Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jahnátek má z ministerstva rodinný podnik: Vedúce funkcie dostali po voľbách deti jeho sestry!

Ľubomír Jahnátek dal lukratívny flek aj svojmu synovcovi
Ľubomír Jahnátek dal lukratívny flek aj svojmu synovcovi (Zdroj: TOPky, SITA)

BRATISLAVA – Na Slovensku je rodinkárstvo národným športom už 20 rokov, no to, čo sa momentálne deje na ministerstve pôdohospodárstva, tu ešte nebolo. Na lukratívne fleky sa totiž po voľbách dostali rodinní príbuzní priamo ministra Ľubomíra Jahnátka. Šéfkou odboru prevádzky je Petra Bohúnová a vedúcim oddelenia kontroly eurofondov Lukáš Peško. Obaja sú deťmi Jahnátkovej sestry Evy.

Raketová kariéra oboch mladých ľudí je spojená s politikou a ich ujom. Šokovaní zamestnanci ministerstva len s údivom sledujú to, ako sa k riadiacim funkciám po voľbách v mjáji 2013 dostali priamo deti ministrovej sestry Evy.  O kauze informoval dnes denník Sme.

Neter hneď po materskej riaditeľkou?

Prvou úspešnou príbuznou sa stala Jahnátkova neter Petra, rodená Pešková. V kontakte na stránke ministerstva je inžinierka Bohúnová uvedená ako vedúca oddelenia prevádzky a registratúry.  Zaujímavé je, že podľa našich zistení sa Bohúnová mala svojho strýčka držať už v minulosti. Riaditeľskú pozíciu totiž mala získať už za prvej Ficovej vlády a taktiež v rezorte, ktorý spravoval jej strýc Jahnátek. Pracovala ako šéfka oddelenia hospodárskej správy na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Jahnátek bol v tom čase ministrom hospodárstva. Podľa našich informácií sa dostala na súčasnú pozíciu po materskej dovolenke. Ministerstvo tvrdí, že prešla výberovým konaním.

 

Synovec k eurofondom

Jej brat, vyštudovaný právnik Lukáš Peško, je na stránke ministerstva uvedený ako šéf oddelenia kontroly projektov regionálneho operačného programu a operačného programu Bratislava. Ešte začiatkom roka bol pritom vedený v pozícii povereného zastupovania, dnes už na stránke vystupuje ako vedúci oddelenia. Podľa ministerstva prešiel výberovým konaním v rovnaký mesiac ako jeho sestra.

Peško sa odmietol baviť o tom, ako sa dostal na ministerstvo a ako sa vôbec dozvedel o voľnej pracovnej pozícii, baviť. "Nerád by som sa takouto formou k tomuto vyjadroval. Napíšte mi otázky mailom, teraz idem na služobnú cestu," reagoval. Zaujímavé je, že podľa našich informácií pracoval pred nástupom na ministerstvo ako právnik známej firmy, ktorá predáva ojazdené automobily. Tému odmietla komentovať aj Jahnátkova sestra a matka oboch úradníkov Eva Pešková. Minister Jahnátek sa bráni, že na prijatie svojich príbuzných nemal vplyv a ani do neho nezasahoval. Na otázky o tom, koľko uchádzačov sa okrem Jahnátkových príbuzných na konkurze zúčastnilo, kde bolo zverejnené oznámenie o konkurze, či aký je ich plat a odmeny, neodpovedal.

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair-play by však mal kauzu vysvetliť. "Je to veľmi pochybné a vzbudzuje to vážne podozrenie, že miesta získali nie pre svoje schopnosti, ale pre vzťah k ministrovi. Ministerstvo by malo zverejniť všetky podrobnosti k týmto pozíciám, aby si obhájilo svoju tvár a vyvrátilo podozrenia z porušenia zákona," povedal pre Topky.

Diera v zákone?

Zdá sa, že ministrovi po prevalení škandálu nie je čo závidieť. Podľa právnika Transparency international Pavla Nechalu aj napriek tomu, že je v zákone diera, vďaka ktorej sa nevzťahuje na ministra zákaz prijať a riadiť príbuzných, keďže je politický nominant, no v etickej rovine je to vážne porušenie zásad.

Inak by to už bolo vtedy, keby bol Jahnátek obyčajným šéfom sekcie a zamestnal by svojich príbuzných. V tomto prípade by porušil by zákon a musel by niesť aj zodpovednosť.  

"Nemala by vzniknúť taká situácia, že by bolo podozrenie z uprednostňovania osoby na základe príbuzenského vzťahu. Negatívne to vplýva na kolegov aj na celú inštitúciu," vysvetlil Nechala.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu