Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Začal sa nový proces s bývalým obhajcom Mikuláša Černáka

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo nové hlavné pojednávanie s advokátom Danielom M. a ďalšími tromi osobami, obžalovanými za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby. Pojednávanie sa začalo i napriek neprítomnosti advokátovho obhajcu Ľudovíta Štangloviča, ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Preto sudca povolal náhradného obhajcu Jána Krankuša. Ten uviedol, že o svojom ustanovení súdom informoval písomne aj Daniela M., ale obžalovaný advokát sa s ním nekontaktoval.

Nový proces s bývalým obhajcom Mikuláša Černáka Danielom Maukša a spoluobžalovanými sa koná na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ten na základe dovolania obžalovaných zrušil pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu a vrátil vec na nové prerokovanie a rozhodnutie. V rámci nového procesu sa súd bude zaoberať aj ďalšou obžalobou na Daniela za korupciu.

Prokurátor mu kladie za vinu, že od istého Ladislava Š. vo februári 2005 zobral úplatok 70-tisíc korún (2 323 eur). Za to s kamarátom sudcom vybavil podmienečné prepustenie z výkonu trestu jeho syna. Prokurátor podal obžalobu na súd v júni 2009, ale nebolo možné konať do skončenia prvého prípadu. Medzitým Najvyšší súd SR zrušil prvý rozsudok vrátane ďalších obsahovo nasledujúcich rozhodnutí. 

Prípad advokáta Daniela Maukša a troch spoluobžalovaných sa tak vrátil na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po šiestich rokoch od vyhlásenia rozsudku. V októbri 2008 samosudca vtedy odsúdil Maukša za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby na osem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tisíca eur). Ďalším trom obžalovaným vymeral po dva roky nepodmienečne. 

Daniel sa podľa obžaloby dopustil viacerých trestných činov, preto súd použil sprísňujúcu, tzv. asperačnú zásadu. Išlo o trestné činy prijímanie úplatku a pomoc pri tomto trestnom čine vo vzťahu k verejnému činiteľovi, ktorým bol sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslav M. Ten zomrel na infarkt v novembri 2005. Vina Daniela Maukša a jeho troch spoluobžalovaných bola podľa sudcu preukázaná rozsiahlym dokazovaním, výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi. Išlo najmä o odpočúvania telefonických hovorov advokáta a kancelárie sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslava M., ktorý sa podľa obžaloby s obžalovaným advokátom delil o úplatky. 

Obžalovaní Róbert Sch. z Brezna a manželia Danuša a Hilmi B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš vtedy dostali po dva roky nepodmienečne za to, že advokátovi dali úplatky za prepustenie príbuzných z väzby a on sa s nimi delil s nebohým sudcom. Obžalovaný advokát akúkoľvek korupciu poprel. Tvrdí, že išlo iba o odmeny za právne služby. Rovnako za nevinného sa považuje i Róbert Sch., ktorý mu podľa obžaloby dal úplatok za vybavenie prepustenia z väzby svojho brata Petra. Úplatok popreli i manželia Danuša a Hilmi B. 

Na novom pojednávaní sa Daniel a jeho spoluobžalovaní manželia z Beňadikovej písomne ospravedlnili a požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti aj v ďalších termínoch. Prítomný bol iba štvrtý obžalovaný Peter Sch. z Brezna. Sudca po oboznámení s verdiktom Najvyššieho súdu SR a ďalšími listinnými dôkazmi odročil pojednávanie na november. Predvolá šiestich svedkov podľa novšej obžaloby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu