Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Kauza smrteľného dobodania v centre Bratislavy: Definitívny rozsudok, Nishit má dôvod na úsmev

Nishit má dôvod na úsmev: Oslobodili ho spod obžaloby. Zobraziť galériu (6)
Nishit má dôvod na úsmev: Oslobodili ho spod obžaloby. (Zdroj: Topky:Ján Zemiar, archív)

BRATISLAVA - Od krvavého incidentu, ktorý sa odohral na Hviezdoslavovom námestí v hlavnom meste, ubehol viac než rok a pol. Aj napriek tomu, že slovenský občan indického pôvodu Nishit T. si ešte v októbri 2018 vypočul oslobodzujúci rozsudok, musel sa znova postaviť pred súd. Vo štvrtok kauza pokračovala odvolacím konaním na Krajskom súde v Bratislave. Po vynesení rozsudku má dôvod na úsmev.

Nishita T. definitívne oslobodili spod obžaloby z vraždy

Ešte v októbri 2018 predseda senátu Okresného súdu Bratislava I skonštatoval, že konanie obžalovaného naplnilo podmienky a atribúty nutnej obrany. Nishita prepustili z väzby, no prokurátor podal odvolanie.

Definitívny rozsudok

Slovenského občana indického pôvodu Nishita Timothyho napokon tento štvrtok trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu v Bratislave definitívne oslobodil spod obžaloby z vraždy. KS na svojom verejnom zasadnutí tak potvrdil minuloročný rozsudok Okresného súdu Bratislava I.

Nishitova podpora: Na súd dorazil v sprievode manželky.
Zobraziť galériu (6)
Nishitova podpora: Na súd dorazil v sprievode manželky.  (Zdroj: Topky: Ján Zemiar)

"OS BA I správne rozhodol a vyhodnotil dôkazy. Prvostupňový súd vyložil, ktoré skutočnosti vzal za dokázané v prospech obžalovaného. Aj odvolací súd KS konštatuje, že skutok nebol trestným činom a konanie obžalovaného bolo v nutnej obrane. Súd nižšieho stupňa správne vyhodnotil, že došlo k verbálnemu aj fyzickému konfliktu medzi poškodenými a obžalovaným," uviedol okrem iného predseda trojčlenného senátu KS v odôvodnení rozsudku.

Ako dôkaz poslúžili kamerové záznamy.
Zobraziť galériu (6)
Ako dôkaz poslúžili kamerové záznamy.  (Zdroj: Reprofoto/Facebook-Justice For Timothy)

Ako ďalej dodal, obžalovaný bol verbálne napadnutý a zdvíhal obe ruky nad hlavu. Priebeh incidentu bol zaznamenaný na viacerých kamerách. Rovnako bolo dokázané, že obe strany boli pod vplyvom alkoholu.

Senát odvolacieho súdu definitívne rozhodol: Nishita oslobodili

"V plnom rozsahu sa pridržiavam svojho odvolania a navrhujem KS, aby rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vrátil mu na nové prejednanie a rozhodnutie," povedal pred vynesením verdiktu vo svojom záverečnom návrhu prokurátor KP v Bratislave.

Vyhasol život Branislava: Nishit pri potýčke vytiahol nôž.
Zobraziť galériu (6)
Vyhasol život Branislava: Nishit pri potýčke vytiahol nôž.  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar, Polícia SR, futbalnet.sk)

"Navrhujem odvolanie prokurátora ako nedôvodné zamietnuť," povedal obhajca obžalovaného. "Stále som veľmi smutný z tej udalosti, ktorá sa stala, no súhlasím s rozsudkom OS BA I," povedal na záver verejného zasadnutia Timothy. Odvolacieho konania sa vo štvrtok zúčastnil Timothy a aj príbuzní obete. Odvolací súd sa zaoberal rozsudkom nižšieho súdu a odvolaním prokurátora KP.

Nishita Timothyho právoplatne oslobodili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky: Ján Zemiar)

Priebeh incidentu

Krvavý incident sa odohral v októbri 2017 v centre Bratislavy. Obžalovaný sa dostal do konfliktu s dvoma mužmi. Pôvodne sa hovorilo, že všetko mala zapríčiniť hádka o taxík. Neskôr Nishit pred súdom argumentoval, že išlo o sebaobranu pred rasistickým útokom. 

Nishit podľa súdu nevraždil: VIDEO Rázna reakcia manželky po vynesení rozsudku

Nishit, jeho žena a Braňov brat

Situácia sa vyhrotila natoľko, že použil nôž. Zranenia, ktoré spôsobil Bratislavčanovi Branislavovi, boli fatálne. Bol na mieste mŕtvy, pomôcť mu už nedokázali ani privolaní záchranári. Zranenia utrpel aj Volodymyr, ktorý skončil v nemocnici. Nishita zadržala polícia o niekoľko desiatok minút neskôr.  Aj v minulosti mal byť Timothy údajne verbálne napádaný pre svoj pôvod. Útoky však na polícii nikdy neohlásil.

Viac o téme: Nishit TimothyOdvolacie konanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu