Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál v nemocnici, v ktorej nechali Evu (†64) ležať na chodbe: Výsledok kontroly nahneval rodinu

Nemocnica Levice. Zobraziť galériu (3)
Nemocnica Levice. (Zdroj: Reprofoto/Tvnoviny.sk, Tip čitateľa, )

BRATISLAVA/LEVICE - Vzniknutá situácia v levickej nemocnici, keď onkologickú pacientku nechali z kapacitných dôvodov ležať na chodbe po operácii žalúdka, mala tragický koniec. Eva vo veku 64 rokov zomrela. Prípadom sa z vlastnej iniciatívy zaoberal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý v týchto dňoch informoval, že vyšetrovanie ukončil. Aký je výsledok?

Bol to prípad, ktorý pobúril Slovensko. Vlna kritiky na adresu nemocnice v Leviciach sa zo strany verejnosti spustila po tom, čo bola na sociálnej sieti zverejnená fotografia, ktorá zachytávala 64-ročnú Evu z Tekovských Lužian po operácii žalúdka, ako leží na nemocničnom lôžku na chodbe.

Na otázku prečo, nám v úvode marca hovorkyňa zariadenia odvetila, že na chirurgickom oddelení už nebolo miesto. Na chodbe za prenosnou stenou ležala dva dni, hoci jej príbuzní personál žiadali, aby ju hneď po zákroku premiestnili na izbu. Tak sa nakoniec i stalo, no ľady sa prelomili až po tom, ako sa o prípad začali zaujímať viaceré médiá.

Snímka pacientky Evy z nemocničnej chodby, ktorá otriasla Slovenskom.
Zobraziť galériu (3)
Snímka pacientky Evy z nemocničnej chodby, ktorá otriasla Slovenskom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Operáciou sa zistila rakovina, pýtala som sa lekárov, kedy mienia svokru konečne preložiť na izbu. S takými diagnózami ako jej, ktoré boli potvrdené, tak je nemysliteľné, aby tam ležala už druhý deň na chodbe. Lekár mi povedal, že sú plní, bol arogantný,“ opísala situáciu Vlasta, nevesta pacientky.

Prípad znepokojil aj samosprávneho lekára i ministerku zdravotníctva. V levickej nemocnici nasledovalo odvolenie primára, zároveň sa prijali opatrenia, aby sa už podobná situácia nezopakovala. Medzitým, bohužiaľ, spomínaná pacientka umrela.

Na snímke levická nemocnica, v ktorej sa prípad udial.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke levická nemocnica, v ktorej sa prípad udial.  (Zdroj: Reprofoto/Tvnoviny.sk)

Štátna inštitúcia dokončila vyšetrovanie, Evini príbuzní s výsledkom nesúhlasia  

Škandalózny incident vzápätí začal vyšetrovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako informovala televízia Markíza, v týchto dňoch definitívne rozhodol. Jeho hovorkyňa Radoslava Muchová tvrdí, že pacientke poskytli počas celej hospitalizácie primeranú liečbu a správnu zdravotnú starostlivosť. A to ako na internom, tak aj chirurgickom oddelení, aj na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny.


Čítajte aj: Eva (†64), ktorú nechali ležať na chodbe levickej nemocnice, zomrela: Prvé slová zroneného syna


„Napriek tomu, že nedošlo k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti, umiestnenie vážne chorej pacientky na chodbe bolo zlyhaním organizácie práce príslušného oddelenia a zlyhaním etiky. Úrad zároveň podal podnet aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva vo veci možného porušenia hygienických predpisov,“ dodala Muchová.

S výsledným stanoviskom úradu ženin syn a nevesta nesúhlasia. Zatiaľ sa k tomu oficiálne vyjadrovať nechcú, ale mimo kamery televízii povedali, že nevylučujú trestné oznámenie a zvažujú aj možnosť obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Viac o téme: LeviceNemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu