Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zemková odvolanie očakávala, napadne ho na Ústavnom súde

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miloslava Zemková jej dnešné odvolanie v Národnej rade SR z funkcie generálnej riaditeľky Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) očakávala a považuje ho za nezákonné politické rozhodnutie.

"Prvá reakcia bola, že sa to dalo očakávať. Bola som na to pripravená, lebo všetko tomu naznačovalo, že vôbec nejde o nejaké právne, alebo logické, alebo nejaké odborné argumenty, ale že ide o politické argumenty, do ktorých som vlastne nemala ani ako vstúpiť, keďže nevystupujem za žiadnu politickú stranu," konštatovala Zemková. Dôvody svojho odvolania označila za nezákonné a obráti sa na Ústavný súd SR.

Zemková zopakovala, že dôvod jej odvolania je vykonštruovaný a nie je možné použiť ho pri odvolaní generálneho riaditeľa RTVS. “Takže samotný ten akt považujem za nezákonný,“ povedala. Ako doplnila, "ak zákon naozaj jasne neurčuje spôsob alebo lehoty, tak potom nedostatočnosť zákona sa nemôže pripisovať na vrub toho, kto ho vykonáva a v tomto prípade ho vykonáva rada (RTVS, pozn. redakcie) a generálny riaditeľ. Určite to nie je dobrý signál". Podľa nej je otázne, či má zmysel sa brániť. “Ale pre mňa osobne, alebo vnútorne to určite zmysel má. Takže pripravujeme sťažnosť na ústavný súd a uvidíme ako ústavný súd rozhodne," povedala Zemková .

Dôvod na hlasovanie parlamentu o odvolaní Zemkovej dal 19. júna Výbor NR SR pre kultúru a médiá, keď schválil rozšírený návrh uznesenia na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS. Za uznesenie hlasovali všetci siedmi poslanci za vládnu stranu Smer-SD a naopak, všetci opoziční boli proti. Podľa mediálneho výboru dôvodom na odvolávanie je, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa predsedu mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) porušila zákon. Rada RTVS sa o výzve dozvedela 19. apríla 2012. Podľa Jarjabka zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon.

"Len keď si to vezmete už len z tej strany, že výstupom z tej súťaže by mohla za istých okolností byť len zmluva o budúcej zmluve, tak je jasné, že som nemala čo rade oznamovať vopred," konštatovala k dôvodu jej dnešného odvolania Zemková. Tvrdí totiž, že postupovala presne ako pri verejných obstarávaniach. “Čiže radu sme písomne informovali, dali sme jej kompletné dokumenty v takom postupe, v akom sa určuje pri verejných obstarávaniach." Podľa Zemkovej to znamená, že až po vyhodnotení súťaže - ak by priniesla vhodné riešenia a vzišiel by z nej zmluvný partner, tak až potom by radu informovali pred uzavretím zmluvného záväzku.

V najbližších dňoch sa plánuje stretnúť so svojimi zástupcami za SRo a STV, ktorými sú ekonomická riaditeľka RTVS Daniela Vašinová a poradca generálnej riaditeľky RTVS pre strategické a investičné projekty Peter Ondro. Očakáva, že k jej odvolaniu zaujmú stanovisko. Zdôraznila, že "samotný akt odvolávania nezakladá nejaký dôvod na to, aby sa ďalej nič nedialo. To znamená, že niekto by mi mal dať výpoveď, niekto by mal konať.“ Zaujímajú ju tiež výsledky pripravovanej mimoriadnej Rady RTVS a napokon aj rozhodnutie Ústavného súdu SR. "Ak by bolo to rozhodnutie naozaj právoplatné, tak mám isté obmedzenia ešte rok po skončení výkonu funkcie, ktoré sa týkajú možného konfliktu záujmov. To znamená, že z istého ohľadu je pre mňa mediálna oblasť uzavretá a potom uvidíme," odpovedala Zemková na otázku o jej ďalšom pôsobení v médiách. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu