Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Panika na Kysuciach: Megasídlisko pre 3 000 Rómov, je za tým Slota?

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

RADOĽA – Obyvatelia niekoľkých obcí v žilinskom kraji sa búria. Dôvodom je strach z prisťahovania vyše tisícky Rómov, ktorých by mali presťahovať z celého kraja do dedinky Radoľa. Starosta už spisuje petíciu. Mimoriadne sa stretli aj starostovia okolitých obcí. Ľudia si predstavujú najhoršie scenáre a niektoré informácie hovoria až o trojtisícovom gete na severe Slovenska. Najväčšiu časť obyvateľov majú tvoriť Rómovia, ktorí bývajú v blízkosti továrne detí Jána Slotu.

O vážnej situácii informoval portál Kysuce.sk. Cez víkend sa začala šíriť panika, že súkromný investor už skupuje pozemky pre budúcu výstavbu ubytovacích jednotiek pre príslušníkov rómskej menšiny.

„Údajne by sa mohlo jednať až o 1200 príslušníkov tejto komunity, ktorí by mali pochádzať z okolitých miest a obcí Žilinského kraja. Dnes v tejto veci rokovali starostovia a primátori priľahlých obcí, ktorých by sa tento "sťahovací záujem" bezprostredne dotýkal,“ napísali kysuce.sk.

Oficiálne informáciu o výstavbe nikto nepotvrdil, no starosta Radole Anton Tkáčik sa snaží nebrať túto vec na ľahkú váhu a celú vec rieši. „K presťahovaniu neprispôsobivých občanov nemáme žiadnu oficiálnu správu. Samozrejme, ani nepredpokladáme, že by sa nám niečo takéto niekto unúval oficiálne oznámiť. Vzhľadom na závažnosť takejto informácie pripravujeme opatrenia, ako keby nám bola takáto informácia oznámená oficiálnou cestou. Nemáme na čo čakať,“ uviedol.

Podľa medializovaných informácií už totiž niekto skúpil viacero parciel v lokalite Pod Ostrím, na ktorých by mohla štvrť vyrásť. Stavebné povolenie nemajú, no očakáva sa , že by začali stavať aj bez povolenia. Niektoré informácie smerovali k tomu, že najväčšiu časť Rómov by mali tvoriť Žilinčania z bratislavskej ulice. Tam má sídlo viacero veľkých firiem, medzi inými tu sídli aj továreň na výrobu polystyrénu, ktorú podľa medializovaných informácii vlastnia deti Jána Slotu. „Pán predseda sa k takýmto konštrukciám a nezmyslom nebude vyjadrovať,“ povedala nám hovorkyňa SNS Jana Benková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu