Váhostav tieto tvrdenia odmietol. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara polícia má informácie o prepojení Moravčíka na schránkové firmy. "Máme aj tieto, máme aj iné informácie," povedal uplynulý týžden po rokovaní mimoriadneho výboru.

Šéf Váhostavu, ktorého označili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Archív, Ján Zemiar)

Schválený reštrukturalizačný plán

Veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK schválili na štvrtkovej schôdzi v Bratislave upravený reštrukturalizačný plán firmy. Od toho dňa má súd 15 dní na to, aby rozhodol, či tento plán odobrí. V prípade, že áno, firma bude postupovať podľa neho. Nezabezpečení veritelia po úprave dostanú 18,75 % z dlhovaných peňazí, pôvodne to malo byť približne 15 %. Celkovo ide o sumu 19,6 milióna eur, čo je o 3,9 milióna eur viac ako v pôvodnom pláne, vyčíslil hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán.

Tak, ako to už vopred avizovali, banky sa na schôdzi veriteľov vzdali časti svojich peňazí v prospech drobných veriteľov. "Banky upustili od 100 % svojich nárokov, znížili ich na 85 %. To sa prejavilo na konečnom výsledku," opísal po skončení schôdze zástupca drobných veriteľov Milan Blaho. Na schôdzi sa podľa jeho slov zúčastnilo približne 100 z celkového počtu zhruba 700 veriteľov Váhostavu-SK.

Vláda sa ešte pred schôdzou veriteľov dohodla aj s predstaviteľmi firmy Váhostav-SK, že sa vzdá 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov. Štát súčasne avizoval, že bude odkupovať pohľadávky malých veriteľov vo výške 50 % ich hodnoty.

Opozícia volá na poplach

Opozícia vyzýva políciu, aby šéfa Váhostavu zatkla, pretože sa dopustil podľa medializovaných informácii dvoch trestných činov. Zaujímavé je aj odhalenie, že sudkyňa, ktorá rozhoduje o reštrukturalizácii, je aj zhodou okolností matkou dvoch detí šéfa Slovenskej informačnej služby Jána Valka. SIS však tvrdí, že bola vybraná náhodne. 

Reakcia Váhostavu

"Zo schránkových firiem do Váhostavu peniaze prišli, nie odišli. Vďaka týmto financiám mohla spoločnosť fungovať a vyhla sa krachu. To, že peniaze do spoločnosti prišli, dokazujú výpisy z účtov spoločnosti, ktoré sme prezentovali aj na oficiálnej tlačovej konferencii, potvrdila to správkyňa a aj súd," reagovala Michaela Kováčik Grendelová, ktorá zastupuje Váhostav.  

Ako ďalej uviedla, generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík zastupoval firmu Lomark v roku 2010, teda rozhodne nie v čase, keď viedol Váhostav. Jeho riaditeľom sa stal 1. októbra 2014. Plná moc za Lomark stratila platnosť v roku 2011. To znamená, že už roky nemá s touto spoločnosťou nič spoločné. Navyše, spoločnosť Lomark zastupoval v konkrétnom prípade predaja a správy majetku. Nikdy nebol jej konateľom, ani v jej orgánoch. Spoločnosť Lomark nie je schránková firma. Je to na Slovensku založená spoločnosť s ručením obmedzeným.

Marián Moravčík sa pravidelne zúčastňuje aktivít obce, ale dennodenný výkon záležitostí samosprávy má na starosti v súčasnosti najmä jeho zástupca Pavel Chmela. V zápisnici z januárového zastupiteľstva obce stojí, že Marián Moravčík prenecháva časť svojich kompetencií a taktiež platu pánovi Chmelovi. Zákon nezakazuje starostovi podnikať a ani byť zamestnaný v obchodnej spoločnosti. Zakazuje starostom, až na drobné výnimky, byť štatutárom alebo členom štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti, teda napríklad predstavenstva alebo dozornej rady. Čo Marián Moravčík nie je, doplnila Grendelová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu