Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Most-Híd: Chceme od vlády definitívne riešenie Váhostavu

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Most-Híd vyzýva vládu SR, aby predložila do parlamentu definitívnu verziu riešenia situácie vo Váhostave. Podľa zástupcov strany sa totiž poslanci stále, deväť dní pred schvaľovaním reštrukturalizačného plánu, zaoberajú návrhom zákona, ktorý už dávno neplatí. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár dnes na tlačovej besede pripomenul, že aktuálna situácia vôbec nemusela byť.

"Smer tento problém ignoroval viac ako rok. Posledné týždne po enormnom tlaku zo strany verejnosti, médií a opozície bol konečne nútený konať," vyhlásil Bugár. Podľa neho premiér spolu s kolegami z vlády tápe pri hľadaní riešenia. "Premiér a vláda sa správajú presne tak, ako malí chlapci stratení v lese,“ konštatoval Bugár. 

Ako upozornili zástupcovia Mostu-Híd, už viac ako pred rokom navrhovali upraviť pravidlá reštrukturalizácie tak, aby malí veritelia nemohli byť vyšachovaní v procese reštrukturalizácie. Zároveň navrhovali minimálnu mieru uspokojenia pohľadávok malých nezabezpečených veriteľov najmenej 50 %. “Našou treťou a zásadnou podmienkou riešenia situácie okolo Váhostavu bola a stále zostáva spoluúčasť majiteľov, akcionárov Váhostavu na celom reštrukturalizačnom procese,“ vysvetlil Bugár. 

Podpredsedníčka Lucia Žitňanská pripomenula, že sa rokuje o skrátenom legislatívnom konaní návrhu noviel zákonov, ktorých účinnosť má byť od júna 2015, respektíve januára 2016. “Len tri, či štyri paragrafy sa týkajú prebiehajúcich reštrukturalizácií, teda aj Váhostavu, pričom už dnes vieme, že ani tie neplatia,“ priblížila. 

Poslankyňa na tlačovej besede navrhla, aby vláda stiahla všetky zmeny upravujúce reštrukturalizáciu do budúcnosti a v parlamente ponechala len tie, ktoré sa budú týkať už prebiehajúcich reštrukturalizačných konaní. “Prečo má štát skupovať pohľadávky firmy, ktorej majitelia majú evidentne dosť majetku a zdrojov na to, aby pohľadávky mohli kúpiť sami alebo garantovať vlastným majetkom ich splatenie,“ spýtala sa Žitňanská. 

Podpredsedníčka Mostu-Híd taktiež pripomenula, že vláda a parlament majú čas len do 30. apríla na riešenie situácie Váhostavu. "Pre mňa je to absolútne neprijateľná situácia, aby sme my, poslanci, nevedeli, čo bude riešením Váhostavu deväť dní pred schvaľovacou schôdzou," dodala. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu