Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Košických policajtov obvinených zo šikany rómskych detí oslobodili: Toto sú dôvody!

Policajtov, ktorí šikanovali deti, nechali ísť Zobraziť galériu (8)
Policajtov, ktorí šikanovali deti, nechali ísť (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Okresný súd Košice II dnes oslobodil spod obžaloby zneužitia právomoci verejného činiteľa desiatich dnes už väčšinou bývalých policajtov a ďalších štyroch, ktorí boli obžalovaní aj z vydierania v mediálne známej kauze šikanovania rómskych chlapcov. Senát odkázal šiestich poškodených, ktorí žiadali ako nemajetkovú ujmu každý po 30-tisíc eur, na konanie v občiansko-právnych veciach.

Prokurátor sa na mieste voči rozsudku odvolal s tým, že v zákonnej lehote podá písomné odvolanie so zdôvodnením. Podľa neho je rozsudok nezákonný z viacerých dôvodov, ktoré uvedie v odvolaní. Kauza šikanovania rómskych chlapcov bude pokračovať na košickom krajskom súde. 

Policajtov, ktorí šikanovali deti,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Ako dnes v odôvodnení uviedla predsedníčka trestného senátu, na hlavnom pojednávaní sa nedokázalo, že sa skutok stal tak, ako uvádza prokuratúra v obžalobe. Doložila, že súd ako dôkaz nepripustil na CD nosiči nahraté obrazové a zvukové záznamy. Zdôraznila, že dodnes nie je známy pôvod CD nosiča, ktorý súd získal od denníka SME, a nahrávok, ktoré nie sú originálom. Podľa policajného experta je záznam veľmi nekvalitný, zrejme pre viacnásobné kopírovanie, bol upravovaný.

Policajtov, ktorí šikanovali deti,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Orgánom činným v trestnom konaní sa nepodarilo získať originálny záznam ani zo zaistených mobilných telefónov policajtov, ktorí si údajne mali šikanovanie detí natáčať, ba nenašli v nich ani žiadnu stopu po takom zázname. Predsedníčka senátu poukázala aj na skutočnosť, že prokuratúra v obžalobe presne nešpecifikovala, ktorý konkrétny policajt sa dopustil akých trestných činov. Nepodarilo sa preukázať ani tvrdenia vtedy maloletých rómskych chlapcov. Tí nedokázali identifikovať jednotlivých policajtov, ktorý čo robil. Ich výpovede boli rozporuplné, vzájomne si odporovali. Naopak, v prospech obžalovaných vypovedali viacerí svedkovia, ktorí popreli, že by chlapci mali stopy po bitke, pohryzení psom, alebo nejaké iné zranenia. 

Policajtov, ktorí šikanovali deti,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Po šiestich rokoch padol verdikt v kauze šikanovania šiestich rómskych chlapcov z košického Luníka IX, ktorých polícia zadržala po tom, ako lúpežne prepadli staršiu ženu. Skutok sa stal 21. marca 2009. Policajti vtedy priviezli chlapcov na obvodné oddelenie polície Košice – Juh. Na oddelení ich podľa obžaloby nútili vyzliekať sa, fackovali ich a aj iným spôsobom šikanovali. Policajti si údajne všetko točili na mobilné telefóny. Nahrávka sa objavila na internete - denník SME ju zverejnil na svojej webovej stránke. Na základe toho sa začalo nielen trestné konanie, ale aj ministerstvo vnútra začalo konať a vyvodilo sankcie voči policajtom aj niektorým policajným funkcionárom.

Policajtov, ktorí šikanovali deti,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu