Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Herec Cinkota napísal prvý list spoza mreží: Mám čisté svedomie!

Cinkota si odpykáva trest v Ružomberku
Cinkota si odpykáva trest v Ružomberku (Zdroj: polícia)

KOŠICE/RUŽOMBEROK - Odkaz z väzenia. Odvtedy, ako sa v decembri za hercom Dušanom Cinkotom zavreli mreže väzenskej cely, odmietal o svojom prípade hovoriť. Denníku Korzár sa však ako prvému po mesiacoch podarilo získať jeho výpoveď v liste, v ktorom im píše o svojich pocitoch, viere a vďačnosti k ľuďom, ktorý mu pomohli.

Dušan Cinkota nastúpil na výkon trestu v pondelok 17. decembra, kedy sa sám prihlásil po niekoľkodňovom skrývaní. Z bratislavského "justičáku" ho po tom previezli do väznice v Ružomberku, kde si už tretí mesiac odpykáva 8-ročný trest za drogový zločin. Spočiatku s médiami odmietal komunikovať, nedávno však prelomil mlčanie a napísal list, v ktorom sa vyznal zo svojich pocitov.

Herec sa po definitívnom rozsudku 12 dní skrýval. Trest, ktorý mu uložil Okresný súd v Bratislave totiž považoval a stále považuje za neadekvátny. „K môjmu nezákonnému a zmanipulovanému procesu nemám čo povedať. A k tomu, ako sa k môjmu prípadu postavil štát, už vôbec nemám slov,“ spomína v liste.

Ako ďalej píše, jediné čo mu ostáva, je viera v spravodlivosť. Napriek právoplatnému rozsudku stále dúfa, že skutočná pravda raz vyjde na povrch. "Svedomie mam čisté, takže mám plné právo dúfať, že tí ktorí pri vyšetrovaní môjho prípadu klamali, budú usvedčení, potrestaní a mňa napokon očistia," dúfa Cinkota a dodáva, že vieru a lásku mu nikto vziať nemôže.

Cinkota v liste nezabudol ani na svojich kolegov, ktorí sa po tvrdom rozsudku postavili na jeho stranu a pod taktovkou Andyho Hrica rozbehli petíciu. Pod žiadosť sa podpísali desať tisícky ľudí, ktoré pre herca žiadajú prezidentskú milosť. „Som vďačný Andymu Hrycovi, jemu vďačím za život, a vďaka nemu aj všetkým, ktorí podpísali petíciu," píše v liste.

Herec v liste opísal aj väzenské prostredie, v ktorom sa ocitol prvýkrát v živote. Na stravu ani hygienu si nesťažuje. Skôr naopak, realita v base vraj vysoko prevýšila jeho očakávanie a predstavy. Na záver herec pozdravil športovcov z východu. "Pozdravte, prosím, futbalistov zo Šace a celé Košice," dodal herec.

Rozsudok, ktorý vyvolal búrlivé diskusie

Cinkota po tom, ako ho začiatkom decembra minulého roka odsúdili v drogovej kauze na 8 rokov na tvrdo, zmizol bez stopy. Pátrala po ňom aj polícia, ktorá ho nenašla na mieste jeho trvalého bydliska. Tým, že sa sám prihlásil v bratislavskej väznici, sa vyhol navýšeniu trestu o dva roky. Na prvostupňovom súde Cinkota povedal, že na odhaľovaní drogovej trestnej činnosti spolupracoval s policajtom J. So spoluobžalovaným Havranom sa zoznámil na základe policajtovej požiadavky.

Jeho úlohou bolo nájsť miesto, kde sa drogy pripravovali, ako aj označiť "varičov". V deň zadržania mal u seba drogu, ktorú kúpil u Havrana v byte. Drogu mal odovzdať policajtovi J., zadržala ho však iná hliadka. Cinkota, ktorý už raz bol pre drogy odsúdený, komentoval rozsudok okresného súdu slovami "neviem a začínam pochybovať o tom, či som spravil dobre, že som sa na spoluprácu s políciou dal." Polícia podľa denníka SME odmietla, že by Cinkota približne 200 dávok pervitínu kupoval pod jej vedením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu