Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšie tajomstvo CT-čka z Belize odhalené: Syn majiteľa Medical Group šéfuje v Pente!

Juraj Koval
Juraj Koval

BRATISLAVA – Po sérii špekulácií, obvinení a trestných oznámení sa objavil prevratný dôkaz, ktorý už Penta v kauze predraženého piešťanského CT-čka nemôže spochybniť. Na stopu, ktorá smeruje k investičnému gigantu, nás paradoxne, priviedol samotný majiteľ Medical Group.

Vlastník a predseda dozornej rady spoločnosti Medical Group SK Juraj Koval o spájaní jeho firmy s piešťanskou cétéčkovou kauzou, ako uviedol vo svojom vyjadrení médiám, nevedel, pretože bol odcestovaný v USA. Hoci prepojenie firmy s kauzou považuje za zneužitie, nám sa však práve vďaka jeho vyjadreniu podarili zistiť zaujímavé skutočnosti.

Kým Daniel Lipšic hľadal „spoločnú chalúpku“ firmy Medical Group a Penty na Belize, my sme ju našli na Slovensku. Vyzerá to tak, že prepojenie Medical Group s finančnými žralokmi skupiny Penta mohlo fungovať prostredníctvom príbuzného Juraja Kovalu, Igora Kovala. Ako nás vo svojom vyjadrení informoval hovorca Penty Martin Danko, Igor Koval je synom Juraja Kovala.

Otec & Syn alebo rodinná firma?

Juraj Koval, ktorého firma Medical Group bola dodávateľom v kauze predraženého piešťanského CT prístroja, figuruje na jednom zozname bývalých spoločníkov spolu s Igorom Kovalom a Vierou Kovalovou vo firme I V K s. r. o. v banskobystrickom kraji. Všetci traja menovaní dokonca majú uvedené rovnaké trvalé bydlisko. Evidentne je teda medzi nimi blízky príbuzenský vzťah. Spolukonateľom firmy I V K je Juraj Koval. 

Igor Koval, ktorý bol od 23. 4. 2002 do 26. 2. 2004 spoločníkom vo firme I V K, kde je konateľom Juraj Koval z Medical Group, je členom predstavenstva v spoločnosti Mediworx software solutions. Táto akciová spoločnosť je zameraná na poskytovanie komplexných softvérových a hardvérových riešení so špecializáciou na zdravotníctvo a poisťovníctvo. A sídli v Digital Parku v Bratislave – v budove, ktorá patrí Pente!

Obchodný register odkrýva aj ďalšie tajomstvá. Akcionárom v spoločnosti Mediworx software solutions je od 21. 12. 2011 poisťovňa Dôvera (Dovera Holdings Limited) so sídlom v Cyperskej republike, ktorá patrí Pente. Od 10. 03. 2010 do 20. 12. 2011 však bola akcionárom spoločnosti samotná investičná skupina Penta (Penta Investments Limited)!

Penta sa k firme Mediworx priznala

Hovorca skupiny Penta Investments Limited, Martin Danko, nám potvrdil, že spoločnosť Mediworx software solutions je 100% dcérska firma Dôvery už od svojho založenia. „Mediworx je softvérová firma, ktorá pripravuje IT riešenie pre viaceré naše zdravotnícke projekty. Danko však tvrdí, že je absolútny nezmysel túto firmu spájať s Medical Group. „Aktivity obidvoch firiem spolu nijako nesúvisia,“ uviedol Danko.

Mýty okolo Medical Group

Firmu Medical Group najprv spájala vládna opozícia s predsedom NR SR Pavlom Paškom (Smer-SD) a investičnou skupinou Penta. Obe strany to však odmietli a Paška, podobne ako Penta, avizoval trestné oznámenie za trestný čin ohovárania a krivého obvinenia na poslancov Richarda Sulíka, Igora Matoviča a Daniela Lipšica.

Ako tvrdil Daniel Lipšic, Medical Group SK mala sídliť v Belize v „rovnakej chalúpke“ ako Penta Enterprises Ltd., čo je podľa neho dôkazom „zdravotníckej“ dohody premiéra Roberta Fica a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka, Penta však odmietla akékoľvek spájanie jej mena s firmou Penta Enterprises sídliacou v Belize.

Koval spojenie svojej firmy s Pentou odmietol

„Ani súčasný predseda Národnej rady SR a ani firmy, ktoré boli v súvislosti s Medical Group v posledných dňoch spomínané, nemajú žiadny vlastnícky podiel v Medical Group a ani sa nijak na riadení a rozhodovacích procesoch v Medical Group nepodieľajú,“ uviedol Koval vo svojom písomnom vyjadrení na margo spájania firmy s investičným gigantom Penta. Zo svojho vyjadrenia však opomenul svojho syna, ktorého s finančným obrom spájajú nespochybniteľné obchodné vzťahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu