Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fatálna nehoda autobusu pri Nitre zasiahla všetkých: Slovensko súcití s rodinami obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (15)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Skutočne tragický deň pre Slovensko. Pri zrážke nákladného auta s autobusom zahynulo doposiaľ 13 ľudí a niekoľko ďalších je zranených. Premiér Peter Pellegrini okamžite ukončil pracovnú cestu a smeruje späť na Slovensko. Ministerka Denisa Saková mieri na miesto nešťastia. Politici vyjadrili rodinám úprimnú sústrasť.

Premiér Pellegrini uviedol, že po nehode autobusu pri Nitre ukončil svoju návštevu Cypru a vracia sa na Slovensko priamo na miesto činu. Na mieste nehody je už ministerka vnútra Denisa Saková a mieri tam, šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská aj minister dopravy Arpád Érsék. Viacerí politici vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým.

Zasiahlo nás to všetkých

Správa zasiahla aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. „V týchto chvíľach sme myšlienkami s rodičmi, ktorí prišli o svoje deti, o svojich drahých a blízkych. Myslíme tiež na zranených a na to, aby dostali najlepšiu možnú pomoc a opateru. Všetci dúfame, že počet obetí už nebude narastať,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti a vyzvala ľudí, aby jazdili opatrne. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Hlbokú sústrasť rodinám obetí vyjadrili aj bývalý prezident SR Andrej Kiska a primátor hlavného mesta Matúš Vallo. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Matúš Vallo má rád Bratislavu)

Štátny smútok

Zajtra zrejme mimoriadne zasadne vláda. Pellegrini zvažuje vyhlásenie štátneho smútku v súvislosti so stredajšou tragickou dopravnou nehodou pri Nitre. Vláda by k tejto veci mohla mimoriadne zasadnúť vo štvrtok (14. 11.). Štátny smútok by mohol byť v piatok (15. 11.). Premiér to uviedol pred odletom z Cypru späť na Slovensko. ch 17 je zranených, traja ťažko. „Ide o jednu z najväčších dopravných nehôd v našej histórii s nesmierne veľkým počtom obetí. Je veľmi pravdepodobné, že na zajtra zvolám mimoriadne rokovanie vlády a budeme vážne hovoriť o tom. A pravdepodobne je vhodné, aby vláda pri takejto veľkej tragédii vyhlásila štátny smútok, ktorý by mohol byť pravdepodobne v piatok," uviedol predseda vlády. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/Denisa Saková)

Na Slovensku bol doteraz štátny smútok vyhlásený spolu deväťkrát. V súvislosti s tragickou dopravnou nehodou to bolo 22. februára 2009, pre haváriu autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde sa zrazil s vlakom. Na mieste tragédie zahynulo 12 ľudí. Štátny smútok vláda vyhlásila aj na 9. septembra 2008. A to na pamiatku civilných obetí havárie slovenského autobusu v Chorvátsku, pri ktorej 7. septembra 2008 zahynulo 16 ľudí vrátane oboch šoférov.

Cítim nesmiernu ľútosť

Pellegrini je momentálne na ceste z Cypru priamo na miesto činu. Doraziť by tam mal okolo pol desiatej večer. „Okamžite som ukončil moju oficiálnu návštevu Cypru a vraciam sa na Slovensko priamo na miesto tragédie,“ uviedol premiér, ktorý hovoril s ministerkami zdravotníctva aj vnútra. „Dal som im príkazy, aby koordinovali činnosť záchranných a bezpečnostných zložiek. Cítim nesmiernu ľútosť k všetkým obetiam a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým,“ dodal. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Saková a Kalavská sú na mieste

Ministerka vnútra Denisa Saková je momentálne na mieste činu. „Aktuálne polícia dokumentuje miesto dopravnej nehody a vykonáva procesné úkony. Hasiči aktuálne zabezpečujú autobus proti pohybu a vykonali protipožiarne opatrenia. Polícia spolu s hasičmi zriadili krízový intervenčný tím v obci Jelenec, ktorý bude komunikovať s pozostalými. Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo a rodinám pozostalých vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ uviedla na sociálnej sieti. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková)

Šéfka rezortu zdravotníctva takisto okamžite zrušila svoj program a šla na miesto tragickej nehody. „Je mi nesmierne ľúto tragickej hromadnej dopravnej nehody neďaleko Nitry,“ uviedla na sociálnej sieti. „Operačné stredisko ako aj všetky okolité nemocnice sú v pohotovosti a poskytujú prvú pomoc zraneným. Vo Fakultnej nemocnici Nitra už lekári operujú pacienta vo veľmi vážnom stave. Záchranné zložky rozvážajú ľudí aj do nemocníc v Nových Zámkoch, Topoľčanoch, Levíc a Zlatých Moraviec. Nemocnice sú pripravené prevziať a poskytnúť zdravotnú starostlivosť všetkým zraneným,“ dodala. 

Bugár aj Danko vyjadrili podporu

„Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným zosnulých a zraneným prajem skoré uzdravenie. Členom záchranných jednotiek prajem veľa sily v tejto mimoriadne ťažkej situácii," uviedol na Faceooku Béla Bugár. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Béla Bugár)

„Je to strašná tragédia, myslím na všetkých, ktorí dnes prišli o svojich blízkych. Modlím sa, aby už ďalšie obete nepribudli," vyjadril sa na sociálnej sieti Andrej Danko. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko)

„Tragická autonehoda autobusu pri Nitre ma naplnila veľkým zármutkom, o to väčším, že medzi obeťami sú aj stredoškoláci," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová na sociálnej sieti. „So situáciou sa chcem oboznámiť osobne aj priamo v Jelenci, kam práve prichádzam a následne do nemocníc a zajtra do škôl zabezpečiť podporu a pomoc pre spolužiakov a pedagógov, aby lepšie zvládli vyrovnanie sa s touto tragédiou," dodal ministerka.

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Martina Lubyová)

K tragédii sa vyjadrili aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Ľubica Laššáková)

Obrovská tragédia

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadrili viacerí politici. „Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a zasiahnutým dnešnou tragickou nehodou pri Nitrianskych Hrnčiarovciach,“ napísal na sociálnej sieti líder SaS Richard Sulík. „Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí dnes stratili svojich blízkych v tragickej nehode pri Nitre. Želám zároveň skoré uzdravenie zraneným a veľa síl zdravotníkom, ktorí sa o nich starajú,“ uviedol Miroslav Beblavý. „Veľká podpora v myšlienkach rodinám zasiahnutých touto strašnou tragédiou. Veľa síl a skoré uzdravenie zraneným. Prosím, podporme v myšlienkach a kto poznal osobne aj ľudsky,“ uviedol líder Dobrej voľby Tomáš Drucker. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj Demokratická strana či líder KDH Alojz Hlina. „Hnutie OĽANO vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí dnešnej tragickej dopravnej nehody v okrese Nitra. Slovami sa nedá opísať šok a smútok nad nečakanou stratou najbližších príbuzných a priateľov, väčšinou študentov stredných škôl, preto im venujme tichú modlitbu a spomienku,“ reagovalo hnutie. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Alojz Hlina)

Vyhasli životy ľudí, ktorí mali životy pred sebou

Podľa doterajších informácií bol autobus plný stredoškolákov. „Hrozná tragédia, zomreli ľudia, ktorí mali celý život pred sebou. Úprimnú sústrasť všetkým pozostalým,“ napísal podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. 

„Naše hnutie vyjadruje hlbokú a nesmiernu ľútosť nad stratou mladých a zbytočne zmarených životov. Všetkým pozostalým a rodinám vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ napísal na Facebooku Boris Kollár. „Tragédia, ktorá sa dnes stala na zlatomoraveckej ceste, sa nedá opísať slovami,“ uviedol Richard Raši. 

Fatálna nehoda autobusu pri
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

„Úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí dnešnej dopravnej nehody pri Nitre,“ napísal Ivan Štefanec. 

Tragická nehoda sa stala dnes v poobedňajších hodinách. Dopravná nehoda sa stala na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Podľa doterajších informácií sa malo nákladné vozidlo zraziť s autobusom. Zatiaľ je hlásených 12 mŕtvych a 17 zranených. Na mieste zasahuje takmer 30 hasičov, sanitky a vrtuľník. Hasiči predpokladajú, že počet mŕtvych by sa mohol zvyšovať. 

Viac o téme: NehodaNitraPeter PellegriniTragická zrážkaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu