Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Definitíva v kauze zabitia Henryho: Facka pre útočníka, nabúchanec Hossu si odpyká vyšší trest!

Dovolacie konanie v prípade Juraja Hossua obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného zo zabitia Filipínca Henryho. Zobraziť galériu (4)
Dovolacie konanie v prípade Juraja Hossua obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného zo zabitia Filipínca Henryho. (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Krajský súd v Bratislave v utorok zrušil rozsudok Okresného súdu Bratislava I, pričom poukázal na to, že Juraja Hossua neospravedlňuje fakt, že bol v čase spáchania skutku v stave opitosti. Za zabitie Filipínca Henryho Acordu si teda neodpyká šesť rokov. Vo väzení strávi o tri roky viac.

Juraj Hossu je vinný, za zabitie Filipínca si odpyká deväťročný trest. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave v kauze smrti filipínskeho občana Henryho Acordu, čím vyhovel návrhu prokuratúry, ktorá žiadala vyšší trest.

VIDEO Vyjadrenie hovorcu Pavla Adamčiaka

Hovorca súdu Adamčiak informuje o rozsudku v prípade vraždy Filipínca Henryho

Súd dnes zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I z mája tohto roka, ktorý obžalovanému vymeral šesťročný trest. 

Dovolacie konanie v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Dunajskostredčan si odpyká trest vo výkone s minimálnym stupňom stráženia. Na hlavnom pojednávaní už nedokazoval vinu obžalovaného, pretože ju priznal na predošlých pojednávaniach.

Rozsudok je právoplatný

Krajský súd opäť vypočul Juraja Hossua, pričom senát zaujímalo, či bral pred spáchaním skutku lieky, alebo pil pravidelne alkoholické nápoje. Obžalovaný zopakoval, že ho skutok mrzí, ale nemôže vrátiť čas. Rozsudok je právoplatný.

Prečítajte si aj: Mladíkovi za marihuanu hrozí 10 rokov: Hossu dostal za zabitie Henryho šesť, pomohol mu alkohol

Juraj Hossu spoznal pôvodne trest Okresného súdu Bratislava I ešte v máji tohto roka, všetky procesné strany sa však odvolali. Odpykať si ho mal v zariadení s najnižším stupňom stráženia. Zároveň sa obžalovaný mal po prepustení podrobiť ochrannému protialkoholickému liečeniu.

MIMORIADNE Definitíva v kauze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

Podľa predsedu senátu sa súd stotožnil so znaleckým posudkom, podľa ktorého obžalovaný spáchal skutok v stave zníženej príčetnosti. Ten bol podľa posudku z oblasti psychiatrie spôsobený kombináciou alkoholu a liekov na liečenie úzkostnej poruchy. Súd tak obžalovanému vymeral trest pod spodnou hranicou trestnej sadzby, ktorá je v prípade zabitia sedem až desať rokov.

Zo zabitia Filipínca obvinili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, topky/Vlado Anjel)

Incident sa odohral v sobotu 26. mája 2018 v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. Ten Acordu napadol, pričom ho aj kopol do hlavy. 

Prečítajte si aj: Divoká Obchodná ulica pod kontrolou? FOTO Pozrite sa, čo by malo pomôcť v boji s kriminalitou

Filipínec následne 31. mája zomrel v nemocnici. Podľa obžaloby kopnutie na zemi ležiaceho Henryho spôsobilo krvácanie do mozgu, ťažký opuch a následnú mozgovú smrť.

Viac o téme: ZabitieSúd HenryFilipínecJuraj Hossu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu