Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Z Dunaja vytiahli potopenú loď: VIDEO Pomohlo aj Slovensko, drámu v Budapešti sledoval celý svet

Vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti bol 11. júna 2019 vytiahnutý. Zobraziť galériu (6)
Vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti bol 11. júna 2019 vytiahnutý. (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Dráma, ktorú sledoval celý svet. Od tragickej zrážky výletných lodí Hableány a Viking Sigyn uplynulo štrnásť dní. Prvá spomínaná zmizla pod hladinou Dunaja sedem sekúnd po náraze. Maďarskí záchranári ju v utorok vyzdvihli, objavili v nej ďalšie štyri telá vrátane kórejského dievčatka. Maďarský súd dnes prepustil kapitána lode Viking Sygin na kauciu na slobodu.

Hableány (Morská panna), malá výletná loď s posádkou kórejských turistov, bola len kúsok od svojho cieľa, keď do nej zozadu narazila masívna výletná loď Viking Sigyn, ktorá v tom čase končila svoju týždňovú plavbu z Nemecka. Iba sedem sekúnd trvalo, kým sa menšie plavidlo stratilo pod hladinou rozbúreného Dunaja pri Margitinom moste v Budapešti. Na jeho palube sa nachádzalo 33 výletníkov z Južnej Kórey a dvaja členovia posádky z Maďarska.

Záchranári pritom z vraku vytiahli v utorok štyri telá, z ktorých tri patrili juhokórejským turistom a štvrté pravdepodobne maďarskému kapitánovi lode. Jeho telo sa našlo na zničenom kapitánskom mostíku. Doposiaľ vyzdvihli z rieky a vraku lode 24 tiel, podľa agentúry MTI je poslednou nájdenou obeťou kórejské dievčatko. Štyri osoby sú stále nezvestné. Zachránilo sa sedem ľudí. 

„Prúd bol veľmi rýchly a ľudí unášalo preč, ale záchranný tím neprišiel,“ opísala dianie 31-ročná žena identifikovaná iba priezviskom Čongová v budapeštianskom hoteli, kde preživších prijali. Pomoc totiž podľa viacerých svedkov prišla neskoro. Čongová s plačom dodala, že si v čase zrážky práve robila na palube fotografie. „Videla som približovať sa veľkú výletnú loď, ale nenapadlo mi, že vrazí do našej lode.“

Vyzdvihnúť vrak lode pomohlo aj Slovensko

Loď začali vyzdvihovať v utorok 11. júna v skorých ranných hodinách pomocou obrovského žeriava s nosnosťou 200 ton, ktorý sa na miesto zrážky presunul v pondelok. O to, aby sa stroj na miesto vôbec dostal, sa zaslúžilo aj Slovensko. Maďari sa na našu krajinu obrátili s prosbou o pomoc, aby sme znížili hladinu Dunaja. Slovenskí vodohospodári v dohodnutom čase na pár hodín znížili prietok vody o 1 000 kubických metrov za sekundu.

Na snímke žeriav vyťahuje vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti 11. júna 2019.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke žeriav vyťahuje vrak potopenej výletnej lode Hableány pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti 11. júna 2019.  (Zdroj: TASR/AP)


Čítajte aj: Zrážka lodí pri Budapešti: Šokujúce zistenie! Kapitán mal byť zodpovedný za ďalšiu haváriu


Už predpoludním sa plavidlo podarilo vyzdvihnúť takmer nad hladinu, no zo zadnej časti dolnej paluby, ktorá je poškodená, bolo nevyhnutné odčerpať vodu.

Maďarskí záchranári vyzdvihli z Dunaja vrak potopenej vyhliadkovej lode

Celú záchrannú operáciu, trvajúcu vyše šesť hodín, sprevádzala horúčava. Najviac poškodená bola zadná časť lode a v zadnej časti bol preliačený aj spodok lode, čo bolo možné zistiť až po úplnom vyzdvihnutí plavidla.

Na snímke záchranári vynášajú telo jednej z obetí, ktorá zostala uväznená v potopenom vraku výletnej lode Hableány, po vytiahnutí pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti 11. júna 2019.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke záchranári vynášajú telo jednej z obetí, ktorá zostala uväznená v potopenom vraku výletnej lode Hableány, po vytiahnutí pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti 11. júna 2019.  (Zdroj: TASR/AP)

Na lodi môžu byť dôležité stopy, ktoré môžu pomôcť vyšetrovaniu, a to môže podľa expertov trvať ešte dlho. Polícia naďalej pátra po štvorici nezvestných.

Samotný priebeh preloženia lode z hladiny vody na tlačný čln bol veľmi opatrný, priebežne trup vyvažovali a súčasne z neho aj vyčerpávali zvyšok vody. Tlačný čln predtým pripravili na uloženie plavidla a počas operácie boli na člne iba riadiaci samotnej operácie.

Na snímke bager na pontóne nesie vyhliadkovú loď po jej vytiahnutí z dna na mieste potopenia pri Margitinom moste počas plavby na Dunaji okolo budovy parlamentu 11. júna 2019 v Budapešti.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke bager na pontóne nesie vyhliadkovú loď po jej vytiahnutí z dna na mieste potopenia pri Margitinom moste počas plavby na Dunaji okolo budovy parlamentu 11. júna 2019 v Budapešti.  (Zdroj: TASR/AP)

Hovorca protiteroristickej jednotky TEK Nándor Jasenszky novinárom uviedol, že v lodi je množstvo usadenín. Vyhliadkovú loď popoludní prevezú do csepelského prístavu v Budapešti, kde ju prevezme polícia a bude pokračovať vo vyšetrovaní tragickej havárie.

Na snímke hotelová loď Viking Sigyn na rieke Dunaj 30. mája 2019 v Budapešti.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke hotelová loď Viking Sigyn na rieke Dunaj 30. mája 2019 v Budapešti.  (Zdroj: TASR/AP)

Jasenszky podotkol, že nie je vylúčené, že niekoho z nezvestných nájdu medzi usadeninami v lodi. Hovorca potvrdil, že počas vyzdvihovania jeden človek padol do vody. Dodal, že paradoxne išlo o najskúsenejšieho muža z celého tímu.

Súd prepustil kapitána lode Viking Sygin na kauciu na slobodu

Maďarský odvolací súd po zložení kaucie 15 miliónov forintov (46.248 eur) prepustil na slobodu ukrajinského kapitán výletnej lode Viking Sygin Jurija C., ktorý je podozrivý, že zrážku spôsobil. „Súd nariadil, že kapitán sa musí každý týždeň osobne hlásiť vyšetrovacím orgánom,“ povedal pre 24.hu jeho obhajca Gábor M. Tóth, podľa ktorého Ukrajinec bude musieť nosiť elektronický náramok a nebude môcť opustiť územie maďarského hlavného mesta.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania Ukrajinec po nehode výletnej lode v Budapešti vymazal údaje zo svojho telefónu, dodala prokuratúra.

Prvostupňový súd 1. júna rozhodol, že 64-ročný Ukrajinec pôjde na mesiac do vyšetrovacej väzby. Prokurátor sa proti rozhodnutiu súdu odvolal. Právny zástupca Ukrajinca už vtedy avizoval, že jeho klient je ochotný zložiť kauciu.

Viac o téme: LoďDunajBudapešťPotopenieVytiahnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu