Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ZVRAT v kauze zariadenia Iris: FOTO Sestrička priznala vinu, z jej slov o falošnom lekárovi mrazí

Kauza zariadenia pre seniorov Iris. Zobraziť galériu (9)
Kauza zariadenia pre seniorov Iris. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Obžalovaný Ivan B. z kauzy zariadenia pre seniorov Iris na Heydukovej ulici v Bratislave vyhlásil v piatok pred súdom, že je v plnom rozsahu nevinný a že je to pomsta voči nemu. Opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané. Súd však konštatoval, že dôvody väzby trvajú a situácia sa v prospech obžalovaného nezmenila.

Ivan B. z okresu Pezinok na súde povedal, že boli nútení brať do zamestnania opatrovateľov z nižších sociálnych skupín. Na prelome rokov 2016/2017 podľa jeho slov prijali do Iris istého muža ako opatrovateľa. „Ten si dotiahol svojich rovesníkov. Boli traja. Klienti Iris sa začali následne sťažovať, že im chýbajú lieky. Časom som zisťoval a sledoval, že klientom chýbajú veci, peniaze či hygienické potreby,“ povedal Ivan B. Skonštatoval, že títo zamestnanci mali uspávať pacientov a podávať im lieky na upokojenie. Ivan B. mal podľa vlastných slov zistiť, že jednotliví klienti nedostávali svoje predpísané lieky, ale dostal ich niekto druhý z klientov zariadenia.

Na snímke Ivan B. a Vanessa P.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke Ivan B. a Vanessa P.  (Zdroj: Instragram - I.B.)

„Títo ľudia boli prepustení okamžite, ako som na to prišiel. Vždy prišli aj policajti na oddelenie a vec bola vždy nahlásená. Toto je pomsta týchto ľudí na moju osobu,“ vyhlásil Ivan B. Na súde opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané. „Bol som v pozícii manažéra. Nebol som opatrovateľ a ani zdravotník. Nikomu som nič nedával,“ podotkol. Nevie o tom, žeby niekomu kázal – "choď pichnúť". „Nedostal som na mňa nikdy ani sťažnosť,“ povedal.

Na snímke obžalovaný v kauze IRIS  - zariadenia pre seniorov Ivan B. počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Bratislave 18. októbra 2019.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke obžalovaný v kauze IRIS - zariadenia pre seniorov Ivan B. počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Bratislave 18. októbra 2019.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ivan B. potvrdil, že má HIV vírus, avšak lieči sa a 15 rokov berie pravidelne lieky. „Nie som infekčný,“ povedal s tým, že nikto nie je ani nakazený, s kým mal sexuálny styk, a ani mu to nikto neoznámil. Obžalovaný proti rozhodnutiu podal sťažnosť, ktorou sa bude zaoberať Krajský súd v Bratislave.


Čítajte aj: Falošný lekár s HIV a jeho mladučká sestrička pred súdom: Nečakaný zvrat v nechutnej kauze


Vanessa P. tvrdí, že falošného lekára videla zavádzať kanylu

Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, taktiež obžalovaná v kauze zariadenia pre seniorov Iris, urobila vo štvrtok (17. 10.) pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu. Preto požiadala, aby sa ďalšie pojednávania konali v jej neprítomnosti, až kým bude v prípade vynesený rozsudok. Ďalšie pojednávanie je vytýčené na 19. novembra.

Na snímke obžalovaná v kauze IRIS  - zariadenia pre seniorov Vanessa P. počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Bratislave 18. októbra 2019.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke obžalovaná v kauze IRIS - zariadenia pre seniorov Vanessa P. počas hlavného pojednávania na Okresnom súde v Bratislave 18. októbra 2019.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V piatok pred súdom uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B. a videla ho aj zavádzať kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané či hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol ona, Ivan B. ďalšie osoby.

Kauza zariadenia pre seniorov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ivan B. zostáva vo väzbe

Súd v piatok nevyhovel žiadosti obžalovaného, ktorý žiadal o prepustenie a nahradenie väzby dohľadom mediačného a probačného úradníka či použitím technických prostriedkov (elektronický náramok). Súd však konštatoval, že dôvody väzby trvajú a situácia sa v prospech obžalovaného nezmenila. Ivan B. voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť. Piatkové súdne pojednávanie zároveň odročili.

Kauza zariadenia pre seniorov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ivan B. podľa príbuzných klientov podal herecký výkon

Príbuzní klientov, ktorí v piatok prišli na súd, uviedli pred pojednávanou miestnosťou, že všetci si mysleli, že Ivan B. je doktorom, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali. Niektorí uviedli, že ich rodinní príbuzní boli priväzovaní, aby nechodili po zariadení a že boli aj bití. Novinárom ukázali aj fotografie. Piatkové vyhlásenie Ivana B. vnímajú ako "herecký výkon".

Vanessa P. a Ivan B. sú v kauze zariadenia Iris obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie.

Viac o téme: SúdLiekyLiečiváIvan BiháryZariadenie pre seniorov Iris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu