Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fedor chce odtajniť správu o tunelovaní, Glváč ju označil za slohovú prácu

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor chce odtajniť tú časť správy o údajnom tunelovaní vojenských spravodajských služieb, ktorú minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) označil za slohovú prácu.

Šéfovi rezortu obrany navrhol tiež, aby odtajnil písomnú informáciu, ktorú predložil výboru a informoval o nej médiá.

 "Máme tu dva materiály - pôvodný o podozreniach a ministrovu správu. Požiadal som pána ministra, aby identifikoval kópie autentických utajovaných dokumentov z tohto balíka," povedal na tlačovej konferencii v parlamente Fedor. Minister podľa neho informoval, že niektoré kópie dokumentov sú autentické a utajované a že niektoré sú neutajované verejné listiny.

Tiež mal povedať, že prvá časť má byť slohovou prácou a nie je dôveryhodná. "Slohové práce by sme nemali utajovať. Čo nie je autentické a utajené, treba odtajniť. To je môj názor," vyhlásil Fedor, ktorý chce od ministra vedieť, ktoré časti v správe má začierniť a ktoré môže zverejniť.

Dodal, že zároveň Glváča požiadal, aby odtajnil jeho písomnú informáciu, ktorú dnes výbor zobral na vedomie. "Až na drobnosti táto informácia neobsahuje nič, čo by ešte viac poškodilo vojenské spravodajstvo alebo dekonšpirovalo osoby alebo objekty," poznamenal Fedor.

Najbližšie by mal výbor rokovať o kauze vo štvrtok 30. mája. "Pôjdeme si vypočuť informácie od niektorých osôb z vojenského spravodajstva priamo na ich pracovisko," informoval Fedor. Dodal, že po štvrtkovom rokovaní má pripraviť správu v súvislosti z kauzou. Chce, aby nebola len formálna, mieni pomenovať limity a zistenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu