Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letecká tragédia ochromila Švédsko: Mrazivé VIDEO zachytáva posledné sekundy pred pádom, deväť mŕtvych

Vo Švédsku sa zrútilo malé lietadlo. Zobraziť galériu (3)
Vo Švédsku sa zrútilo malé lietadlo. (Zdroj: Reprofoto:metro.co.uk/SVT, Profimedia, youtube:Expressen TV)

UMEA – Švédsko v nedeľu ochromilo jedno z najhorších leteckých nešťastí za posledné desaťročia. Po páde malého lietadla na severozápade krajiny prišlo o život až deväť ľudí – osem parašutistov a pilot. Príčina tragédie zatiaľ nie je známa, zo svedectiev však mrazí.

V lietadle GippsAero GA8 Airvan sa parašutisti chystali na zoskok. Pred tým, ako nastúpili na palubu, nemohli tušiť, že pôjde o ich posledný let. Veľmi sa tešili na adrenalínový zážitok. Stroj štartoval z letiska v meste Umea. Približne po polhodine sa nečakane zrútil na neďaleký ostrov Storsandskär. 

Hluk vystriedalo hrobové ticho

Desivé chvíle zachytil len 16-ročný Axel Pettersson. Toho spočiatku upútal čudný zvuk. Aj napriek tomu, že bol zvyknutý na zvuk lietadiel, keďže býva neďaleko letiska, tento znel inak. Rozhodol sa, že si situáciu zaznamená. To, čo nasledovalo, však nečakal ani v najhoršom sne. Stroj sa rútil strmhlav k zemi. Nasledoval hlasný tresk a potom hrobové ticho. Situáciu chlapec opísal pre švédsky denník Aftonbladet.

Vo Švédsku sa zrútilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto:metro.co.uk/SVT)

Mená obetí zatiaľ nie sú známe. Švédske médiá však informovali, že ide o tamojších občanov. Jedna osoba mala dvojité občianstvo. Známa nie je ani príčina nehody, keďže čiernu skrinku sa nájsť nepodarilo. Vo vyšetrovaní teda môžu zohrať kľúčovú rolu svedectvá či palubné telefóny. 

Vo Švédsku sa zrútilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia, )

Objavili sa už aj špekulácie, že krídlo lietadla bolo poškodené vo vzduchu, dokonca niektorí hovoria, že odpadlo. Tieto dohady však úrady dementovali. Vyšetrovanie môže trvať aj niekoľko mesiacov.

O tragédii na sociálnej sieti informovalo aj Švédske združenie parašutistov

Smúti celá krajina

Obeťami bolo 8 členov miestneho parašutistického klubu. Má ísť o malý klub, ktorý má približne 40 až 45 členov, z toho 20 aktívnych. Pri tragédii prišli o život skúsení parašutisti aj začiatočníci, ktorí ešte nemali veľa skúseností. Svedkovia opísali, že videli, ako sa pár sekúnd pred haváriou snažili vyskočiť a zachrániť si tak život. Žiaľ, márne.

Aj švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vo svojom vyhlásení uviedol, že chce vyjadriť úprimnú sústrasť a spolu s rodinou je v myšlienkach s tými, ktorí prišli o blízkych. Keďže ide o najtragickejšie letecké nešťastie za posledných 30 rokov, smúti celá krajina.

Viac o téme: SmrťParašutistiŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu