Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dokument dokazujúci podvod v prezidentských voľbách? Kúpené hlasy pre Gašparoviča!

Kauza prezidentské voľby Zobraziť galériu (7)
Kauza prezidentské voľby (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na internete sa objavil list, podľa ktorého mala prešovská krajská organizácia Slovenskej Národnej Strany vecnými cenami motivovať starostov a primátorov, aby agitovali za vysokú volebnú účasť a za "správneho kandidáta" v druhom kole prezidentských volieb v roku 2009. Hlasy za Ivana Gašparoviča mohli byť kúpené. Ministerstvo vnútra Topkám potvrdilo, že prípadom sa bude zaoberať Úrad boja proti korupcií.

List s hlavičkou Slovenskej Národnej Strany na internet zavesil komunálny politik Miroslav Porochnavý, starosta Kochanoviec. List pochádza z 26.mája 2009 a podpísal ho vtedajší predseda prešovskej organizácie SNS Anton Korba. Korba v liste nabáda starostov a primátorov, aby zabezpečili vysokú účasť v druhom kole prezidentských volieb a "správnu voľbu prezidenta, ktorý by mal národné, kresťanské a sociáne cítenie". Mimoriadne závažný je však fakt, že Korba listom avizuje, že starostov a primátorov za agitáciu odmení drahými vecnými cenami. Osobným automobilom, skútrom, televízorom, či domácim kinom. Korba dnes tvrdí, že na list si nepamätá, no jeho existenciu nepoprel.

Anton Korba: Bývalý prešovský šéf SNS dnes tvrdí, že na list si nespomína, no nepoprel ho.
Zobraziť galériu (7)
Anton Korba: Bývalý prešovský šéf SNS dnes tvrdí, že na list si nespomína, no nepoprel ho.  (Zdroj: SITA)

Podľa Ministerstva vnútra list "vykazuje znaky možného podozrenia z trestného činu volebnej korupcie". Ako Topky ďalej informovala Zuzana Miškolci z tlačového odboru Ministerstva vnútra, listom sa bude zaoberať Úrad boja proti korupcií.

List prešovskej organizácie SNS starostom a primátorom:
Zobraziť galériu (7)
List prešovskej organizácie SNS starostom a primátorom:  (Zdroj: topky)

Bol Gašparovič pri odmeňovaní?

Anton Korba v liste spomína aj fakt, že na vyhodnotenie celej akcie v obci Pavlovce-Podlipníky pozval aj prezidenta Ivana Gašparoviča. "Pán prezident vám chce osobne poďakovať," píše sa v liste. Prezidentov hovorca Marek Trubač na naše otázky zatiaľ nereagoval, hlava štátu je totiž na pracovnej ceste v Bosne. Pohľad do kalendára prezidenta republiky na jeho oficiálnej stránke však prezrádza, že 3. júna 2009 o 11. hodine skutočne navštívil Pavlovce-Podlipníky. Deň a čas akcie presne sedí s Korbovým listom.

Kalendár podujatí prezidenta Gašparoviča so spomenutým dátumom:
Zobraziť galériu (7)
Kalendár podujatí prezidenta Gašparoviča so spomenutým dátumom:  (Zdroj: topky)

 

Nikdy nikoho nepotrestali

V druhom kole prezidentských volieb uspel Ivan Gašparovič, ktorý kandidoval pod heslom "myslím národne, cítim sociálne". Jeho vtedajšiu protikandidátku Ivetu Radičovú list neprekvapil. "V tom čase sa udialo viacero podobných skutkov. Boli tu lživé bilboardy, ktoré mi podsúvali vyjadrenia o autonómií na južnom Slovensku. Billboardy som napadla a polícia skonštatovala, že bol spáchaný trestný čin," povedala Topkám Radičová. Podľa nej však nikto nebol potrestaný, keďže tlačiareň, ktorá billboard vytlačila, odmietla prezradiť, kto antireklamu objednal. Podobný podnet podala Radičová aj na Radu pre vysielanie a retransmisiu, keď ju v diskusnej relácií Na Telo uviedli manipulatívne zostrihaným materiálom. "Ani tu nikoho nepotrestali, keďže televízia Markíza odmietla prezradiť zdroj zostrihaného videa," povedala expremiérka.

Gašparovič môže byť pokojný

Ak by policajné vyšetrovanie preukázalo spáchanie trestného činu, súčasný prezident sa o svoj post nemusí báť. Podľa renomovaného ústavného právnika, ktorý si neprial byť menovaný, môžu kompetentné orgány vyvodiť dôsledky voči páchateľovi takéhoto činu. "V takýchto situáciách je možné do desiatich dní od volieb podať volebnú sťažnosť. Voľby však už boli uzavreté ako regulérne," dodal odborník. Prípadné následky by si tak odniesol iba ten, komu by polícia dokázala kupovanie volebných hlasov.

 

Prvá cena za hlas pre Gašparoviča
Zobraziť galériu (7)
Prvá cena za hlas pre Gašparoviča  (Zdroj: internet)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu