Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline: Nočný požiar zničil známy nadjazd, kľúčový dopravný uzol uzavrú

Požiar v Žiline Zobraziť galériu (8)
Požiar v Žiline (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

ŽILINA - V Žiline museli v noci zasahovať hasiči. V blízkosti žilinského nadjazdu prezývaného Rondel horela v noci zastávka. Od dnešného rána je Rondel pre cestnú a železničnú dopravu uzavretý. Okrem toho požiar zasiahol aj unikátny kultúrny priestor. Mesto Žilina vyhlásilo v súvislosti s nočným požiarom mimoriadnu situáciu.

Potvrdila to Katarína Gazdíková, vedúca odboru tlačového a zahraničných vecí Mestského úradu v Žiline. Nadjazd prezývaný Rondel je od nedeľného rána pre cestnú a železničnú dopravu uzavretý. Uzavretý je aj priestor pod ním - unikátna divadelná sála, ktorá bola jeho súčasťou od roka 2009. V noci na nedeľu ju zničil požiar.

Začali trestné stíhanie

Škodu, ktorá vznikla následkom požiaru, predbežne vyčíslili na 213-tisíc eur. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci v súbehu so zločinom všeobecného ohrozenia. Občianske združenie Truc sphérique, ktoré prevádzkuje Stanicu Žilina - Záriečie, kde došlo v nedeľu nadránom k požiaru, je pripravené niesť následky, ak vyšetrovanie preukáže jeho vinu. Uviedlo to v nedeľu vo vyhlásení na stránke Stanice Žilina - Záriečie na sociálnej sieti. 

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

„Poškodený je Rondel, od rána je v Žiline vyhlásená mimoriadna situácia a kvôli neprejazdnému nadjazdu zasadá krízový štáb. Pripravte sa od pondelka (20.5.) na obmedzenia a zápchy, bude to trvať minimálne týždeň, kým sa zistí skutočné poškodenie. Dúfame, že to nebude také vážne, ako to vyzerá podľa prvých správ statikov. Veľmi nás to mrzí a v prípade, že vyšetrovanie ukáže naše zavinenie, budeme niesť následky,“ ozrejmilo občianske združenie na sociálnej sieti. 

Dopravné obmedzenia v Žiline

Od rána prichádzajú do žilinského kultúrneho priestoru kolegovia z občianskeho združenia a ďalší ľudia a odstraňujú prvé následky. Veľa techniky zostalo nepoškodenej a dobrovoľníci ju prenášajú do S1 v podkroví. „Akcie, ktoré zmestíme do S1, urobíme tam. Budeme mať otvorené aj v bare. Predstavenia festivalu Bábková Žilina, ktoré boli plánované v S2, sa vďaka podpore mesta Žilina presúvajú do Mestského divadla. Zatiaľ je to predčasné, ale robíme na tom, aby náš príbeh pod Rondlom pokračoval,“ dodali dobrovoľníci. 

Rondel sčasti uzatvoria

Rondel, ktorý je kľúčovým dopravným uzlom v Žiline, zostane aj v pondelok (20.5.) sčasti zatvorený. Podľa statikov tam totiž po požiari v nedeľu nadránom došlo k pomerne závažnému poškodeniu jednej jeho časti. Informoval o tom na tlačovom brífingu pri Stanici Žilina - Záriečie žilinský primátor Peter Fiabáne. „Pri základnej obhliadke statikmi je podozrenie, že došlo k pomerne závažnému poškodeniu jednej časti Rondla, či už oporných stĺpov alebo aj ten nosnej časti,“ opísal Fiabáne. 

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Rondel je kľúčovým dopravným uzlom a v nedeľu je na ňom podľa neho doprava sčasti vylúčená. „Preto by som chcel poprosiť Žilinčanov, aby ten stav rešpektovali a radšej zvolili inú náhradnú cestu pri presune z jednej časti mesta do druhej. V súčasnosti pripravujeme veľmi rýchlo dopravné značenie na základe projektu dopravného inžiniera tak, aby sme sa pripravili na zajtrajšiu (20.5.) dopravnú situáciu,“ priblížil. 

Dopravné značenie bude podľa primátora upozorňovať na situáciu na Rondeli, ten bude aj v pondelok sčasti uzatvorený. „Ide predovšetkým o zjazd z Rondla smerom na Bytčicu, preto bude aj príjazd z Hájika inak riešený,“ priblížil. Dopravné značenie majú inštalovať ešte v nedeľu popoludní a večer.

Dopravné obmedzenia

„Dopravný podnik mesta Žilina, ktorých sa to bezprostredne dotýka, zabezpečuje presun trolejbusov, keďže máme problém kvôli obmedzeniam na Rondli presunúť prirodzenou cestou trolejbusy do zvyšnej časti mesta. V nedeľu sa trolejbusy presúvajú náhradnými trasami alebo ťahaním do zvyšnej časti mesta, aby boli zajtra k dispozícii. Pri trolejbusoch 6 a 7 je zabezpečená náhradná doprava, v prípade linky 16 je zabezpečená kyvadlová doprava,“ ozrejmil Fiabáne.

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Požiar podľa neho obmedzil i železničnú dopravu, v nedeľu prevádzkujú železnice dopravu na úseku Rajec - Bytčica, pričom v Bytčici je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Všetky informácie o dopravných obmedzeniach zverejnilo mesto a dopravný podnik na svojich internetových stránkach a sociálnej sieti.

Samospráva tiež komunikuje so Slovenskou správou ciest, aby urýchlili rekonštrukčné práce na vozovkách pod Rondlom. „Robíme všetko preto, aby sme minimalizovali dopady tejto vážnej situácie. To, ako dlho to bude trvať, bude závisieť od statického posúdenia rozsahu škôd. Až vtedy budeme vedieť povedať, čo naše mesto ďalej čaká,“ skonštatoval Fiabáne. 

Požiar na zastávke

V blízkosti Rondla na železničnej zastávke Žilina-Záriečie v noci na nedeľu horelo. Požiar hasičom nahlásili krátko pred 1.30 h a zasiahol plastové prepravky naplnené slamou, z ktorých bol postavený priestor na divadelné predstavenia. Informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Požiar sa rýchlo rozšíril na mostné teleso a piliere Rondla. Na mieste zasahovalo takmer 20 hasičov zo Žiliny a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, ktorým sa požiar podarilo zlikvidovať,“ opísala Križanová. 

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Oheň sa rýchlo rozšíril na mostné teleso a piliere Rondla. „Došlo k významnému poškodeniu celého objektu, ktorý je umiestnený pod telesom Rondla. Už dnes vizuálne vidíme, že došlo k výraznému poškodeniu celého mostného objektu v tej časti. Je podozrenie na dosť zásadné škody, preto je už teraz vylúčená doprava z časti Rondla, pretože nevieme rozsah škôd, aký je dôležitý a významný. K tomuto kroku sme sa rozhodli z hľadiska bezpečnosti, preto je tam mimoriadna situácia,“ uviedol primátor mesta Peter Fiabáne. 

Komplikovaná situácia

Prvé zasadnutie krízového štábu sa uskutočnilo o 7.00 h, a to za účasti dopravného inšpektorátu, Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, mesta a okresného úradu. Druhé zasadnutie štábu bolo o 9.00 h. „Zhodli sme sa na ďalšom postupe. Už dnes pripravujeme zmenu dopravného riešenia, keďže zajtra (20.5.) je pondelok. Už v týchto dňoch je situácia v Žiline veľmi komplikovaná kvôli rekonštrukcii niektorých ciest. Obávam sa, že zajtra bude ešte väčší problém, pretože Rondel bude z časti neprejazdný. Pripravujeme veľmi podrobnú správu, ako bude riešená dopravná situácia zajtra ráno,“ avizoval žilinský primátor. 

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Žilinský primátor zároveň poprosil vodičov, aby sa v nedeľu i pondelok vyhli Rondlu, prípadne použili iný spôsob dopravy. Samospráva zároveň komunikuje so Slovenskou správou ciest, aby urýchlila práce na komunikácii vedľa. „Veľmi promptne situáciu riešime. Dnes bude dokončená zmena dopravného značenia. Už dnes sa robia kroky na to, aby sme pristúpili k zásadnému posúdeniu statiky mostného objektu, ktorý bol výrazne poškodený horiacou stavbou. Privolaní statici skonštatovali, že vylučujú akýkoľvek pohyb áut po estakáde,“ uzavrel. 

Polícia v súvislosti s požiarom na mieste vykonáva procesné úkony za účelom objasnenia skutku a určenia jeho právnej kvalifikácie. Požiarom sa zaoberá aj polícia. „V súčasnej dobe v súvislosti s požiarom vykonávame prvotné procesné úkony, ako aj opatrenia za účelom objasnenia skutku a jeho právnej kvalifikácie. Ďalšie okolnosti, ako aj príčina vzniku požiaru sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. 

Zhorel aj unikátny kultúrny priestor

Stanica Žilina - Záriečie, ktorú prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique, prišla kvôli požiaru o divadelnú sálu. „Veľmi nás to mrzí, v noci zhorela S2. Príčiny nepoznáme, ale nevyzerá to, že začalo horieť zvnútra. Ďakujeme všetkým obetavým hasičom, ktorí rýchlym zásahom zabránili fatálnym škodám. Následky sú aj tak veľmi vážne. Ospravedlňujeme sa všetkým cestujúcim za uzavretý Rondel, ktorý po požiari musia posúdiť statici. Smutný koniec jedného príbehu,“ uviedli na facebookovej stránke Stanica Žilina-Záriečie. Svoju podporu v komentároch vyjadril aj bratislavský primátor Matúš Vallo. 

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Rondel je podľa nej pre cestnú a železničnú dopravu uzatvorený, na mieste sa nachádza statik, zasadať bude aj krízový štáb. Situáciou sa bude zaoberať i expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru z Ministerstva vnútra SR, nakoľko škodu predbežne vyčíslili na viac ako 213-tisíc eur.

MIMORIADNA SITUÁCIA v Žiline:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Viac o téme: PožiarŽilina-ZáriečieRondel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu