Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sýkorka zaspievala proti vlastným: Bílik opísal hrozivé praktiky mafiánov

Juraj Bílik
Juraj Bílik (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedka Juraja Bílika pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. Bílik pôsobil v skupine od roku 1996 a rozhodol sa vypovedať proti vlastným V súčasnosti si odpykáva osemročný trest za podiel na príprave vraždy svojho kolegu zo „sýkoriek“ Martina Hrabárika, zvaného Rezeň.

Bílik sa postupne prepracoval na ochrankára bosa Kýbla. Ten rozhodoval o všetkom a každému z podriadených sľuboval, že „ak budú rozprávať“, pozabíja im ženy, deti a nakoniec ich. Bílik uviedol, že skupina sa zaoberala výpalníctvom, prevádzkou erotických salónov a vydieraním. Okrem bratislavskej, seneckej a vetvy na Záhorí mala aj osobitné tzv. likvidačné osemčlenné komando.

Viedol ho Róbert L. a boli v ňom aj Jozef Roháč, Jurij Fejer, Peter Havasi zvaný Havel, Bílik a ďalší. Komando sa orientovalo na "špinavú robotu", teda likvidáciu ľudí z konkurencie, ale aj vlastných, ktorí boli nepohodlní a na vraždy na objednávku. Podľa Bílika Kýbel chcel vyvraždiť celú konkurenčnú skupinu bratov Diničovcov a opanovať celú Bratislavu. Podľa Bílika si vraždu Romana Deáka objednal obžalovaný podnikateľ Marek T. a vraždu Miloša Piliara, zvaného Morák zase člen černákovcov Miloš Kaštan. Kýbel objednávku vraždy Piliara údajne zobral ako službu pre Kaštana, s ktorým mali spoločné aktivity. Ukrajinca Dalera Hlavačku sa Kýbel rozhodol zavraždiť ako človeka, ktorý preberal aktivity v skupine Diničovcov po zavraždení oboch bratov. 

Prokurátor žaloval sedem mužov, ale na pojednávaní sú prítomní iba štyria. Okrem Martina K. je to Ivan C., podnikateľ Marek T., obvinený z objednávky vraždy Romana Deáka a na doživotie odsúdený Alojz Kromka. Ladislav L. a jeho kamarát Martin B., známy pod prezývkou Rus, sú na úteku a koná sa voči nim ako ujdeným. Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku. Roháč však tvrdenia obžaloby odmietol ešte v prípravnom konaní. 

Pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pokračuje v stredu 28. januára ďalším výsluchom svedka Juraja Bílika. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu