Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bol štrajk učiteľov vopred zmanipulovaný? Šéf odborov Ondek je smeráckym poslancom!

Pavel Ondek Zobraziť galériu (3)
Pavel Ondek (Zdroj: Smer-SD)

RASLAVICE – Tak to je gól! Po tom, čo sa šéf učiteľských odborov Pavel Ondek dostal do paľby kritiky zo strany učiteľov za nezvládnutý štrajk, sa Topkám podarilo zistiť, čo mohlo stáť za jeho ústupkom voči vláde Roberta Fica. Ondek totiž v roku 2010 úspešne kandidoval za stranu Smer vo voľbách do obecného zastupiteľstva v obci Raslavice.

Pochybnosti okolo pravých úmyslov šéfa odborov začali spochybňovať samotní učitelia po nejednoznačných vyhláseniach odborov, ktoré spôsobili chaos na viacerých školách. Veľa riaditeľov v štrajku totiž nepokračovalo z obavy, že by mohol byť protizákonný. Zaujímavé je aj rokovanie Ondeka s premiérom Robertom Ficom v noci, za zatvorenými dverami vládneho hotela Bôrik.

Obe strany už viac ako deň taja podrobnosti memoranda, ako aj dohody. Ktovie, či sa rozprávali na stretnutí aj o Ondekovej podpore zo strany Smer vo voľbách do samosprávy, keď tak náhle zmenil rétoriku. Keďže ešte v pondelok Ondek tvrdil, že štrajk bude neobmedzený dovtedy, kým vláda neschváli memorandum o 10-percentnom navýšení platov.

"Je to vnútorná záležitosť školských odborov, vláda rokuje s ich legitímne zvolenými zástupcami," reagovala na zverejnenie informácie Beatrice Hudáková, hovorkyňa úradu vlády. Redakcií Topiek Pavel Ondek nedvíhal telefón. Podľa denníka Sme však tvrdí, že kandidoval ako nezávislý a odmieta, že by jeho kandidatúra ovplyvňovala rokovania o platoch učiteľov. "Nie som členom Smeru," reagoval pre Sme Ondek.

 

Pavel Ondek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Smer-SD)

 

Miestny šéf Smeru v Raslaviciach Jaroslav Herstek nám tvrdil, že Ondek nie je členom strany Smer a dokonca ho úplne zaprel. "Odmietam, že by pán Ondek kandidoval za Smer, alebo s podporou Smeru."

Zaujímavé je, že Ondek je podľa stránky obce Raslavice dokonca zástupcom starostu, ktorý vyhral tiež vďaka Smeru.

Poslankyňa a členka výboru pre školstvo Jana Žitňanská tvrdí, že ak by to bolo celé zmanipulované, išlo by o veľmi cynické konanie voči učiteľom zo strany vládneho Smeru. "Veľmi dúfam, že politické sympatie išli bokom a to, že pán Ondek kandidoval sa Smer, nemá vplyv na vedenie štrajku ani na výsledok rokovania s vládou," povedala nám. Ďalší člen výboru Miroslav Beblavý z SDKÚ si nemyslí, že by politici mali hovoriť do toho, koho si majú odborári zvoliť za svojho zástupcu. "Ale určite by mali mať učitelia túto informáciu ešte pred voľbou a mali by sa k nej vyjadrovať," uviedol.

Webstránka obce Raslavice. Zástupcom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu