Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

VRAŽDA JÁNA A MARTINY Vyšetrovanie je salámové, tvrdí bývalý vyšetrovateľ: Odkaz obetiam sledovania

Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v Leviciach.
Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v Leviciach. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Počas vyšetrovania vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyplávalo na povrch množstvo závažných a znepokojujúcich informácií. Jednou z nich je aj sledovanie novinárov, ktoré mal zaplatiť Marian Kočner. Na ich špehovaní sa mala podieľať organizovaná skupina.

K sledovaniu novinárov a politikov sa vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek, podľa ktorého je metóda vyšetrovania "salámová". 

"„Salámová“ metóda vyšetrovania prípadu sledovania novinárov, ktorú uplatnila polícia i prokuratúra, keď nechala oddeliť tento prípad od samotnej „podstaty“, t.j. obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána s Martinou, čo v praxi znamenalo ich odňatie vyšetrovateľom tímu a ich pridelenie iným policajným či inšpekčným zložkám, priamo vplýva na problém s trestnoprávnou kvalifikáciou tohto skutku," napísal Šátek na sociálnej sieti

VIDEO Nové detaily z kauzy sledovania novinárov: Kočner platil státisíce organizovanej skupine

Pretože „obete“ o svojom sledovaní nevedeli, nemohli pociťovať strach, nervozitu a bezmocnosť z osobného obťažovania a prípadné hroziace nebezpečenstvo a nemali pocit straty súkromia. "Z tohto dôvodu takéto konanie nemožno právne kvalifikovať ako trestný čin „nebezpečného prenasledovania“ podľa §360a Trestného zákona," vysvetľuje bývalý vyšetrovateľ.

Podľa neho nesprávne určená právna kvalifikácia skutku na začiatku vyšetrovania predurčuje nesprávne vytýčené hranice a rozsah dokazovania, nesprávne dokazovanie skutkových okolností, ktoré zjavne ani nemohli nastať, čo uvedené vyšetrovanie vedie nesprávnym smerom, predlžuje čas vyšetrovania, ktorý sa javí ako zbytočný a týmto len nahráva páchateľom, pretože plynutím času sa kvalita dôkazov neustále znižuje.

​Šátek všetkým dotknutým osobám odporúča, aby sa nespoliehali len na vyšetrovanie, ale čo najskôr podali aj civilné žaloby na ochranu osobnosti s požadovaním vysokej nemajetkovej ujmy. 

Sledovanie novinárov

Sledovanie novinárov mal zabezpečiť kamarát Mariana Kočnera Peter Tóth. Spolupracovať mal s bývalými príslušníkmi ŠTB, medzi nimi aj s Miroslavom Kriakom. Tóth to vyšetrovateľom prezradil vo svojej výpovedi ešte ako utajený svedok. 

Pre Kočnera sledovali aj zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorého dokonca lustrovali aj v policajnej databáze. Príkaz na lustráciu mal dať údajne bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ten to však odmieta. 

Gašpar odišiel z postu šéfa polície po nátlaku ulice. Neskôr sa stal poradcom ministerky vnútra Denisy Sakovej. Po informácii, že to mal byť práve on, kto dal príkaz na lustrovanie Kuciaka v policajnej databáze, odišiel aj z postu poradcu. 

Vedel o Vadalovi?

Rozruch okolo Tibora Gašpara však jeho odchodom neutíchol, práve naopak. Nedávno boli medializované informácie o tom, že bývalý policajný šéf mal mať informácie o Talianovi Antoninovi Vadalovi už v roku 2013. Dokumenty, ktoré to majú potvrdzovať, zverejnila talianska televízia RAI. Gašpar však informácie o Vadalovi popiera. 

„V roku 2013 som tieto písomnosti nevidel,“ reagoval Gašpar pre denník SME. 

Vadala má väzby na kalábrijskú mafiu Ndranghetu a na Slovensku si rozbehol slušný biznis. Jeho milenkou bola Ficova bývalá hlavná štátna radkyňa Mária Trošková. Podľa informácií talianskej televízie mal Vadala na Slovensku založiť akúsi odnož kalábrijskej Ndranghety. 

Viac o téme: VraždaNovináriSledovanieJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu