Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE zo súdu v kauze zmenky: Po Viere Ruskovej vypovedal Kočnerov parťák! Brucha volá Pupkin

Pojednávanie v kauze zmenky. Zobraziť galériu (33)
Pojednávanie v kauze zmenky. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Po dlhšej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Bratislave. Na pojednávanie príde aj Viera Rusková, exmanželka bývalého šéfa televízie Markíza.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Septembrové pojednávanie trvalo dva dni od 9:00 rána až do 20:00
  • Objavila sa tretia, doposiaľ nezverejnená komunikácia. Malo ísť o správy medzi Marianom Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Sudca ani túto nedovolil čítať​​
  • Kočner mal dvojhodinový monológ, neskôr niekoľko hodín odpovedal na otázky prokurátora, advokátov, obhajcov aj sudcov
  • Obžalovaný Kočner nepôsobil nervózne, na pojednávanie prišiel dokonale upravený v novom obleku a drahých topánkach
  • Vypovedať prišiel aj Peter Tóth, ktorý je v pozícii svedka. Na návrh prokurátora Jána Šantu bola z jeho výpovede vylúčená verejnosť
  • Kočner si vybral dvoch dôverníkov - Martina Daňa a redaktora denníka SME Adama Valčeka. Valček po porade so svojím advokátom odmietol byť Kočnerovým dôverníkom
  • Rovnako po porade so šéfredaktorom odmietol aj Rastislav Striško z televízie Joj. Druhou dôverníčkou sa tak nakoniec stala filmárka Zuzana Piussi

 

Online:​

17:14 Hlavné pojednávanie je prerušené do 28. októbra.

17:04 Predseda senátu pripustil, že je možné, že sa dôkaz vykoná. Najskôr sa s ním však musí oboznámiť. 

17:02 Prokurátor Ján Šanta odovzdal súdu kompletný prepis z aplikácie Threema. Rovnako aj procesným stranám. 

16:37 Na ďalšie hlavné pojednávanie by mala prísť Sylvia Volzová, ktorá bude jedinou svedkyňou, pretože súd očakáva, že to bude dlhá výpoveď. 

16:22 Dnešné pojednávanie sa pomaly chýli ku koncu. Michal Mandzák má ešte procesné návrhy. 

16:21 Podľa právnikov Markízy je výpoveď svedka dôveryhodná a podporuje verziu, že zmenky sú falošné. 

16:19 Rusko vo svojom vyjadrení trvá na tom, že Ján Kováčik o zmenkách vedel. 

16:10 Výsluch svedka je po vyše dvoch hodinách ukončený. Vyjadruje sa ešte Pavol Rusko. 

16:06 Senát sa Kováčika pýta, koľko podobne veľkých zmlúv Kováčik za 30 rokov podnikania uzavrel a na to, ako sa zoznámil s Pavlom Ruskom. 

Ján Kováčik
Zobraziť galériu (33)
Ján Kováčik  (Zdroj: Maarty)

15:53 Michal Mandzák má na svedka doplňujúcu otázku, rovnako aj Pavol Rusko, ktorý sa pýta na to, či si Kováčik pamätá, v akom období sa Rusko stretával s Ernestom Valkom. Kováčik hovorí, že to obdobie nebolo krátke. 

15:48 Po Ruskových otázkach pokračuje s výsluchom svedka Daniel Lipšic. Kováčik vypovedá už takmer dve hodiny.

15:22 Svedkovi kladie otázky obžalovaný Pavol Rusko. Ten sa pýta na to, ako vnímal ich vzťah. Kováčik odpovedá, že nebol nadštandardný. 

15:20 Po krátkej prestávke pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek. Pred senátom stále sedí svedok Ján Kováčik, ktorému otázky kladie Michal Mandzák.

Kauza televíznych zmeniek pokračuje, na súd dorazil šéf futbalového zväzu Kováčik

14:44 Prokurátor výsluch ukončil, otázky kladie Michal Mandzák. 

14:43 Šanta sa pýta, či ho obžalovaný Kočner kontaktoval z väzby nejakými motákmi prostredníctvom iných osôb. "Kočner ma nekontaktoval ani z väzby, ani predtým," povedal. 

14:25 "Tie vzťahy neboli ideálne. Ale nevnímal som ich ako nejaké katastrofálne. Vnímal som to tak, že sa veľmi nemusia a robia si drobné naschvály?" povedal Kováčik na otázku Šantu, ako vnímal vzťah Pavla Ruska a Sylvie Volzovej v roku 2000. 

Ján Kováčik vypovedá ako
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Maarty)

14:24 Šanta sa pýta, kedy sa Kováčik dozvedel o zmenkách. "Dozvedel som sa to z médií. Podrobnosti som sa dozvedel neskôr, keď ma navśtívili právni zástupcovia Markízy," vypovedá Kováčik. 

14:20 Kováčik vypovedá, že sa nevie vyjadriť k tomu, či bol Ernest Valko nejako zainteresovaný do sporu s Markízou. "Pán Rusko mi len spomenul, že podpísal nejaké dokumenty a riešil to s pánom Valkom," hovorí svedok. 

14:15 Kováčik vypovedá, že exmanželku Pavla Ruska vnímal ako Ruskovu manželku a pracovníčku Markízy. Ruskova exmanželka predtým vypovedala, že boli v priateľskom vzťahu. 

14:09 Kováčikovi po monológu kladie otázky prokurátor Ján Šanta. Pýta sa, za akú sumu bol urovnaný spor Gamatexu. 

14:00 Kováčik začal svoj monológ, v ktorom opisuje udalosti, ktoré si pamätá a týkajú sa televízie Markíza. 

13:56 Po obednej prestávke sa pred senát posadil Ján Kováčik, šéf futbalového zväzu. 

Ján Kováčik vypovedá ako svedok v kauze falšovania miliónových zmeniek, v ktorej sú obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko.
Zobraziť galériu (33)
Ján Kováčik vypovedá ako svedok v kauze falšovania miliónových zmeniek, v ktorej sú obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko.  (Zdroj: Maarty)

13:15 - Obžalovaný Pavol Rusko reagoval počas prestávky na výpovede svedkov, medzi ktorými bola aj jeho exmanželka.

Obžalovaný Pavol Rusko reagoval na výpovede svedkov v kauze zmeniek

12:55 Lipšic počas prestávky komentuje súdne pojednávanie. "Obžalovaný Rusko nikdy nespomenul, že on mal dostať nejaké dve tretiny z kúpnej ceny, za ktorú predal podiel pán Kovačik a pán Fiľo v roku 2007," hovorí Lipšic.

Lipšic komentuje priebeh súdneho pojednávania v kauze zmeniek

12:38 Nasleduje obedná prestávka do 13:45.

12:36 Právni zástupcovia Markízy opäť spochybnili výpoveď svedka vzhľadom na to, že je v súčasnosti obvinený a má rovnakého právneho zástupcu ako obžalovaný. 

12:34 Predseda senátu ukončil výsluch svedka Dučáka. K jeho výpovedi sa teraz vyjadruje Rusko, ktorý mierne zvyšuje hlas. "Okrem toho, že z nás robíte kriminálikov, robíte z nás aj idiotov," povedal Rusko. 

12:26 Súd sa ďalej pýta na Pezinskú skládku a na to, v akom postavení bol vtedy Dučák. Ten opisuje stretnutie s Kočnerom. "Povedali mi, že ma chcú zavrieť, bol som z toho zničený. Ako som tak sedel, išiel okolo Maroš Kočner, tak som mu to povedal," opisuje Dučák. "Povedal mi: prepíš to na mňa, mňa určite nezavrú. Tak som to prepísal a on sa s tým zabával," povedal Dučák s tým, že "Kočner bol vždy veľkorysý". 

12:23 S otázkami je na rade senát. Pýta sa na to, kedy sa Dučák spriatelil s Marianom Kočnerom. "Bolo to vtedy, keď ma ochránil pri Pezinskej skládke," povedal Dučák. Presný rok povedať nevedel, vraj to bolo vtedy, keď vtedajšieho premiéra Roberta Fica zastupoval Robert Kaliňák.  Strach má vraj len zo smrti. "Mám 67 rokov a viete, zomrel teraz Gott," odpovedal Dučák. 

12:21 "Máte dcéru?" spýtal sa Lipšic poslednú otázku. "Áno," odpovedal mu Dučák. Lipšic povedal, že ďalšie otázky nemá. 

12:17 Podľa Dučáka ho mal Tóth poslať za Ághom zrejme preto, že Ágh volal Tótha "agent" a nedôveroval mu. "K Ághovi som ja aj vekovo bližšie," povedal Dučák. Tóth s Ághom sa však mali stretávať aj sami. 

12:15 Kočner mal Dučáka požiadať o to, aby mu zohnal Mercedes, ktorý nebude mať bratislavské poznávacie značky. Mal ho potrebovať na výrobu Kočnerovej relácie Na pranieri, ktorá bola po jeho zadržaní stiahnutá. 

12:12 Dučák sa stretol s Tóthom aj preto, aby sa ho vraj spýtal na Kočnerovu účasť v prípade vraždy Kuciaka. Vypovedal aj to, že sa stretol so Zsuzsovou, ktorá je tiež obvinená v prípade vraždy Kuciaka. "Odovzdával som jej nejakú krabicu. Bolo to po Marošovom zadržaní. Stretli sme sa na golfovom areáli niekde tam na juhu," povedal s tým, že si nepamätá, kde to presne bolo. Hovorí o golfovom areáli v Báči. Zsuzsová tam mala prísť na bielom Mercedesi. 

12:07 Dučáka staršieho teraz vypočúva Daniel Lipšic, obhajoba a ani Rusko nemajú žiadne otázky.

11:57 Dučák tvrdí, že zmenky nikdy nevidel. Šanta sa pýta, či má Dučák nejakú prezývku. "Neviem o tom," odpovedal. Šanta sa pýtal aj na to, či nejako prezýval Kočnera. Dučák sa najskôr zdráhal. "Ja som ho prezýval, ale urazí sa, keď to bude počuť. Volal som ho Pupkin," povedal svedok. O prezývkach Slintoš a slinoviny vraj nepočul.

11:52 Kočner chel od Dučáka vedieť, ako sa skúma pravosť zmeniek. "Asi sa pripravoval na nejakú obhajobu. Vedel, že mám stredoškolské chemické vzdelanie a že týmto veciam rozumiem," povedal Dučák.

11:50 Dučák tvrdí, že s Tóthom sa nikdy nestretol sám. 

11:47 Prokurátor sa pýta, či Dučák zabezpečoval Kočnerovi nejaké perá alebo atrament z roku 2000. Dučák odpovedá, že nie. Do roku 2000 prevádzkoval záložňu. "Ste schopný zobrať nejaké iné staršie veci, prípadne ste v kontakte s inými kolegami z fachu?" pýta sa Šanta. Dučák odpovedá, že nie. Momentálne žije z penzie a je zamestnaný v developerskej spoločnosti. 

11:41 Šanta sa pýta na to, či sa k Dučákovi dostal nejaký moták od Kočnera z väzby cez Šábika alebo Petra Tótha. "Písomne som nikdy nič také nedostal," povedal Dučák. Ústne ho vraj len Kočner pozdravoval a neprosil ho o žiadnu službu. 

11:42 "S pánom Tóthom som sa spoznal tak, že ma s ním zoznámil Maroš Kočner. Bolo to asi pred štyrmi rokmi. Tóth písal nejakú reportáž a chcel odo mňa nejaké informácie," povedal Dučák. 

11:41 Tóth sa ho mal pýtať na to, či nevie, kde sú zmluvy o vyplňovacom práve alebo "niečo také". Mal ho poslať aj za Ághom. Jeho odpovede sú zmätočné a nejasné. "Pán svedok, nerobte zo mňa a zo súdu blbcov. Pýtam sa konkrétne, tak mi odpovedajte jasne," povedal Šanta. 

11:37 Šanta sa pýta aj na Tótha. S ním sa Dučák pozná a podľa svojich slov ho Tóth niekoľkokrát požiadal o to, aby Kočnerovi zabezpečil pranie, keď bol ešte v Justičnom paláci, prípadne od neho "ťahal nejaké informácie". Dokopy sa mal s Tóthom stretnúť asi trikrát. "Naposledy som ho videl asi minulý rok, potom odišiel do Ameriky," hovorí svedok.

11:36 Prokurátor Ján Šanta sa Dučáka staršieho pýta, či sa stretáva s Marianom Kočnerom, či ho navštevuje vo väzbe a či považuje Kočnera za svojho kamaráta alebo známeho. "Kočnera vo väzbe nenavštevujem a považujem ho za svojho priateľa," povedal Dučák. S Ruskom vraj nie je v žiadnom vzťahu.

11:29 Po výpovedi Viery Ruskovej sa pred súd postavil Jozef Dučák, ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. 

11:14 Zástupcovia Markízy spochybnili výpoveď Viery Ruskovej, podľa nich bola aj v rozpore s výpoveďou obžalovaného Ruska. Nesedia ani časové údaje.

11:09 Rusko opäť hovorí dlho a obšírne veci, ktoré už niekoľkokrát odzneli. Upozornil ho na to aj predseda senátu.

11:02 Po otázkach senátu dostal priestor na vyjadrenie k výpovedi svojej exmanželky obžalovaný Pavol Rusko. 

10:58 Otázky kladie právnik Markízy, ktorý sa pýta, prečo sa v roku 2007 domnievala, že Kováčik uhradil dlh Kočnerovi. "Pretože to bolo podľa dohody," odpovedá Rusková. 

10:47 Prokurátor sa svedkyni Ruskovej spýtal, či si je vedomá krivej výpovede. "Áno, prečítala som si poučenie," odpovedala. Predseda senátu túto otázku nepripustil.

10:46 Na pojednávaní je prítomný aj Štefan Ágh, ktorý je rovnako obvinený z falšovania miliónových zmeniek. Vytýčený je na samostatné konanie.

10:25 Viere Ruskovej teraz kladie otázky Daniel Lipšic. "Mali ste vedomosť o tom, že spoločnosť Markíza Slovakia vystupuje ako ručiteľ," pýta sa Lipšic. "Druhá strana chcela, aby to podpísal aj ako konateľ Markízy," odpovedala Rusková. 

10:22 Šanta sa pýta, či Viera Rusková očakáva nejaký bonus, ak by zmenky skončili pred súdom v prospech Kočnera a Ruska. "Neočakávam," povedal svedkyňa. 

10:05 Rusková hovorí o tom, že o zmenkách vedomosť mala, ale nevidela ich. "Ja neviem, čo sa s nimi dialo. Neviem ani u koho boli, nikdy som ich nevidela," vypovedá svedkyňa.

09:59 Otázky teraz kladie prokurátor Ján Šanta. Pýta konkrétne na zmenky.

09:56 Pavol Rusko mal možnosť položiť svojej exmanželke otázky. Spýtal sa jej len na to, či si vie spomenúť, ako sa volala druhá spoločnosť.

09.42 "Prvý a poslednýkrát, kedy som ja komunikovala s Marianom Kočnerom bolo, keď mi dal z Markízy výpoveď. Do dnes to tak je, pretože ja Mariana Kočnera neznášam," povedala Rusková.

09:37 Podľa výpovede Ruskovej exmanželky boli pred Markízou chlapi s bejzbalovými pálkami. "Nikdy predtým som nič také nezažila. Stálo tam 30 chlapov s tými pálkami. Sú to veci, na ktoré som chcela zabudnúť. Čongrádyho ľudia na mňa vytiahli zbraň. Chlapci od pána Čongrádyho ma na ceste z Lamača do Markízy vytláčali z cesty. Mala som šťastie, tá situácia nebola jednoduchá," hovorí Rusková s tým, že o týchto veciach nikdy nehovorila ani médiám, pretože na to chcela zabudnúť. 

09:34 "V roku 1998 prišiel do Markízy pán Kočner s tým, že on je majiteľom televízie. Vtedy som nevedela ako je to možné. A vtedy sme začali zisťovať, že Volzová podpísala zmluvu, o ktorej aj právnik povedal, že je neplatná. Povedal to aj Ernest Valko, ktorý zastupoval Volzovú. Napriek tomu ju ona podpísala. Na základe toho spustil Kočner ten cirkus okolo Markízy," vypovedá svedkyňa. 

09:33 Počas výpovede Viery Ruskovej jej exmanžel sedí medzi svojimi obhajcami a pokojne pozerá pred seba. 

Pojednávanie v kauze zmenky.
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:31 Ruskova exmanželka hovorí o tom, ako odovzdala svoj 50-percentný podiel Sylvii Volzovej. Pavol Rusko je obžalovaný aj z toho, že si mal objednať Volzovej vraždu. 

09:29 Rusková začína svoje rozprávania rokom 1993, kedy spolu s Pavlom Ruskom založili Markízu Slovakia. "Bol to náš sen založiť súkromnú televíziu," hovorí Rusková. 

09:27 Viera Rusková zložila prísahu, so sebou má aj poznámky, ktoré dala k nahliadnutiu súdu. Obhajca Pavla Ruska, ale aj Mariana Kočnera, Marek Para, začína klásť otázky. Vieru Ruskovú vyzval, aby sa vyjadrila ku všetkému, čo o zmenkách vie. 

09:24 "Som matkou jeho dvoch detí," odpovedala Viera Rusková na otázku, v akom vzťahu je s Pavlom Ruskom. K obžalovanému Kočnerovi nemá žiadny príbuzenský vzťah. 

Pojednávanie v kauze zmenky.
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:23 Námietke sa budú venovať neskôr. Predseda senátu poučil Vieru Ruskovú a pristúpil k jej výpovedi.

09:22 Pojednávanie sa začalo, prvá bude vypovedať exmanželka Pavla Ruska. Obhajca Michal Mandzák chcel vzniesť námietku voči nezákonnému zloženiu senátu. 

09:00 - Pojednávanie v kauze zmenky začne v najbližších minútach. Ako prvá by mala vypovedať práve Viera Rusková, ktorú predvolala obhajoba.

08:48 - Na pojednávanie sa dostavila aj Viera Rusková, exmanželka bývalého šéfa televízie Markíza. 

Na pojednávanie sa dostavila Viera Rusková

08:46 - Pavol Rusko sa napokon vyjadril aj pred novinármi. "Na vlastnej koži som si mohol overiť, ako Threema funguje - výmysly, polopravdy, klamstvá, manipulácia. Ak takto funguje údajná komunikácia v iných prípadoch, tak Boh pomáhaj Slovensku," povedal. Na otázku, či mu Kočner hovoril, ako má vypovedať, Rusko odvetil, že nie.

Pavol Rusko dorazil na pojednávanie v kauze zmenky

8:42 - Na dnešné pojednávanie sa zrejme nedostaví jeden z hlavných aktérov - Marian Kočner. Podľa našich informácií by mal byť opäť vo väznici v Leopoldove.

8:31 - Na súd už prišiel aj právny zástupca Markízy Daniel Lipšic. "Je zrejmé, že klamali na súde. A ja pevne verím, že relevantné časti Threemy, a je ich viac musím povedať, budú na súde vykonané a len potvrdzujú dôvodnosť podanej obžaloby," tvrdí Lipšic, ktorý zároveň potvrdil, že predmetné komunikácie z Threemy nie sú len tie, ktoré sa odohrali medzi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom.

Daniel Lipšic pre súdnym konaním v kauze televíznych zmeniek

8:16 - Rusko do hotela oproti väznici odišiel bez toho, aby sa zdôveril novinárom.

8:14 - Na súdne pojednávanie sa medzi prvými dostavil bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko.

Na pojednávanie v kauze zmenky sa dostavil Pavol Rusko

Okrem Viery Ruskovej predvolali aj Jozefa Dučáka obvineného v kauze Technopol Servis a šéfa futbalového zväzu Jána Kováčika. Podľa obžalovaného Pavla Ruska by mala jeho exmanželka dosvedčiť pravosť zmeniek. Ruskovú navrhla obhajoba. 

Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Za prísnych bezpečnostných podmienok ho tak previezli do Justičného paláca v Bratislave. 

Pokračuje hlavné pojednávanie v
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi. Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná. Momentálne je však Kočner vo väznici v Nitre, kde študoval spis k vražde Jána Kuciaka. V Nitre je vo väzbe aj jeho volavka a ďalšia obvinená v prípade vraždy Alena Zsuzsová. 

Kauza zmenky s Kočnerom pokračuje: Tóthova výpoveď posilnila obžalobu, povedal Šanta

Peter Tóth prišiel na
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kauza zmenky 

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom mali vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

ONLINE zo súdu v
Zobraziť galériu (33)
 (Zdroj: topky)

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia.

Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Urobila tak sudkyňa Maruniaková, ktorá sa spomína aj v Kočnerovej Threeme, údajne na príkaz Moniky Jankovskej. Markíza sa však odvolala.

Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. 

Viac o téme: ZmenkySúdne pojednávaniePavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu